Sa kojom hranom treba biti oprezan tokom dojenja ?

Mame koje doje treba da jedu.

Tokom dojenja, potrebno je da vam ishrana bude dobro izbalansirana i puna namirnica koje volite da jedete.

Međutim, ma koliko voleli neke vrste hrane, možda bebi neće odgovarati kada to jedete. Ukoliko je beba uznemirena, dosta bljucka, ili ima grčeve ili osip, proverite uobičajene krivce.

Kada pijete kafu, sok ili čaj, nešto od kofeina završava u vašem mleku. Pošto bebe ne mogu da ga izluče brzo i efikasno kao odrasli, previše kofeina u sistemu može da dovede do iritacije, nervoze ili nesanice. Šta je rešenje? Smanjite unos kafe. Ma koliko bili umorni pokušajte bar da kafu pijete nakon podoja.

Sa kojom hranom treba biti oprezan tokom dojenja ?Ukoliko volite čokoladu budite oprezni. Kao i kafa i ona sadrži kofein, mada ne toliko mnogo. Ako smatrate da je čokolada krivac za nervozu vaše bebe, eliminišite njen unos na nekoliko dana. Ukoliko primetite promenu u ponašanju bebe na bolje, ili smanjite unos čokolade, ili prestanite da je jedete na neko vreme.

Izvesni sastojci koji se mogu naći u citrusima i sokovima od njih, mogu da iritiraju još uvek nezreo gastrointestinalni trakt, dovedu do nervoze, bljuckanja i čak osipa od pelena kod nekih beba. Ukoliko vam se izbacivanje citrusa iz ishrane čini kao dobra ideja kako bi pomogli bebi, kompenzujte ih unosom druge hrane bogate C vitaminom.

Možete čuti priče da brokoli, karfiol i slično povrće dovode do iritacije bebe i stvaranja gasova. Međutim, upitajte mame koje doje svoje bebe za to. Zapitajte se da li je vaš obrok bogat brokolijem krivac za bebinu nervozu i gasove tokom noći. Nemojte ga neko vreme konzumirati. Nakon nekog perioda počnite lagano da ga uvodite u malim količinama kako bi videli bebinu reakciju.

Neke mame mogu da jedu jako začinjenu hranu i da to njihovim bebama ni malo ne smeta. Međutim, možete doći u situaciju da samo malo bibera bude dovoljno da beba bude nervozna satima. Postavlja se pitanje kako da začinite hranu, a da to bebi ne izazove problem. Možete preliti piletinu sa malo soka od limuna umesto ljutog sosa.

Možda bebi neće prijati ako jedete beli luk.

Kada jedete hranu sa belim lukom nešto od njegovog ukusa oseti se i u vašem mleku. Njegov miris može se pojaviti u mleku i do dva sata nakon obroka. Neke bebe naprave grimasu ili postanu nervozne ako osete aromu belog luka. U Italiji, gde je konzumiranje belog luka uobičajeno, majkama se preporučuje da izbegavaju beli luk u prvih par meseci dojenja. Međutim, u Indiji, majke koje doje bebu, podstiču se da jedu koliko hoće belog luka, što je zasnovano na verovanju da ova praksa pomaže bebama da rastu navikavajući se na ukuse odraslih.

Na kraju će ponašanje vaše bebe biti faktor koji će odlučiti o tome da li ćete ga koristiti ili ne.

Razmislite da li vi ili članovi vaše porodice imate alergiju na hranu. Budite oprezni kada uvodite proizvode od kikirikija. Preporuka je da budete oprezni ako imate slučajeve alergije na hranu u porodici i izbegavate konzumiranje poznatih alergena kao što su kikiriki ili orasi tokom perioda dojenja. Ako ipak jedete kikiriki i primetite simptome kao što je osip, ekcem ili krkljanje znaćete da je beba preosetljiva na tu vrstu hrane.

Ako pojedete sendvič ili testeninu pre dojenja može doći do toga da beba krene neutešno da plače zbog očiglednog bola, ili možete primetiti krv u stolici. Ovi simptomi mogu ukazivati na alergiju na pšenicu. Kako biste ovo proverili tri nedelje nemojte jesti proizvode koji sadrže pšenicu. Ako se bebino stanje popravi ili nestanu simptomi verovatno ste utvrdili krivca za tegobe, što znači da ćete morati da nastavite da izbegavate pšenicu u bilo kom obliku. Ukoliko su simptomi i dalje isti onda primenite isti pristup za svaku vrstu hrane kako bi utvrdili šta je razlog za probleme.

Eksperti su ustanovili da je veći rizik od pojave alergije kod beba kod kojih u porodici ima više takvih slučajeva i javalja se u ranijem uzrastu. Drugim rečima, ako je Vaš otac alergičan na neku vrstu hrane a Vi niste, možda ćete ipak želeti da izbegnete tu vrstu hrane tokom dojenja.

Uobičajena je alergija na jaja kod male dece, naročito na belance. Kako se jaja koriste kao sastojak u dosta različite hrane, od hleba do sladoleda, ova alergija može biti teška za utvrđivanje. Još jedna taktika koju mame koje doje bebu mogu da primene je da izbace iz upotrebe svu hranu koja može dovesti do alergije (mlečne proizvode, soju, belance jajeta, pšenicu, kikiriki, orahe i ljuskare). Nakon dve nedelje počnu ponovo da uvode jednu po jednu od ovih namirnica u ishranu, sačekavši oko četiri dana kako bi procenili da li ima nekih simptoma alerfije kod deteta.

Riba sadrži nešto žive koja može naći put do majčinog mleka. Mada ne mora da izazove nervozu ili gasove pokušajte da se držite preporuke da jedete dva prosečna obroka ribe ili ljuskara nedeljno, i to onih sa manjim sadržajem žive. Preporučuju se sledeće vrste morske hrane: račići, tuna iz konzerve, losos, bakalar i som. Treba izbegavati meso ajkule, sabljarke i skuše.

Ako volite da pijete čaj od nane, treba da znate da izvesne trave mogu da dovedu do smanjenja proizvodnje mleka, naročito ukoliko budete konzumirali nekoliko šolja dnevno. Umesto njega pokušajte da popijete čaj od kamilice, čiji sastojci mogu imati umirujući efekat na vašu bebu i vas. Bombone sa pepermintom ili pastile sa mentolom koje se uzimaju kod kašlja treba konzumirati umereno jer sadrže koncentrovano peprmintovo ulje.

Peršun je još jedna biljka koja može da dovede do smanjenja stvaranja mleka. Zato treba voditi računa da se ne pretera sa njegovim konzumiranjem.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

7 saveta za lakši prelazak na čvrstu hranu

7 saveta za lakši prelazak na čvrstu hranu

Oko bebinog prvog rođendana većina roditelja misli da sad već dobro poznaje svoje dete. Shvatili ste koji mu ritam spavanja najviše odgovara, prepoznajete njegov plač izdaleka, znate kojim se igračkama najviše ... »»

Puzanje kod bebe - Zašto je važno ?

Puzanje kod bebe – Zašto je važno ?

Puzanje kod bebe predstavlja jedno od dostignuća i jedan od ponosnih trenutaka za roditelje. Naučite kako da podstaknete bebu da puzi. Kada bi beba trebala da počne da puzi Već sa šest meseci ... »»

zelena salata

Zelena salata u dečijoj ishrani

Ako je visibaba vesnik proleća među cvećem, onda je zelena salata vesnik proleća među povrćem. Zelena salata je, kao i ostalo lisnato povrće, puna celuloze, sadrži puno vitamina i jako malo ... »»