Deca i knjige

Kada želite da provedete vreme sa svojim detetom na kvalitetan način, da ono nešto nauči i istovremeno obogaćuje svoj rečnik i uživa u trenucima provedeniom sa Vama, knjige i čitanje, ali i različiti magazini, dečje novine ili dobri sajtovi su pravi izbor. Odaberite knjigu, ili već nešto od malopre spomenutog, zajedno sa svojim detetom, udobno se smestite i druženje može da počne. U svakom slučaju, šta god da odlučite nekih osnovnih koraka bi trebalo da se pridržavate.

knjigePrvo, šta god da odlučite da će se čitati mora da se sviđa i Vašem detetu, bilo da je reč o novinama, nekom sajtu ili knjizi. Ukoliko se radi o detetu, koje još uvek ne zna da čita ili je tek na početku, slikovnice su odličan izbor, ali da biste proverili koliko je dete shvatilo šta je u slikovnici prikazano, tražite da Vam ispriča priču na osnovu slika.

Druga varijanta je da starije dete čita mlađem, i na taj način uključujete oba svoja deteta ili više njih. Odlazak u biblioteku može predstavljati poseban užitak za dete i njegovo interesovanje podići na viši nivo. Nikako svoje dete nemojte terati da pročita/pročitate sve knjige koje ste uzeli iz biblioteke jer to može stvoriti otpor. U redu je ako neka knjiga ostane nepročitana ili mu se jednostavno ne dopada. Takođe, knjige možete kupiti ne samo u knjižarama nego i putem interneta. Što se magazina i dečjih novina tiče, svom detetu ponudite nekoliko i tek nakon što primetite da je posebno zainteresovano za neki određeni, možete se i pretplatiti.

Ukoliko Vaše dete ima smetnji pri čitanju, ponudite mu najpre knjigu koja će mu biti lakša za čitanje, time ćete ga motivisati, ono će dobiti novu motivaciju i zavoleće čitanje.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Dete i spavanje u uzrastu od 1-3 godine

Dete i spavanje u uzrastu od 1-3 godine

Između prve i treće godine detetu je potrebno između 12 i 14h tokom 24h. Jako je važno da dete spava dovoljno. U suprotnom, posledice nisu samo loše raspoloženje, razdražljivost i ... »»

Kako sprečiti gojaznost kod dece ?

Kako sprečiti gojaznost kod dece ?

Gojaznost je problem velikog broja dece danas. Nije tajna da su gojazna deca zadirkivana i tretirana loše od strane vršnjaka, ali pored toga gojaznost nepovoljno utiče i na zdravlje. Deca ... »»

Kako očistiti žvakaću gumu

Kako očistiti žvakaću gumu iz dečije kose ?

Ako se nađete u situaciji da vaše dete nekako ulepi kosu žvakaćom gumom - nemojte se uzbuđivati. Postoji lakši način da ovo rešite bez potrebe da detetu sečete ulepljeni deo ... »»