Pričajte sa bebom

beba i govorGovor kod beba se razvija od prvog dana. Imajte to uvek u vidu kada pričate sa Vašom bebom. Pričajte sa njom i kada je sasvim mala i još ne može da Vam odgovori.

Kada joj se obraćate trudite se da gledate u nju i pričate razgovetno. Beba od Vas uči kako da govori. Čak i kasnije, kada sa par godina ima problema da izgovori r i l kako treba, od Vas čuje kako to treba da zvuči.

Kada se obraćate bebi trudite se da ne govorite previše brzo. Tako nećete biti razgovetni. Kada radite nešto, pričajte o tome što radite, kako bi beba upijala što više reči. Stalno ponavljajte nazive svakodnevnih objekata i imena ljudi oko Vas, kako bi ih beba identifikovala i povezala reči sa pojmovima.

U prvo vreme beba ne razume reči kao što su ja, ti, on, ona, ono, njegovo i slično. Zato uvek stvari i ljude nazivajte pravim imenima. Kako bude rasla beba će shavtati i značenje ovih reči.

pričanje sa bebomKoristite promene u tonu kojim se obraćate bebi. Na taj način će biti zainteresovana da Vas sluša, čak i ako ne razume šta joj pričate. Trudite se da Vaš glas bude prijatan da bi beba povezala govor sa mirnim i srećnim osećanjima.

Pri govoru koristite različite, jasne izraze lica i gestikulaciju kako bi zadržali bebinu zainteresovanost i preneli joj značenje onoga što pričate. Manjoj bebi treba prići bliže kako bi Vas dobro videla. Kako raste, tako će se poboljšavati i njen vid i moći ćete u razgovor više da uključite i govor tela.

U obraćanju bebi koristite jednostavan jezik. Na taj način će brže moći da se poveže sa svojom okolinom i shvati šta je šta.

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako smiriti bebu koja plače?

Kako smiriti bebu kad plače?

Ponekad je lako smiriti bebu. Vaš smireni glas i nežan dodir su sve što je bebi potrebno. To su momenti u kojima možete da uživate u roditeljstvu. A onda, postoje i ... »»

Deca treba da se igraju napolju

Ideje za igranje napolju

Današnje dete provodi dan potpuno drugačije od dece iz generacije njegovih roditelja ili baka i deka. Bake i deke nisu ni imale televizor, mama i tata su gledali crtani samo ... »»

Vaspitne metode koje su loše za samopuzdanje deteta

Vaspitne metode koje su loše za samopuzdanje deteta

Neke vaspitne metode mogu ne samo da se odraze ne samo na vaš odnos sa detetom, već i na njegovo samopouzdanje. Deci je neophodna zdrava doza samopouzdanja, kako bi izlazila na kraj sa ... »»