Kako smiriti bebu kad plače?

Ponekad je lako smiriti bebu. Vaš smireni glas i nežan dodir su sve što je bebi potrebno. To su momenti u kojima možete da uživate u roditeljstvu.

A onda, postoje i trenutci kad  je vaša beba neutešna i mrzovoljna i bez obzira na to koliko se trudili, na kraju i sami završite sa suzama u očima. Kada beba plače nije sigurno da li je teže njoj ili vama i verovatno ste pokušali sve što vam je palo na pamet. Nemojte očajavati, postoje oprobane tehnike koje mogu pomoći i vama i vašoj bebi da pronađete mir.

Kako smiriti bebu koja plače?Umotajte bebu

Beba umotana u ćebence ili frotir oseća se bezbedno i sigurno. Stručnjaci smatraju da umotavanje umiruje bebu, jer joj stvara osećaj kakav su imale u maminom stomaku. Bez obzira na to koji je razlog u pitanju, mnogi roditelji smatraju da umotavanje pomaže bebi da miruje i da duže spava. Neke bebe će biti srećnije ako im se ruke ne umotaju, već ostanu slobodne, možda zato što mogu sebe da umire sisajući prstiće, ili zato što jednostavno vole slobodu. U tom slučaju umotajte bebu tako da joj ćebence dođe do ispod pazuha.

Cucla – laža

Bebe često same sebe umire cuclom, ona ne puni njihov stomak, ali im umiruje nerve. Ako vaša bebe plače, probajte da joj pognete da stavi palac, šaku ili prstić u usta, ili joj dajte svoj mali prst, a ona će vas verovatno nagraditi time što će se primiriti, a možda čak i zaspati.

Nosi me, tvoja sam

Nošenje i šetanje sa bebom je odličan način da je umirite. Vaša beba će uživati u osećaju bliskosti i ritmu vaših koraka. A kao poseban dodatak, ako bebu nosite u marami, vaše ruke ostaju slobodne za stvari koje bi trebalo obaviti.

Ljuljuškanje

Ljuljanje bebe u kolevci je jedano od najlepših i najcenjenijih životnih iskustava. Da ne pominjemo duboko smirujući efekat koji ima i na vas i na bebu. Savremeno tržište nudi razne opcije u kojim vam ruke ostaju slobodne. Kad je vaša beba glasna razmislite o tome da je postavite u motorizovanu ljuljašku za bebe, vibrirajuće sedište koje poskakuje ili automatsku kolevku. Obavezno pratite uputstva proizvođača za ove uređaje i obratite pažnju da se vaša beba previše ne navikne na njih, tako da više ne želi da zaspi ni na jedan drugi način. Da bi ste to izbegli ostavite je da se ljulja do ivice sna, a zatim je prebacite u krevetac da bi zaspala.

Kako smiriti bebu koja plače?Zvuci

Neke bebe se smiruju ritmičkim zvucima. Zato probajte da eksperimentišete sa različitim zvucima dok vaše dete plače. Uključite usisivač, fen, ili ventilator koji će blokirati druge zvukove, koji možda plaše bebu dok pokušava da se smiri. Nemate pomagala pri ruci? Pokušajte sa svojim glasom ispuštajući jednolične zvuke.

Pevajte pesmicu

Vaša beba ne može da prepozna da li pevate savršeno ili ste potpuno omašili. Sledeći put kad je vaše dete mrzovoljno, otpevajte mu omiljenu uspavanku, ili pesmu koja će mu se dopasti. Umiriće je sam zvuk vašeg glasa – to je prvi glas koji je ikada čula i koji je slušala iz stomaka.

Operite suze

Ako vaša bebe obično dobro reaguje na kupke, napunite kadu toplom vodom i napravite od toga redovnu dnevnu aktivnost. Dodajte nekoliko kapljica sapuna od lavande ili kamilice i očekujte da ovo brčkanje ne samo da umiri vašu bebu, već i da deluje okrepljujuće na vas.

