Letovanje sa bebom – Šta Vam sve može zatrebati?

sa-bebom-na-letovanjuLetovanje sa bebom je pred Vama i ako ste počeli da pravite spisak šta Vam sve može zatrebati na putu, verovatno ste već došli do zaključka da što je putnik manji – to je kofer veći.

Važan je i redosled kojim pakujete stvari. Ako bebine stvari pakujete u isti kofer sa Vašim, sve što Vam može zatrebati za bebuprvog dana stavite na vrh. Ako beba ima poseban prtljag, poređajti stvari po redosledu po kome očekujete da ćete ih koristiti.

Ako stižete na Vašu destinaciju ujutro, ili pre podne i očekujete da ćete moći istog dana na plažu, spakujte torbu za plažu već kod kuće, da ne bi morali to da radite čim stignete, kada ste umorni od puta i beba verovatno nervozna. Tako ćete moći da se opustite čim stignete, a raspakivanje ostavite za kasnije, kada beba zaspi, ili se malo odmorite.

U slučaju da očekujete da ćete stići uveče, sve što Vam je potrebno za bebinu (i Vašu) večernju toaletu stavite na vrh kofera. Raspakivanje ostatka stvari tako možete ostaviti za sutradan kada budete odmorniji.

 

Evo nekoliko sugestija šta bi Vam sve moglo zatrebati

– Isplanirajte najmanje jedan komplet garderobe za bebu za svaki dan boravka.

– Bebin šampon, sapun, četku ili češalj.

– Kremu za zaštitu od sunca za bebe – najmanje faktor 30.

– Malo deterdženta i sunđer ili četku za pranje bebinih flašica.

– Ako bebu hranite mlekom za bebe, osim naravno dovoljne količine mleka u prahu, može Vam biti korisno i kuvalo za vodu, naročito ako ste u hotelu – na taj načine nećete zavisiti od hotelske kuhinje. Mali rešo takođe može da posluži.

– „Secko“ u manjoj veličini, je tađe jako praktičan za bebe koje jedu kašice. Ako se na odmoru hranite u hotelskom restoranu, od hrane koja je na meniju, izaberite šta beba može da jede. Ubacite u secko malo supice, mesa i povrća, pronađete utičnicu u nekom uglu i za minut-dva imate kašicu za bebu. Svakako ponesite par teglica gotove hrane da Vam se nađu za svaki slučaj.

– Bebinu kašikicu i možda činijicu.

– Ponesite dovoljno pelena i vlažnih maramica za sve vreme boravka – možda ih možete kupiti i tamo, ali je pitanje da ćete imati prodavnicu blizu i da li će biti onih koje inače koristite.

– Nošu, ako je beba koristi.

– Dva kompleta garderobe za hladnije vreme.

– Ako imate dovoljno mesta u prljagu, ponesite i bebin jastuk, ako ga koristi.

– Dezinfekciono sredstvo – najbolje u spreju.

– Malo deterdženta za veš, za slučaj da treba da operete nešto od bebine garderobe.

– Svetlo za noć će Vam dobro doći ukoliko dojite bebu i treba da ustajete noću.

letovanje-sa-bebom– Ako beba hoda, ponesite i bezbednosne utičnice za štekere.

– Od lekova obavezno ponesite sirup za skidanje temperature i sredstvo protiv ujeda insekata. Uvek je zgodno imati i toplomer. Poznajući svoje dete, ponesite i lekove koji Vam mogu zatrebati (ako je sklono alergijama – lek protiv alergijske reakcije…)

– Ukoliko planirate da puno hodate i idete u obilazak mesta u kome ćete boraviti ponesite i nosiljku za bebu. Biće Vam zgodno da beba bude uz Vas, a da Vam ruke pri tome budu slobodne.

– Bebine omiljene igračke.

– Kupaće gaćice za bebu ili kostim.

– Šlauf za vodu, mišiće, ili već šta je prikladno za uzrast Vaše bebe. Važno je i da Vi osećate da je beba bezbedna dok je u vodi.

– Ako planirate duže ostajanje na plaži ponesite i dodatni suncobran za bebe.

– Setite se da ponesete kameru ili fotoaparat.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

vakcina

Malo dete i najčešce medicinske intervencije

Sigurno će u nekom periodu biti neophodno da se dete podvrgne nekoj od medicinskih intervencija i na žalost, one su uglavnom bolne. Trudite se da na blag način objasnite detetu šta ... »»

Lekar obavlja prvu procenu stanja novorođenčeta

Apgar score – ocena bebe

Izašli ste iz porodilišta i dobili otpusnu listu, na kojoj piše da je Vaše dete na rođenju obilo neku ocenu. Šta to zapravo znači? Lekar obavlja prvu procenu stanja novorođenčeta odmah ... »»

vreme za odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena

Leto je idealno godišnje doba za odvikavanje od pelena. Deca nose manje odeće pa roditeljima često presvlačenje lakše pada, a oprana odeća se brže suši. Smanjuje se mogućnost rashlađivanja i ... »»