Zašto je krastavac zdrav? Zašto je ponekad gorak?

krastavac-3Krastavac je još jedan od omiljenih sastojaka letnjih salata i zaslužno je na četvrtom mestu u proizvodnji povrća na svetskom nivou. Osvežavajući i sočan dobrodošao je u vrelim letnjim mesecima.

Krastavac je niskokalorično povrće i sadrži samo 12 kcal na 100 grama, a 94% njegovog sadržaja je voda.

Bogat je kalijumom i kalcijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima A, B1, i C. Većina ovih nutritienata se nalazi tik ispod površine kore pa se preporučuje konzumiranje zajedno sa korom, ili ako je zreliji – što tanje oljušten.

Krastavc se u dečiju ishranu uvodi oko druge godine. Alergije na njega nisu česte, ali treba biti pažljiv kao i sa drugim povrćem. Maloj deci ne treba soliti krastavac, kako ne bi bespotrebno povećali unos soli i za početak ga treba dati kao grickalicu, isečen na kriške.

Gorak ukus, koji ponekad krastavac ima, najkoncetrisaniji je blizu peteljke i potiče od supstance koja se zove cucurbitacin. Ova supstanca je odgovorna i za želudačne smetnje, koje imaju poneki odrasli i deca kada konzumiraju krastavac i izaziva iritaciju i nadimanje.

krastavac-5Ako je to slučaj kod Vašeg deteta izbegavajte da mu dajete krastavc. Koliko je krastavac gorak zavisi od vrste, starosti ploda i zemljišta na kome raste.

Sok od krastavca sadrži supstancu, koja stimučliše cirkulaciju, pa se krastavci često koriste i u kozmetici.

Najmanja vrsta krastavca – kornišoni poznati su i omiljeni su sastojak turšije u celom Svetu. Čuveni proizvođači uvek imaju tajni sastojak, koji je specifičan baš za njihov proizvod.

Osim za salatu krastavci se mogu koristiti i grilovani i kao sastojci variva. Potrebno ih je kratko kuvati, a za to su pogodnije određene sorte sa manjim procentom vode. Ne zaboravimo i čuvenu supu od krastavca, koja se služi hladna, uz pavlaku i beli luk.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Školske obaveze i samostalnost deteta

Školske obaveze i samostalnost deteta

Domaći zadatak i kako pomoći svom detetu je pitanje na koje nije toliko jednostavno odgovoriti jer je teže nego što mislimo naći dobar balans na koji utiče više faktora. Mi svi ... »»

Bušenje ušiju - Kada i kako?

Kada i kako probušiti uši detetu ?

Verovatno ste primetili da neki roditelji probuše svojoj devojčici uši dok je još jako mala, pošto nema medicinskih razloga za čekanje. Potrebno je da budete svesni da ne rade svi bušenje ... »»

Sunčanica kod dece

Sunčanica kod dece

Sunčanica je odgovor organizma na izloženost jakim sunčevim zracima. Može se javiti brzo - još dok je dete na suncu, ali i kasnije, obično uveče pred spavanje. Dete se žali na ... »»