Nežni dodir

Masaža vaše bebe može biti predivan opuštajući ritual i za vas i za bebu, kao i sjajan način da umirite vašeg plačljivog mališana. Možete eksperimentisati sa losionom ili specijalnim uljima za masažu bebe, mada to nije neophodno. Koristite blagi dodir, ali i dovoljno čvrst da pruži osećaj sigurnosti vašoj bebi. Nežno masirajte njene ruke i noge između vaših dlanova, naizmenično, zatim otvorite te ručice i izmasirajte joj dlanove i prste, potom pređite na njena mala stopala i tabane. Okrenite bebu na stomak, ako ne bljucka u tom položaju, pa je zatim okrećite je sa  jedne strane na drugu…

Podstaknite gasove

Ponekad, kad vaša beba neumorno plače, ono što joj je neophodno je malo više pritiska. Pritisak na bebin stomak može pomoći da se ispuste gasovi, a za njih se smatra da su jedan od glavnih uzroka plača. Položite bebu na stomak, na vaš dlan ili ruku, pridržavajući njenu glavu dlanom. Drugom rukom pridržavajete i masirajte joj leđa.

Možete, takođe, postaviti bebu da leži na vašem krilu, tako da joj stomak bude na jednom kolenu, dok drugim kolenom podržavate njenu glavu.

Možete držati bebu uspravno, sa njenim grudima na vašem ramenu, dok lagano trljate i mazite bebina leđa. Još jedan način da podstaknete gasove: položite je na leđa i lagano gurajte bebina kolena prema njenom stomaku desetak sekundi, opustite i ponovite još jedmom.

Kako smiriti bebu koja plače?Izađite napolje

Svež vazduh može učiniti čuda za mrzovoljnu bebu, a i za umornu mamu. I dok možda mislite da je izvan vaših moći pripremiti se za šetnju dok vas dete zamajava. Gde su kolica? Gde je torba? Da li duva vetar? Neće vam biti žao, ako istrajete u svojoj nameri.  Promena ambijenta, vazduh, temperatura, zvuka i mirisa verovatno će poboljšati i vaše, a i raspoloženje vaše bebe. Možda je pokret sve što joj je potrebno da se umiri.

Zabavi me

Čak i malim bebama može biti dosadno i to može biti uzrok plača. Da biste zabavili vaše dete, počnite sa prepričavanjem stvari koje obavljate, obogaćujući priču smešnim zvucima i zabavnom promenom tona ili jednostavno sedite na pod sa bebom i pokažite joj kako se njene igračke okreću i ispuštaju zvuke. Neke bebe vole da gledaju i slušaju dok im čitate jednoličnim ritmom, dok druge počnu da se osmehuju kad uključite muziku i počnete da igrate sa njima.

Samo smireno

Ako je preterana stimulacija ono što čini vašu bebu nervoznom, stvorite opuštajuću atmosferu: prigušite svetla, isključite muziku, stavite telefon na vibraciju i ispratite tetku kući. Ne zaboravite kako je za bebu sve i neodoljivo i da će biti još dana za glasne igračke i znatiželjne posetioce. Ako je vaša beba sklona grčevima, potrudite se da miruje u popodnevnim i večernjim satima, kada su oni najčešći.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Prirodni načini da imate dovoljno mleka za bebu

Prirodni načini da imate dovoljno mleka za bebu

Mnogo novih mama je u nedoumici da li imaju dovoljno mleka za bebu i šta mogu da učine po tom pitanju. Najčešći uzroci lučenja nedovoljne količine mleka su neadekavtna hrana i ... »»

20 činjenica koje bi svaki roditelj trebalo da zna

20 stvari koje bi svaki roditelj trebalo da zna

Šta je to što bi svaki roditelj trebalo da zna?   1. Vi ste junak za vaše dete. Jači ste i moćniji od Supermena, Betmena i Spajdermena zajedno. Ako bijete svoju decu ... »»

Kada beba počinje da uči da priča?

Kada beba počinje da uči da priča?

Beba počinje da uči da priča već od druge nedelje života. Pre nego što izgovori prvu reč, biće zauzeta vežbajući zvuke ne bi li savladala govor. Da li se vaša beba smeška, ... »»