Grčevi kod beba

Grčevi su jedno od najneprijatnijih i najrazdražljivijih iskustava za roditelje.

Znamo da bebe kad grčeve plaču i to jako glasno. Ponekad mogu tako glasno da plaču da i ne primete da ste tu i da se trudite da joj olakšate. Kad bebe ovako plaču, one unose i mnogo vazduha, što stvara gasove i još veće bolove, što ih navodi na još jači plač.

Grčevi kod bebaStručnjaci još uvek nisu potpuno sigurni šta prouzrokuje grčeve. Većina ih smatra da su grčevi povezani sa nezrelošću digestivnog trakta bebe. Drugi smatraju da je uzrok grčeva bebin nerazvijeni nervni sistem i nemogućnost da se izbori sa stimulacijama čula i da to prouzrokuje grčeve, koji se najčešće javljaju u večernjim časovima.

Grčevi se javljaju samo kod tek rođenih beba, do četvrtog ili petog meseca starosti.

Simptomi su sledeći:

– Ustaljen period konstantnog plakanja, obično u večernjim satima.

– Napadi plača, koji traju između jednog i tri sata.

– Zdravo i vedro raspoloženje u svim ostalim periodima dana.

Mogu li se grčevi sprečiti?

Imajući u vidu da još uvek nije utvrđeno šta tačno prouzrokuje grčeve, nije moguće ni da se oni spreče. Čak iako uradite sve kako vam lekari savetuju i preduzmete sve korake kako biste izbegli grčeve, oni se ipak mogu javiti. Ako posumnjate da vaša beba ima grčeve, odvedite je pedijatru i podvrgnite je pregledima kako biste utvrdili šta prouzrokuje njen plač. Ako lekar utvrdi da je vaša beba potpuno zdrava, to može da znači da ona stvarno pati od grčeva.

Imajući u vidu da se grčevi javljaju kod tek rođenih beba, roditelji stiču utisak da su oni krivi za nastalu situaciju. Ranjivost i nedostatak iskustva ih stavlja u poziciju da preispituju svoju sposobnost da se brinu o bebi. Čuti kako beba plače zbog grčeva i ne biti u mogućnosti da joj se pomogne je bolno iskustvo za svakog roditelja.

Stvari koje bi mogle da olakšaju vašoj bebi:

Zapamtite da ništa ne može u potpunosti eliminisati grčeve, sve dok bebin sistem ne bude dovoljno jak da se izbori sa njima. Profesionalna lica, kao i iskusni roditelji mogu pomoći savetima, raspitajte se.

Prepoznajte vrste plača vaše bebe, tako možete doći do zaključaka, kao i načina na koji možete pomoći vašoj bebi. Pridržavajte se rešenja nekoliko dana kako biste utvrdili da li pomažu. Pratite znake boljitka. Ako određene odluke ne pomažu, nemojte se obeshrabiti, probajte nešto drugo.

U slučaju da dojite, hranite bebu na njen zahtev, kako zbog hranjivih materija tako i zbog osećaja komfora, koliko god je vašoj bebi potreban umirujući uticaj.

Izbegavajte da unosite namirnice koje bebi mogu izazvati gasove. Izbegavajte određenu namirnicu nekoliko dana i uverite se da li je ona uzrok bebinih bolova. Najčešći uzroci grčeva u stomaku su mahunarke, kofein, kupus, brokoli i drugo povrće koje izaziva gasove. Nemojte pretpostavljati šta je uzrok, ako postoji ubrzo će vam biti jasno.

U slučaju da hranite bebu na flašicu, hranite je češće, u manjim obrocima i eksperimentišući sa različitim formulama uz konsultacije sa lekarom.

Grčevi kod bebaTakođe isprobavajte različite oblike bočica i cucli koji sprečavaju da beba unese vazduh zajedno sa hranom.

Držite bebu uspravno tokom hranjenja, kao i neposredno posle toga, kako bi vazduh, koji beba unese sa hranom mogao što lakše da ide na gore da bi beba podrignula.

Pratite koliko često i kada vaša beba podriguje.

Hranite bebu u mirnom okruženju.

Ako beba voli cuclu, dajte joj.

Investirajte u kengur ili maramu za nošenje i koristite je u periodima kada vaša beba neprestano plače. Ako je vreme napolju previše ružno, možete šetati po kući.

Okupajte bebu toplom vodom.

Stavite topao peškir na bebin stomak (vodeći računa da je temperatura topla, ali ne i prevruća).

Postavite bebu na leđa i savite joj noge u kolenima privlačeći ih stomaku.

Izmasirajte bebin stomak ili joj izmasirajte celo telo.

Uvite bebu u toplo ćebe.

Postavite bebu u stolicu koja se ljulja ili u ljuljašku.

Šetajte sa bebom u naručju u tihoj mračnoj prostoriji, pevušeći.

Držite bebu podalje od preterano uzbuđujućih situacija kako biste sprečili preteranu stimulaciju čula i imajte na umu da preterano aktivan dan može da znači neprijatnije veče.

Lezite na leđa i postavite vašu bebu na stomak, dok joj lagano masirate leđa.

Pustite joj umirujuću muziku ili uključite usisivač, fen, odvrnite slavinu ili pustite CD sa umirujućim zvucima iz prirode.

Kad bi trebalo da se obavezno obratite lekaru?

U slučaju grčeva obavezno pozovite doktora, u sledećim situacijama:

– Plač vaše bebe je propraćen povraćanjem.

– Vaša beba ne dobija na težini.

– Period grčeva traje duže od 3 meseca.

– Čini vam se da vaša beba ima ozbiljne bolove.

– Vaša beba ima groznicu.

– Beba ne želi da je držite u rukama.

– Plačni period se ponavlja više puta tokom dana.

– Vašoj bebi creva ne rade pravilno ii nema redovnu stolicu.

– Primećujete i ostale probleme koji se ne pojavljuju na ovoj listi.

– Plač vaše bebe vas čini depresivnim ili nervoznim.

Kad god da ste zabrinuti za vašu bebu pozovite doktora. To važi za bilo koji problem, koji vaša beba ima.

Saznajte: Kako preživeti bebine grčeve ?

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Prvi osmeh kod beba

Prvi osmeh kod beba

Prvi osmeh kod beba je velika radost za svaku novu mamu, a jedno od prvih dostignuća vaše bebe je njen prvi pravi emocionalni osmeh. Prvi osmesi Možete li da verujete da se ... »»

Sa bebom na plaži – Šta sve treba poneti?

Sa bebom na plaži – Šta sve treba poneti?

Prvi boravak sa bebom na plaži je zadovoljstvo za sve mlade roditelje, ali se za to treba pripremiti i dobro organizovati. Pored redovne torbe za plažu u kojoj nosite Vaše stvari, ... »»

glavobolje-kod-dece

Glavobolje kod dece

Glavobolje kod dece mogu biti čest simptom ali obično ne predstavljaju ozbiljan medicinski problem. Deca kao i odrasli mogu imati različite tipove glavobolja: migrene, glavobolje povezane sa stresom ili imati hronične ... »»