Kako sprečiti gojaznost kod dece ?

Gojaznost je problem velikog broja dece danas. Nije tajna da su gojazna deca zadirkivana i tretirana loše od strane vršnjaka, ali pored toga gojaznost nepovoljno utiče i na zdravlje. Deca koja su gojazna imaju povećan rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih problema.

Kako sprečiti gojaznost kod dece ?Današnja deca mnogo više vremena provode sedeći ispred televizora i kompjutera i to je jedan od ključnih razloga zbog čega je danas gojaznost među decom tako prisutna. Jednostavno, naša deca se manje kreću. Osim toga što ne vežbaju dovoljno, naša deca jedu i hranu sa više masti i šećera. Sa fastfoodom, sokovima i slatkišima, velikim porcijama, niije ni čudo što se toliko dece danas bori sa problemom gojaznosti.

Na svu sreću roditelji mogu da pomognu gojaznoj deci da smanje svoju težinu i poprave svoje zdravlje. Zapravo, roditelji i jesu odgovorni za to kako se njihova deca hrane.

Ne nagrađujte vaše dete hranom

Tako često podmićujemo našu decu hranom i nudimo im specijalne posledice, ako nešto urade kako bismo mi to želeli. Umesto nagrada u obliku omiljenog dezerta, nagradite decu nečim što nije hrana.

Budite svojoj deci uzor

Ako hoćete da vaša deca jedu zdravo i sami morate zdravo da se hranite. Ako hoćete da vaša deca vežbaju redovno, uvrstite vežbanje u vaš raspored.

Ohrabrujte fizičku aktivnost

Bilo da idete u porodičnu šetnju, ili pratite vašu decu na fudbal, pronađite fizičku aktivnost u kojoj vaše dete uživa i potrudite se da nađete način da je vaše dete redovno praktikuje.

Naučite dete kako da konzumira hranu

Naučite dete da postojih hrana koja može stalno da se jede, ona koju možemo jesti ponekad i ona koju konzumiramo samo u specijalnim prilikama. Na primer, hrana koju stalno mogu jesti je voće i povrće, hrana koju ponekad mogu jesti mogu biti meso i sir, a specijalna hrana mogu biti kolači, slatkiši i torta.

Kako sprečiti gojaznost kod dece ?Ne terajte dete da pojede sve iz tanjira

Jedan način da pomognemo našoj deci da izgrade zdrav odnos prema hrani jeste da jedu onoliko koliko su gladni. Kao i odrasli ljudi i deca su ponekad gladnija, a ponekad manje gladna i osećaju sopstvene granice. Ne forsirajte ih da jedu, ako vidite da stvarno nisu gladni.

Ograničite vreme provedeno ispred televizora ili monitora

Što više vremena vaše dete provodi sedeći, manje vremena mu ostaje za fizičku aktivnost. Ograničite vreme provedeno pred TV i ohrabrite aktivnu igru.

Izbegavajte brzu hranu

Neka se fastfood jede u posebnim prilikama. Iako je fast-food zgodan, ipak razmotrite i druge opcije. Kada znate da ćete provesti dosta vremena u kolima, pripremite zdrave sendviče i grickalice, ne bi li ste izbegli zaustavljanje u najbližem fast-food-u kad vaša deca ogladne.

Svi želimo da naša deca budu zrava i kad je u pitanju gojaznost imamo dosta uticaja na to kako naša deca izgledaju. Pronađite zdrave opcije koje vaša deca vole i insistirajte na fizičkoj aktivnosti i sigurno gojaznost neće biti nešto sa čime će vaše dete morati da se nosi.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Igračke za uzrast od 18-24 meseca

Igračke za uzrast od 18-24 meseca

Način na koji deca uče šta mogu da urade jeste da svuda stave ruke. Često insistiraju na tome da sama urade nešto, ali se često i podsete na to koja ... »»

Kolica za bebe

Kupovina kolica za bebu

Kolica za dete su vam neophodna od prvih dana. Primetićete da u prodaji ima raznih modela što će vam malo i otežati izbor. Najbolje je da se još u toku trudnoće ... »»

10 saveta za najbolje leto

10 saveta za najbolje leto

Leto je u našim mislima tokom godine, zato što nam potkrepljuje dušu. Vrućina, zabava, čisto zadovoljstvo..., ali najviše, luksuz vremena koje nije posvećeno školi. Vreme da istražujemo, stvaramo nova prijateljstva, ... »»