Zašto je dobra dinja?

dinjaAko pitate stručnjake koji se bave klasifikacijom voća i povrća u koju grupu spada dinja i lubenica izazvaćete pravu debatu. Naime jedni će tvrditi da je dinja voće, a drugi će vas ubeđivti da je povrće. Bilo kako bilo, prema agronomskoj podeli dinja spadaja u povrće i to u istu grupu kao krastavac, tikvica i bundeva, grupu pod zvučnim latinskim imenom Cucurbitaceae.

Zbog slatkog ukusa, koji imaju zreli plodovi, dinja se služi kao dezert i pored lubenice je omiljeno letnje voće dece, a i odraslih. Osvežavajućeg su ukusa i obično se služe rashlađene i sečene na kriške.

Energetska  vrednost dinje nije velika, s obzirom da sadrži 90% vode i mali udeo voćnog šećera. Nutritivna vrednost je, međutim, itekako značajna za mladi dečiji organizam. Dinja sadrži brojne aktivne supstance, koje potpomažu pravilan rast i razvoj: gvožđe, cink, jod, kalcijum, fosfor i mangan, vitamine B grupe, i vitamin C.

Dinje, koje su narandžaste boje kad se iseku, imaju veću količinu provitamin vitamina A od onih čija je unutršnjost zelenkasta.

dinjeZbog svega navedenog, dinje imaju revitalizujući učinak na organizam. Poboljšavaju metabolizam razgradnje proteina i potpožu stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Smatra se da dinja potiče iz tropskog i subtropskog pojasa zapadne Afrike, a arheolozi su pronašli dokaze da je gajena i 3000 godine p.n.e. u drevnom Egiptu i Persiji.

Danas se dinja gaji širom planete i to u preko sto varijateta. U Evropi sazrevaju od juna do septembra, a preko cele godine možemo naći dinje koje stižu iz toplijih predela.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

I neće da sluša dok objašnjavate kako treba

Pravilno držanje olovke

Vaše dete uskoro kreće u predškolsko, a još uvek ne ume pravilno da drži olovku. Zgrabi je celom šakom i drži u pesnici dok piše i neće da Vas sluša ... »»

Kako navići dete da jede zdravo

Kako navići dete da jede zdravo

Za svako dete je važno da se oseća kao ravnopravan član porodice. Jedan od načina je i da ih roditelji uključe u kućne poslove u meri koja je prikladna za ... »»

Sa kojom hranom treba biti oprezan tokom dojenja ?

Sa kojom hranom treba biti oprezan tokom dojenja ?

Mame koje doje treba da jedu. Tokom dojenja, potrebno je da vam ishrana bude dobro izbalansirana i puna namirnica koje volite da jedete. Međutim, ma koliko voleli neke vrste hrane, možda bebi ... »»