Saveti za dobro jutro

Dobro raspoloženje je zarazno

Dobro jutro je uvod u uspešan radni dan. Roditelji treba da se pobrinu da dete stigne u školu, ili vrtić na vreme, a onda i sami stignu na posao. Deca međutim, nemaju osećaj za vreme koje imaju odrasli. Zato se dešava da je jutro naporno i deci i roditeljima.

Deca često nemaju svest o tome da će zakasniti u školu ako ne požure da napuste krevet, ubrzaju oblačenje i jutranju toaletu. Doručak ponekad ume da se otegne do granica roditeljskog stpljenja.

Jutarnje svađe oko ustajanja i spremanja za školu loše utiču na koncentraciju i dece i roditelja.

Dete, koje u školu stiže opušteno i dobro raspoloženo, bolje prati nastavu i lakše usvaja gradivo na časovima. Sposobnost koncentracije na časovima  gradi se od početka školovanja, a kako dete raste i prelazi u više razrede, koncentracija postaje sve važnija.

Roditelji, koji ujutru ne moraju da se prepiru sa decom, imaju manje naporan radni dan i vraćaju se popodne sa posla bolje raspoloženi.

Za one koji imaju problem svako jutro, ili one koji samo žele da ujutru budu efikasniji, evo nekoliko saveta:

 1. Svaki dan, nakon što dete završi sa učenjem, pomozite mu da prodje kroz sutrašnji raspored časova i spakuje u školsku torbu sve što će mu sutra biti potrebno.Nemojte čekati veče za ovo, već to uradite dok još imate vremena da:
  • – Tražite omiljenu olovku, koja je odjednom nestala,
  • – Odete do knjižare po blok za likovno, jer u starom više nema čistih listova,
  • – Operete opremu za fizičko, koja nekim čudom stoji u kesi još od prošle nedelje…

  Tako ćete sprečiti da Vam ujutru iskrsnu nepredviđeni poslovi, koji će Vam oduzeti vreme i podići nivo stresa.

 2. Uveče, pre spavanja, zajedno sa detetom spremite odeću koju će ujutru obući. Bilo bi dobro da pre toga pogledate vremensku prognozu da Vas ujutru ne iznenadi zahladjenje, a vi spremili garderobu za toplije vreme.Na ovaj način sva objašnjavanja oko toga gde je omiljena dukserica, zašto je opet na pranju i zašto ne mogu da se obuku kratki rukavi, možete obaviti u relaksiranoj večernjoj atmosferi, a ne u jutarnjoj žurbi.
 3. Dobro je uveče spomenete detetu šta planirate ujutru za doručak. Ako ste planirali nešto što nije baš omiljeno jelo, lakše će Vam biti da se na tu ideju priviknu vec uveče nego da ujutru vodite raspravu o tome šta je za doručak.
 4. Bilo bi dobro i da se dogovorite i oko užine, koju treba da ponese u školu. Ovako ćete izbeći još jedan potencijalni jutarnji konflikt.
 5. Postarajte se da dete uveče legne u krevet na vreme. Svi smo nervozni ako nam se još spava, a neko nas tera da ustanemo. Isto važi i za Vas. Naspavan roditelj je uvek bolje raspoložen, a to kako će jutro započeti zavisi i od Vašeg raspoloženja.
 6. Probudite dete petnaestak minuta ranije nego do sada. Tako će imati dovoljno vremena za spremanje i nećete morati da ga požurujete sve vreme.
 7. Budite svoje dete veselim glasom, uz osmeh i lepe reči. Dobro raspoloženje je zarazno pa će Vam dete i odgovoriti osmehom. Tako ćete sami izabrati kako počinje jutro.
 8. Trudite se da osamostalite decu tako da mogu sama ujutru da se spreme. Dok su manji, treba ih kontrolisati i podsećati šta sve treba da urade, ali tako da se oni osećaju odgovorni za to što rade.
 9. Upaljen televizor ili računar ujutru mogu da odvuku pažnju i poremete osećaj za vreme. Svako oblačenje ili doručak traje duže ako se uz to gleda i crtać. Trudite se da TV ujutru ne bude upaljen.
 10. Hvalite svoje dete i pokažite da ste primetili sve što je uradilo dobro i brzo. Trudite se da Vaši komentari budu pozitivni. Ako je dete nesto propustilo da uradi, nemojte se zadržavati na propustu, nego ga podsetite šta još treba da uradi.

 

Hvalite svoje dete

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

ekstremni_sport

Deca i ekstremni sportovi

Pojam "deca i ekstremni sportovi" u skorije vreme, postavlja sve više nedoumica pred roditelje. Iako tradicionalni sportovi poput fudbala, košarke, odbojke i rukometa nisu izašli iz mode, takozvanim ekstremnim sportovima ... »»

Skolica sporta

10 saveta da vaše dete zavoli sport

Većina roditelja zna da je bavljenje sportom korisno za malo dete i da će od sportskih aktivnosti i navika u detinjstvu, imati koristi u raznim aspektima života. Prvi kontakt sa sportom ... »»

Crtanje-za-decu-5

Crtanje za decu – android aplikacija

Postoji velika debata o tome da li postoji "ispravan" način kako naučiti dete da crta. Činjenica je da postoje sredstva koja pomažu radoznalima da se oprobaju u skiciranju i crtanju. ... »»