Kako podstaći razvoj inteligencije kod bebe ?

Postoji mnogo načina na koje možete da podstaknete razvoj inteligencije kod bebe i stimulišete njen mozak. Pomozite bebi da u potpunosti iskoristi svoje potencijale, počevši od hrane, koju jedete tokom trudnoće, do aktivnosti i igara koje ćete igrati sa svojom bebom.

Kako da podstaknete razvoj inteligencije kod bebe ?Razvoj bebinog mozga u materici

Mozak Vaše bebe se neprekidno raste i razvija se tokom cele trudnoće, zbog čega je važno imati zdrave navike svih devet meseci. Studije su pokazale da možete pojačati funkciju bebinog mozga, kao i njegov razvoj zdravim navikama kao što je nekonzumiranje alkohola, izbegavanje toksičnih hemikalija i pravilna ishrana.

Prema istraživanjima sledeća hrana može pozitivno da utiče na razvoj mozga:

– Omega 3 masne kiseline – Mogu se naći u ribi, dodacima sa ribljim uljem, u lanenom semenu ili lanenom ulju i nekim jajima. Studije pokazuju da beba dobija bolju ocenu na testovima mentalne razvijenosti ako je  majka jela dosta omega 3 masnih kiselina tokom trudnoće.

Proteini – Tokom trudnoće Vaše telo naporno radi kako bi kreiralo ćelije mozga kod bebe, a za to su potrebni dodatni proteini.

– Gvožđe – Neophodno je kao pomoć za snabdevanje bebinog mozga kiseonikom tokom trudnoće. Važno je da jedete hranu bogatu gvožđem kao što je spanać, posna piletina i pasulj. Ako lekar smatra da treba možete uzimati i dodatke sa gvožđem.

– Antioksidanti – U antioksidante spadaju borovnice, papaja, spanać, artičoke, paradajz i crveni pasulj. Oni pomažu pri zaštiti moždanog tkiva kod bebe.

Kako da podstaknete razvoj inteligencije kod bebe ?Nakon rođenja

Po rođenju bebe možete značajno da stimulišete razvoj njenog mozga. Kada se rodi bebin mozak je oko 25% veličine u odnosu na mozak odrasle osobe. Do kraja druge godine života biće 75% u odnosu na mozak odrasle osobe. To predstavlja veliki rast mozga u prve dve godine života, pa je zbog toga važna odgovarajuća stimulacija.

Najbolje što možete da uradite je da bebu izložite različitim iskustvima i aktivnostima. Naravno, ne želite da preterate, pa sprovodite jednostavne aktivnosti tokom ovog perioda.

Možete da sprovodite sledeće aktivnosti:

– Umirujuća muzika.

– Dojenje obezbeđuje optimalnu ishranu za bebu, koja pomaže izgradnju zdravog mozga. Nedavne studije su pokazale da je dojenje povezano sa povećanom inteligencijom.

– Približite se bebi kada pričate sa njom kako bi mogla da vas bolje vidi.

– Čitajte svojoj bebi. Čak i tako maloa beba uživaće u bliskosti dok je držite u naručju i dok sluša kako se ton vašeg glasa menja tokom čitanja.

– Svakog dana položite bebu nekoliko minuta na stomak. Ovo joj dozvoljava da radi na uvećavanju svojih motornih sposobnosti, što takođe pomaže razvoj mozga.

Kako beba raste možete joj uvoditi sve više aktivnosti koje podstiču razvoj inteligencije. Bebin mozak raste i razvija se kada uči da zvečka pravi jednu vrstu buke, a udaranje kašikom po tanjiru drugu. Isto se dešava dok beba posmatra loptu koja se kotrlja po podu, a koju kasnije pokušava da uhvati. Menjajte aktivnosti tokom igranja što više.

ZveckaDrugi načini da stimulišete bebin mozak:

– Puštanje različitih vrsta muzike – puštajte muziku od klasične do rock’n’roll-a, samo tiho.

– Pokažite bebi različite teksture, boje, prizore i zvuke. Šetajte napolju, pokažite bebi različite igračke, interesantne slikovnice, ponekad pustite DVD. Sve to predstavlja novo iskustvo za bebu i pomaže da stimulišete njen mozak.

– Kada kupujete igračke birajte zvečke i glodalice jarkih boja i interaktivne igračke, u zavisnosti od uzrasta bebe. Nedavne studije pokazuju da jake boje stimulišu razvoj mozga kod bebe.

– Kvalitetan kontakt sa bebom dok brinete o njoj je veoma važan za razvoj njenog mozga. Provodite dosta vremena sa bebom. Puno pričajte sa njom, pevajte joj i milujte je.

Nemojte zaboraviti da je najvažnije od svega da provodite puno vremena sa bebom. Ključni faktor za izgradnju zdravog mozga kod bebe su vreme i pažnja koju ste joj posvetili.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako da podstaći dete da propriča

Kako podstaći dete da progovori ?

Kao i svaki roditelj, verovatno jedva čekate da čujete prve reči svog čeda. Evo kako dostaći dete da progovori: Nemojte da tepate Možete da prekinete da tepate dok pričate sa detetom kada shvatite ... »»

Bežična baby kamera D-link DCS-825L

Pametan Bebi Monitor D-Link DCS-825L

Pametan Bebi monitor - vaša bebi siterka preko interneta Kao i svaki roditelj, gde god da se nalazite i šta god da radite želite da sve vreme znate da je vaše ... »»

Plaženje jezika i tremor kod beba

Često plaženje jezika i tremor kod beba

Plaženje jezika najčešće predstavlja jednu od takozvanih faza u razvoju deteta. Najčešće se javlja upravo u periodu odojčeta, dakle u prvoj godini života. Razlozi mogu biti različiti - od odbijanja ... »»