Ujedi insekata kod dece

Ujedi insekataUjedi insekata kod dece sami po sebi nisu problem ako dečiji organizam reaguje normalno. Međutim, u poslednje vreme deca su preosetljiva na razne spoljašnje faktore, pa tako i na ubode insekata. Neka su deca osetljivija od druge, pa su i reakcije na ubode insekata različite. Alergija se pokazuje u vidu otoka, sitne ospe, a nekada se mogu pojaviti i plikovi.

Otečena mesta su reakcija kože na toksine, koje je insekt uneo svojim ubodom, a promene se mogu javiti i na delovima kože, koja su dalje od uboda. Promene uglavnom nestaju posle nekoliko dana, ako traju duže potrebno je obratiti se lekaru.

Većina uboda insekata desi se na otkrivenim delovima tela, kao što su lice i ruke. Nekada se javljaju i grupe ujeda, ako se insekt zavukao ispod odeće.

 

UBODI KOMARACA

Ubodi komaraca su blagi, svrab brzo prolazi i uglavnom ne prave veće neprijatnosti. Problemi se javljaju ako je dete alergično na ubod komarca, ili ako ima veliki broj uboda.

Alergija na ubod komarca može početi bilo kada. Na mestu uboda javlja se otok i crvenilo. Posebno su izražene reakcije na mestima gde je koža osetljivija kao što su očni kapci i mesta gde se koža graniči sa sluzokožom. Dete može biti jako uznemireno i razdražljivo zbog jakog svraba, a može se desiti i da raščeše kožu i napravi ranu.

Šta raditi?

Ako je otok izražen, ili je u pitanju veliki broj uboda, konsultujte pedijatra radi davanje sirupa antihistaminika. Lek će smanjiti burnu reakciju organizma pa će se otok i svrab umanjiti, a dete će lakše spavati. Najčešće je dovoljno 2-3 dana da tegobe prođu.

Ako je dete raščešalo kožu i napravilo ranice potrebno je dezinfikovati promene, podseći detetu nokte i voditi računa o higijeni ruku. U retkim slučajevima pedijatri savetuju upotrebu antibiotskih krema.

Kod uboda komaraca retko je potrebna pomoć lekara. Obratiće te mu se svakako ako je otok blizu oka pa ometa vid (dete može izgledati kao mali bokser posle meča). Na ubod komarca retko se javlja alergijski odgovor celog organizma – simptomi su ubrzano disanje, kašalj i malaksalost. Ovakve tegobe zahtevaju hitan pregled lekara.

 

UBOD OSE, PČELE, STRŠLjENAubod ose

Gde god ima hrane uglavnom ima i osa, a one su te koje leti prave najviše problema (pčele se kreću uglavnom u blizini košnica). Ovi ubodi su izuzetno bolni, a otok i crvenilo su po pravilu izraženiji. Najčešće su “na udaru” ruke i noge, jer ovi insekti napadaju uglavnom u samoodbrani.

Šta raditi?

Što pre na mesto uboda staviti led, ili hladne obloge, to će umanjiti bol i otok. Ako je ostala žaoka ukloniti je (kod pčela žaoka nastavlja da “upumpava otrov” i ako je pčela već uklonjena). Ako je reakcija umerena nema potrebe za velikom brigom, nadalje se tretman mnogo ne razlikuje nego kod uboda komarca.

 

Kada je potrebno ići kod lekara?

Obavezno ako je osa, ili pčela bila detetu u ustima! Otok grla i korena jezika može dovesti do prekida disanja!  Ovo se retko događa, ali ako se desi nemojte “čačkati” detetu po ustima tražeći tragove uboda jer možete ubrzati oticanje tkiva. U ovakvoj situaciji neophodno je hitno otići u najbližu ambulantu.

– Ako se javi otok usana, očiju i ušiju. To je prvi pokazatelj alergijske reakcije celog organizma. Mogu se pojaviti crveni pečati po koži, a brzo dolazi do ubrzanog i otežanog disanja i stanje postaje alarmantno! Ovakva reakcija zahteva brzu reakciju i neodložnu lekarsku pomoć u najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

 

UBOD KRPELjA

Krpelji se obično nalaze u travi pa se najčešće zakače deci za noge, ali ih ima i na drveću pa se mogu naći i na vratu, rukama… Teško je izbeći da krpelj dospe na dete, za svaki slučaj se pridržavajte pravila da ne šetate po visokoj travi i sl. Ako idete sa detetom u prirodu u sezoni krpelja, zaštitite ga nanošenjem nekog preparata za odbijanje insekata.

Svako veče tokom tuširanja pregledajte celokupnu kožu deteta, a posebno “prevoje” – pod pazuhom i prepone. Važno je pravovremeno otkriti krpelja, ako se već zakačio na kožu vašeg deteta!

ujed krpeljaŠta raditi?

Da bi se krpelj izvadio najbolje je otići u zdravstvenu ustanovu! Krpelja ne valja vaditi na silu jer se tako može desiti da ga pokidate, pa da ostane glava zabodena u kožu.

Zašto je krpelj opasan?

Krpelji prenose izuzetno opasnu bolest – boreliozu; poznatiju kao Lajmska bolest! Zbog toga se preporučuje upotreba antibiotika posle svakog uboda krpelja. Terapiju određuje lekar!

Ako ste prinuđeni da sami izvadite krpelja nemojte ga “opijati” nikakvim preparatima (alkohol, benzin…) jer zaraženi krpelj tako može izlučiti veću količinu zaraženog sadržaja u kožu.

 

PAUCI

Pauci retko prave ozbiljne problem. Reakcija na ubod pauka slična je kao na ubod komarca, samo malo jača. Otok je nešto veći i tvrđi i traje koji dan duže.

 

BUVE

Na selu su buve česta pojava, a na dete mogu preći i ako je bilo u kontaktu sa nekim kućnim ljubimcem. Kod kontakta sa buvama ubodi su sitni i grupisani. Jako svrbe. Posle nekog vremena dobiju ljubičastu boju, a mogu trajati i po desetak dana. Retko se iskomplikuju.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Prvi razred

Priprema za polazak u prvi razred

Polazak u prvi razred je veoma značajan događaj u detinjstvu i predstavlja veliku promenu i za roditelje i za dete. On podrazumeva spremnost deteta da prihvati nove obaveze, ali i ... »»

pravilna nega zuba

Pravilna nega zuba

Nega zuba i usta treba da počne čim detetu niknu prvi mlečni zubići - što je obično između 6 i 8 meseci života. Tada treba gazicom izmasirati desni i očistiti ... »»

Četiri najvažnije rutine za vašu bebu

Četiri najvažnije rutine za vašu bebu

Rutine su jako važne za bebu. Bebe su stvorenja navike – i to je dobro. Predvidljiva rutina olakšava svima i pomaže da se oformi jača veza između roditelja i deteta. Bebe ... »»