16 saveta da lakše preživite plažu sa malom decom

16 saveta koji će Vam olakšati odmor sa malom decomU slučaju da prvi put idete na odmor sa malom decom na more, sve što znate, ili volite o plaži – možete slobodno da zaboravite

Kada idete sa bebom ili malom decom na odmor – sve što ste do sad znali o odmoru više ne važi. Uspećete da se odmorite punih pet minuta u toku dana – ako budete imali sreće , jer će dete trčatu, jesti pesak, tražiti igračku, vodu, sladoled, smejati se, plakati i sve vreme Vas držati zaokupljenim.

Međutim, ne mora sve da bude tako loše. Spremili smo nekoliko saveta da Vas pripremimo, tako da odmor za celu porodicu ostane u sećanju kao nezaboravno iskustvo. Odlazak sa malom decom na odmor i plažu može biti prava avantura!

1. Izaberite plažu

Kriterijumi za izbor dobre plaže su potpuno drugačiji sada kada vodite i dete, nego dok ste išli sa društvom.

Prvi savet je da izaberete plažu na kojoj ima dece sličnog uzrasta. Biće Vam mnogo lakše da zabavite dete ako imate pomoć u tome. Drugi roditelji će se takođe radovati društvu za decu.

Peščane plaže su za malu decu praktičnije od onih sa kamenčićima. Kao prvo, pesak ne bode nogice i dete će rado hodati boso, ako pesak nije vruć, te nećete morati stalno da ga obuvate i izuvate.

Ulaz u vodu je na peščanim plažama obično blag i imaćete više prostora za brčkanje u plićaku.

Na peščanoj plaži nema bacanja kamenja i barem niko neće biti pogođen kamenom.

2. Spremite drečave boje

Bebe izgledaju preslatko u kompletićima za plažu, ali ovde se ne radi o modi. Malo dete koje hoda, dok se okrenete odšeta. Nabavite svom detetu drečav kupaći, kako biste mogli lakše da ga uočite na prepunoj plaži. Možda ovo nije i najlepše rešenje, ali će Vam svakako obezbediti mirniji boravak.

3. Rezervišite smeštaj u blizini mora

Gledajte da rezervišete hotel u blizini plaže. Bez obzira koliko ste dobro isplanirali odlazak na plažu, tokom dana ćete se nekoliko puta vraćati u sobu po nešto što ste zaboravili, ili po igračku koju vaša beba mora odmah da ima. Uštedećete mnogo vremena, a i poštedećete sebe suvišnog hodanja po suncu. Plus, ako ste blizu smeštaja, lakše ćete se dogovoriti, ko je zadužen da odvede bebu na spavanje, a ko će ostati sa drugom decom na plaži.

4. Efikasna zaštita od sunca

Namažite kremu za sunčanje deci i pre nego što napustite smeštaj. To će Vam olakšati život – obećavamo!! Kako Vam ne bi promako i delić detetove kože, namažite mu kremu i pre nego što ste mu obukli kupaći kostim. Kad stignete na plažu, potrudite se da namažete dete svaka dva sata, ili svaki put kad izađete iz vode. Namestite tajmer na vašem telefonu tako da pored jurnjave po plaži ne morate o tome ni da razmišljate.

5. Iskopajte rupu u pesku

Iskopajte rupu u pesku tamo gde Vama odgovara – ne prepuštajte kopanje po pesku deci. To je aktivnost koja će Vam omogućiti malo opuštanja. Ako prepustite detetu da samo napravi svoj bazen, da li znate koliko će puta ono odlaziti do vode ne bi li napunilo koficu i vraćati se nazad i koliko ćete Vi uspeti da se opustite u toj situaciji??

16 saveta koji će Vam olakšati odmor sa malom decom6. Krenite ranije na plažu

Izbegavajte boravak na plaži po navećem suncu. Idite na plažu pre 10h. I onako ste odavno ustali (zar ne?), a moći ćete da zauzmete mesto koje  Vam odgovara.

Na ovaj način ćete moći da naterate decu da krenu sa plaže u vreme ručka, jer će biti iscrpleja od sunca i gladna.

7. Pripremite torbu sa igračkama

Pripremite posebnu torbu za igračke. Ako često volite da menjate mesto kupanja i u konstatntnoj ste potrazi za novim skrivenim plažama, torbu sa igračkama za plažu ne morate ni vaditi iz automobila. Tako se nikad nećete naći u blizini mora bez neophode opreme.

8. Ponesite hranu i piće

Naoružajte se grickalicama i sokićima. Veče pre odlaska na plažu, sokove i fašice sa vodom stavite u zamrzivač. Ujutru, ubacite ih u mali, nosivi frižider. Led sa flašica će se tokom dana otopiti, pretvarajući se u hladnu vodu, koja će tokom dana sve namirnice držati osveženim. Ne zaboravite da ponesete hranu za sebe.  I mama mora nešto da pojede.

