Aqua park – par saveta za bolji provod

aqua-park-3Aqua park je u letnjim vrućinama omiljeno mesto zabave za decu i uživancija za celu porodicu. U Srbiji je u poslednje vreme otvoreno nekoliko aqua parkova, tako da ovog leta svakog vikenda možete birati gde ćete odvesti svoje mališane u provod.

Bez obzira da ste se odlučili za Petrolend u Bačkom Petrovcu, Izvor u Aranđelovcu, Jagodinu, Podinu u Soko Banji, Banju Ždrelo…, evo nekoliko saveta kako da se što bolje provedete i sprečite neprijatne situacije:

–          Gledajte da stignete u aqua park što ranije da bi izbegli gužvu i zauzeli dobro mesto sa hladovinom ili suncobranom.

–          Ako možete da birate mesto sa ležaljkama, gledajte da to bude tamo gde očekujete da će Vaša deca provoditi najviše vremena kako bi Vam stvari bile pri ruci i da bi ste eventualno mogli sa ležaljke da nadgledate šta se dešava. Za roditelje sa malom decom, koja ne plivaju, to je svakako u blizini plitkog bazena i malih tobogana.

–          Opremite decu gumenim papučama, ili obućom za vodu. Oko bazena se uglavnom stavljaju rapave, neklizajuće pločice, ali bolje je da dodatno osigurate Vaše dete da se ne oklizne.

–          Neophodne stvari za decu (i Vas): Dovoljno vode, zaštitna krema za sunčanje, rezervne kupaće gaćice ili kostim, šešir i peškir.

–          Uvek držite decu na oku, naročito ako je gužva u bazenu i bez obzira na to koliko su dobri plivači. Može se desiti da ih u vodi neko slučajno udari, ili se okliznu. Ako se spuštaju niz tobogane, budite u blizini svaki put kada upadaju u vodu.

–          Najbolji način da svoju decu lako uočite među gomilom druge dece je da im obučete kupaće gaćice ili kostim jakih i drečavih boja.

–          Proverite na kojim toboganima Vaše dete sme da se spušta,a na kojim ne. Na svim većim toboganima je iz bezbednosnih razloga naznačena donja starosna granica, ili minimalna visina deteta. Niz tobogan se nikad ne treba spuštati glavom na dole!

–          Unosite dovoljno tečnosti i Vi i deca. Potrudite se da popiju jednu čašu vode svakih sat vremena.

–          Pravite pauze u direktnom izlaganju suncu. S vremena na vreme povucite decu u hlad, kako bi ste izbegli da dobiju sunčanicu. Dok su u vodi, njihove glavice su sve vreme izložene suncu.

–          Mažite decu zaštitnom kremom za sunčanje. Nosiće, uši, vrat i ramena namažite najmanje svakih 2 sata. Sačekajte da koža upije kremu pre nego što ih ponovo pustite da uđu u vodu.

–          Ako ostajete ceo dan isplanirajte obroke, bez obzira da li ćete ručati u restoranu, ili ćete poneti hranu od kuće. Sportovi u vodi otvaraju apetit, pa je bolje da za užinu imate spremno voće, nego da kupujete grickalice i slatkiše.

–          Pazite na svoje stvari. Najbolje je da dokumenta, ključeve od auta i ostale vredne stvari stavite u ormarić, koji se zaključava. Ako Vam to nije na raspolaganju, potrudite se da Vam uvek budu na oku.aqua-park-1

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

sa-bebom-na-letovanju

Letovanje sa bebom – Šta Vam sve može zatrebati?

Letovanje sa bebom je pred Vama i ako ste počeli da pravite spisak šta Vam sve može zatrebati na putu, verovatno ste već došli do zaključka da što je putnik ... »»

krpelj

Krpelj i dete

Iako nam je svima neprijatno pri pomisli na krpelje, činjenica je da delimo životni prostor, pa su nam povremeni susreti prosto neizbežni. Ovi paraziti žive u zelenilu, pa ih najviše ima ... »»

sa decom u kolima

Sa decom u kolima: Kako bez povraćanja?

Šta učiniti da sprečite povraćanje dok putujete sa decom  kolima? Šta ako ste zaboravili lek protiv mučnine pre puta?  Može li se sprečiti povraćanje, a da se ne koriste lekovi? Putovanje ... »»