Letnja šetnja sa bebom

0-6 MESECI

Prva šetnja

napolju sa bebomKada ćete prvi put krenuti napolje u šetnju sa Vašom bebom, najviše zavisi od godišnjeg doba. Ako su vremenski uslovi lepi, temperatura prijatna, nema kiše ili jakog vetra, zdrava beba, rodjena na vreme, može se izvesti napolje već sa 15 dana starosti. Prve šetnje treba da su kratke, da bi se beba postepeno prilagođavala novim uslovima.

Letnja šetnja

Kao što nas svake godine iznova opominju, izbegavajte izlazak sa bebom kada je velika vrućina. Uskladite svoje obaveze pa izađite sa bebom u jutarnjim i u večernjim časovima. Beba treba da je što manje izložena direktnom suncu. Ranije je sunčanje bilo preporučljivo zbog stvaranja D vitamina, ali su sada indeksi zračenja više puta pojačani pa je sunčanje štetno.

Na šta treba obratiti pažnju:

– Vreme izlaska prilagodite bebinom ritmu – nemojte dete izvoditi ako je nervozno ili gladno. Najbolje vreme za izlazak je između dva obroka.

– Prilagodite oblačenje vremenskim uslovima – ako ste Vi u kratkim rukavima i beba treba da je slično obučena.

– Pratite vremensku prognozu – ako je očekivana promena vremena nemojte sa bebom ići daleko od kuće, ili ponesite jaknicu.

– Uvek ponesite flašicu vode

– Planirajte dužinu izlaska – ako mislite da ćete se duže zadržati ponesite užinicu, rezervnu presvlaku, pelenu i komplet garderobe – i ostalo što Vam može zatrebati.

6-12 MESECI

šetnja sa bebomVeć smo malo porasli i možemo ići u duže šetnje, na izlete i u goste.

O čemu voditi računa u ovom periodu:

– Izbegavajte direktno izlaganje jakom suncu, a ako mislite da to nećete moći izbeći zaštitite bebinu kožu zaštitnom kremom, glavu šeširićem, a oči naočarima za sunce.

– Nosite uvek dovoljno vode i za dete i za sebe, i oboje unosite dovoljno tečnosti.

– Izbegavajte šetnje usnulog deteta iz praktičnih razloga – lakše će Vam biti ako spava kad stignete kući, a dok je da budno uživa u izlasku.

– Ako idete u dužu šetnju, ponesite sve što Vam može zatrebati. Ne se treba pakovati kao za produženi vikend, već poneti eventualno neophodne stvari: pelenu-dve, vlažne maramice, pamučnu pelenu, ili peškirić za brisanje, užinicu, kompletić rezervne garderobe, frotir ili ćebence za sliučaj da beba zaspi.

– Obucite dete u skladu sa vremenskim uslovima i slojevito. Nemojte pretopljavati dete na polasku, bolje ga dodatno obucite u ponetu jaknicu, nego da preznojeno dete svlačite. Upoznajte svoje dete, možda lakše ili teže podnosi vrućinu od Vas ili druge dece.

– Trudite se nosite igračke, koje možete fiksirati za kolica, tako da ne padnu na zemlju ako ispadnu, ili ih beba baci. Isprljanu igračku, koja je pala na zemlju, naravno, možete odložiti, ali rizikujete da se dete rasplače jer želi baš tu igračku.

– Poznanicima, ili strancima ne dozvoljavajte da dodiruju dete. Iz nekog razloga svi prvo diraju bebine ručice, koje ono posle stavlja u usta.

– Izbegavajte da hranite dete koje je vezano zaštitinim kaiševima u kolicima. U slučaju da se zagrcne, može Vam se desiti da Vam kopče zasmetaju i da upadnete u paniku.

– Izbegavajte velike promene temperature. Ako je napolju vruće, a idete na kraći put kolima, nemojte previše rashladiti auto.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Igračke za bebu od 0-3 meseca

Igračke za bebe od 0-3 meseca

U prvih nekoliko meseci života beba još uvek ne ume da drži predmete ili da sedi, pa joj je pažnjausmerena na stvari koje može da gleda ili sluša. Beba u početku ... »»

Zašto beba plače? - 6 vrsta plača

Zašto beba plače ? – 6 vrsta bebinog plača

Svaka beba plače i plač je obavezan pratilac roditeljstva. Bilo bi lepo kad bi bebe dolazile sa uputstvom za upotrebu. To bi učinilo prve nedelje roditeljstva mnogo lakšim i zabavnijim, ... »»

Uputstvo za kupanje bebe

Uputstvo za kupanje bebe

Kupanje bebe je osnovni deo nege i potrebno je bude redovno i efektno. Bez obzira na to koliko je beba stara, neka pravila važe uvek: - Ne kupajte bebu koja je tek ... »»