Koja igračka je za Vaše dete?

igračkaPre nego što svom detetu kupite novu igačku, razmislite kako se sve Vaše dete može igrati sa njom. Nije toliko bitno kako na prvi pogled izgleda da će ta igračka uticati na Vaše dete, svojim izgledom, ili onim što predstavlja. Ono što je važno je način na koji je Vaše dete vidi i doživljava tu igračku i kako se sa njom igra.

Bebi ste najbolja igračka i partner za igru Vi ili neko ko je čuva. U tom uzrastu ona, sa velikom pažnjom prati mimiku Vašeg lica, sluša glasove i zvuke oko sebe i voli da je u neko u blizini. Takođe, beba voli da gleda u šarene objekte jakih boja, koji svetle, voli da sluša muzičke igračke na navijanje i zabavlja je hvatanje zvečke, koju joj pružate.

Kada već može da sedi, za bebu su interesanti predmeti, sa kojima može da lupa i udara. Kada prohodaju deca vole da se igraju sa kutijama, stavljaju i vade stvari, umotavaju u poklone. Tada su za njih najbolje igračke sa kojima nešto grade. Starija deca vole da rešavaju probleme i koriste maštu. Zato su za njih najbolje društvene igre i slagalice, koje omogućavaju da se Vaše dete druži i igra sa drugom decom.

Ima igračaka koje možda nisu u saglasnosti sa Vašim porodičnim vrednostima. Igračke u obliku oružja često uključuju agresiju i nasilje. Kada se deca igraju agresivnih igara, to obično nije dobro za njihovo samopouzdanje i zdravlje. Međutim na ove igračke se može gledati i pozitivno, ako je na primer u pitanju igra policajaca i lopova. Bitno je da sa detetom pričate o samoj igri i tome kako je ono vidi. Iskoristite igru da ukažete detetu na prave vrednosti.

Ako Vaše dete ove igračke koristi krajnje agresivno upirući ih prema drugoj deci, onda je potrebno da mu sugerišete kako se treba igrati sa drugom decom, jer možda nije igračka u pitanju. Obično deca glume da su im oružje prut, ili štap i takvu igru ne treba ohrabrivati. Nemojte nikako držati predavanja i braniti neku igračku, jer možete izazvati suprotan efekat, da Vaše dete još više želi da se igra sa igračkom koju ne volite. Deca često gledaju na TV-u emisije u kojima je izraženo nasilje, ili igraju video igrice, u kojima je puno pucanja i krvi. To ih zaista može zbuniti, ako im u stvarnosti roditelj odjednom brani da se igraju sa igračkom u obliku oružja. Objasnite detetu da je oružje opasno i može puno povrediti ljude i da niko u porodici nema oružje.

Devojčicama je igra sa lutkama jako zabavna, ali neke lutke imaju odrasli, sexi izgled, mini suknje, mrežaste čarape, visoke štikle… Ovo možda izgleda zabavno, ali može predstavljati imidž žene, kakav ne bi ste želeli da Vaše dete usvaja. Po nekim istraživanjima ovo može uticati na razvoj seksualnog identiteta i ponašanje Vašeg deteta. Odvojite malo vremena i posmatrajte kako se Vaše dete igra sa lutkama. Možda Vaše dete i ne primećije ove detalje, ali ako ste zabrinuti ponudite Vašem detetu lutku, koja više liči na dete.

barbi

U svakom slučaju, igri Vašeg deteta sa ovakvim igračkama treba pristupiti opušteno jer deca prolaze kroz različite faze interesovanja u igranju. Imajte na umu da, iako ste Vi osoba koja odlučuje sa kojim igračkama Vaše dete može da se igra u Vašoj kući, ipak uvek treba razgovarati sa detetom ukoliko imate nedoumice po pitanju igre sa određenom igračkom, kako bi utvrdili da li zaista ima razloga za brigu.

Reklame za igračake se neprestano vrte na TV-u i nekad je zaista teško odoleti i ne kupiti detetu igračku, koju svi njegovi drugari imaju. Igračke, zasnovane na nekom filmu ili TV programu, često ograničavaju igru i maštu, jer dete u tom slučaju samo kopira ono što je videlo na TV-u, umesto da samo kreira igru.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Deca treba da se igraju napolju

Ideje za igranje napolju

Današnje dete provodi dan potpuno drugačije od dece iz generacije njegovih roditelja ili baka i deka. Bake i deke nisu ni imale televizor, mama i tata su gledali crtani samo ... »»

vakcina

Malo dete i najčešce medicinske intervencije

Sigurno će u nekom periodu biti neophodno da se dete podvrgne nekoj od medicinskih intervencija i na žalost, one su uglavnom bolne. Trudite se da na blag način objasnite detetu šta ... »»


Drugarstvo – zašto je važno za decu

Drugarstvo je jedna od najlepših stvari koju će naša deca poneti iz svog detinjstva.   Za većinu nas, neka od najživljih sećanja iz najranijih dana jesu ona koja smo proveli igrajući se ... »»