9. Pripremite gumene sandale za dete, ali i za Vas

Pripremite gumene sandale. Da li iko ko nema decu uopšte i poseduje sandale za vodu?? Ne verujemo. Potrudite se da nabavite jedan par. Zavisno kakva je plaža, mnogo stakla iz mora, školjki i vreo pesak mogu ozlediti Vaša stopala, kao i nežne prstiće deteta. Kad je vaš zadatak da nadgledate decu, morate da budete u mogućnosti da brzo reagujete. I najmanja posekotina može uništiti dan na plaži, a da ne pominjemo kontakt ozlede sa slanom vodom.

10. Ponesite foto-aparat

Fotografije sa letovanja mnogima ostaju najdraže uspomene koje imaju sa porodicom. Gledajte da ne nosite na plažu skup foto-aparat ili telefon. Ako imate mogućnosti, nabavite vodotporni foto-aparat, ili onaj za jednokratnu upotrebu.

Telefon i foto-aparat držite što dalje od peska i dece. Najpraktičnije rešenje je vodotporni neseser ili torbica, koja će zaštiti Vaš telefon ili fotoaparat od ostalih stvari u torbi za plažu.

11. Obezbedite deci šeširiće, kape, naočare za sunce..

Šeširići su obavezni. Nabavite šešir sa manjim obodom koji neće smetati detetu, tako da nećete ceo dan provesti voditi računa da li će ga dete skinuti. Pleteni letnji šeširići sa rupicama su dobro rešenje jer štite od sunca i dozvoljavaju protok vazduha, pa će se dete ispod njega manje znojiti. Razmislite o tome da nabavite i neke super slatke naočara za sunce.

16 saveta koji će Vam olakšati odmor sa malom decom12. Zaboravite na dečija kolica

Da li ste ikad pokušali da gurate kolica po pesku? Da, nemojte. Znamo da imate mnogo neophodnih stvari, ali je bolje pripremiti nosiljku za bebu. Potrudite se da se parkirate što bliže finalnom odredištu, pripremite rančeve i torbe, to sve je manje stresno od onog šta Vas sve može sačekati, ako kojim slučajem krenete sa kolicima.

13. Kupaći kostim je obavezan

Obavezno obucite kupaći kostim. Možda niste planirali da ulazite u vodu tog dana, ali postoji mogućnost da ćete se naći u situaciji da jurite prema moru ne bi li spasli svog mališana iz jednje od avantura. Kada je malo dete tu, svi odrasli moraju da nose kupaće. Bez izgovora!

14. Naviknite se da tolerišete pesak

Pripremite se za navale peska. Dete ne može da shvati zašto ne želite pesak na ležaljci ili prostirci. Njemu će uvek biti zanimljivo da sipa pesak na vaše ruke, noge pa čak možda i u vaše piće. Pametno je obezbediti deci velike peškire, da se osuše i ugreju, baš onakve kakve i Vi koristite, jer su oni koji su njihovih razmera isuviše mali, a samim tim i beskorisni.

15. Pripremite se za polazak na plažu veče pre

Na bi li olakšali odlazak, ne budite lenji i spakujte se veče pre odlaska. Otklonite sve ono što vam je suvišno i ostavite u torbi samo stvari za koje ste sigurni da će Vam zatrebati. Pripremite i dodatni par pelena za kupanje. Sigurno ćete poželeti da presvučete dete svaki put kad izađe iz vode. Ne stavljajte mu pelene za kupanje pre nego što stignete na plažu, jer su one tako napravljene da ne upijaju tečnost, tako da je to jedini način ako želite sigurno da izbegnete da Vam dete ne piški u autu. Za ovakve slučajeve pripremite i dodatnu odeću i plastične kese. Takođe, ne zaboravite sitan novac. Svakako ćete naleteti na sladoled i sokiće. Pripremite se na to.

16. Proverite reakciju deteta na pesak

Testirajte dete. Neke bebe nisu spremne za pesak i mogu da se uzbude. Pre nego odete na plažu odvedite dete u park da se upozna sa peskom.

Odlazak na plažu sa detetom se drastično razlikuje od onih opuštenih poseta plaži na koje ste navikli. Hladni kokteli?  Sjajna knjiga za čitanje? Opuštanje? Teško. Može biti iscrpljujuće, pa čak se možete i razočarati. Možda Vaše dete ne voli pesak ili vodu ili mu jako smeta sunce. Jarko sunce i strašni talasi, mogu rasplakati mališana, ne ostavljajući Vam vremena za odmor.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako da vas malo dete sluša ?

Kako da vas malo dete sluša ?

Kada vas ne sluša, dete privlači vašu pažnju, koja se svodi na grdnju ili prigovaranje, što nije dobro. Kada dete sluša šta pričate, uči mnogo efikasnije, obraća pažnju na znake ... »»


Tvrdoglavo dete – Kako se izboriti ?

Da li je vaše dete tvrdoglavo? Neka deca su jednostavno stvorena da se prepiru sa svojim roditeljima. Možete ih zvati tvrdoglavim, decom jake volje ili kako već hoćete. U slučaju ... »»

Igračke za dete od 3 godine

Igračke za dete od 3 godine

Kad napuni tri godine dete je spremno za još izazovnije igračke. Već ume samo da obuče majicu, svuče pantalone, opere ruke. Naučilo je da slaže blokove i čak igra i ... »»