Krevetac za bebe

krevetac za bebuBebe u prvih nekoliko meseci veći deo dana provode spavajući. San je u ovom periodu jako važan za dalji razvoj dece i potrebno je obezbediti im sve uslove za udoban odmor.

U poslednje vreme imamo veliki izbor opreme za bebe, ali kada kupujemo krevetac i posteljinu, uvek treba više voditi računa o praktičnim, zdravstvenim i higijenskim aspektima, nego o tome da li će dizajn biti po poslenjoj modi.

Od velikog značaja je da postelja za Vaše dete bude što jednostavnija.

Krevetac treba da je ograđen čvrstom, visokom i providnom ogradom. U početku, ova ograda Vama omogućuje da lakše nadgledate bebu, a kasnije detetu omogućava da posmatra okolinu, ali i da se za nju pridrži, kad krene da se uspravlja u krevetu.

Unutar kreveca, osim možda pokrivača, ne bi smelo da se nalazi ništa od vune ili perja, jer na taj način povećavate mogućnost pretopljavanja, što može imati posledice po zdravlje vašeg deteta.

krevetacNa dušek prvo stavite nepromočivo platno ili mušemu, koja treba da odgovara dimenzijama krevetića. Preko mušeme, stavlja se deblji pamučni materijal, flanelska pelena, ili tanak frotir, koji ima ulogu da upija vlagu i omogućava cirkulisanje vazduha ispod tela deteta. Postelju  na kraju prekrite mekanim pamučnim čaršafom. Veoma je važno da čaršav bude dobro zategnut i fiksiran, kako se ne bi gužvao i smetao bebi.

Potrebno je da uvek imate pripremljenu čistu posteljinu i da je menjate ne samo redovno već i po potrebi. Ako beba bljucne, povrati, ili ima loše stolice posteljina se odmah mora zameniti čistom. Najbolje je da koristite isključivo pamučne tkanine, koje podnose pranje na najvišim teperaturama, a lako se suše i peglaju.

Kada kupujete posteljinu za bebu, obavezno proverite sastav materijala i to da li se može prati na 90C. Dizajnirani materijali se obično peru na nižim temperaturama, ali zdravlje vašeg deteta je važnije od toga da li će posteljina imati mede i zeke.

Za pokrivanje u hladnijim danima koristite lagano i meko ćebe, koje ćete uvući  u pamučnu navlaku.

Leti je bebi dovoljan i frotirski pokrivač, ili flanelski, pamučni čaršav.

Jastuk bebama nije potreban, a kada kada malo poraste i počne da ga koristi, odaberite tanji jastuk od prirodnih materijala, uvučen u pamučnu jastučnicu bez dugmića.

U krevetiću ne treba držati plišane igračke. Jeste da izgledaju lepo, ali one zadržavaju prašinu i mogu kod bebe da izazovu zdravstvene probleme.

prenosivi krevetacNovi trend su prenosivi kreveci koje roditelj sve više kupuju umesto drvenih krevetaca.

Prednost ovih krevetaca, osim toga što se mogu lako spakovati u relativno malu torbu i poneti na put, je u tome što se dete ne može udariti o drvenu ogradicu ili zaglaviti nogicu među prečkama, pa nema potrebe za zaštitnom ogradom. Većina ovih krevetaca ima bar jednu stranicu prozirnu te je lakše nadgledati bebu, nego u drvenom krevecu u koji ste stavili zaštitnu ogradu.

Popularnost prenosivih krevetaca je dovela do toga da su cene jednostavnijih modela postale pristupačne, a prave se i dizajnirani modeli, veselih boja ili sa likovima iz crtanih filmova, kao i složeniji modele sa više funkcija. Neki od njih sadrže pult za presvlačenje sa sigurnosnim pojasom, muzičku vrtešku, policu za odlaganje pribora, točkiće…

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kolica za bebe

Kupovina kolica za bebu

Kolica za dete su vam neophodna od prvih dana. Primetićete da u prodaji ima raznih modela što će vam malo i otežati izbor. Najbolje je da se još u toku trudnoće ... »»

rucni-prtljag2

Putovanje sa bebom – Šta spakovati u ručni prtljag?

Došlo je vreme da krenete na letovanje sa bebom i razmišljate šta bi sve trebalo da ponesete. Pored toga što ste verovatno već zaključili da će bebin kofer biti najveći, u ... »»

Nos i uši Vaše bebe treba očistiti posle svakog kupanja

Kako čistiti uši i nosić male bebe

Nos i uši Vaše bebe treba očistiti posle svakog kupanja. Uši možete očistiti smotuljčićem vate, ili gaze, tako što ćete blagim kružnim pokretima pokupiti vlagu i eventualne masnoće iz ušnog kanala. ORL ... »»