Letnja šetnja sa bebom

0-6 MESECI

Prva šetnja

napolju sa bebomKada ćete prvi put krenuti napolje u šetnju sa Vašom bebom, najviše zavisi od godišnjeg doba. Ako su vremenski uslovi lepi, temperatura prijatna, nema kiše ili jakog vetra, zdrava beba, rodjena na vreme, može se izvesti napolje već sa 15 dana starosti. Prve šetnje treba da su kratke, da bi se beba postepeno prilagođavala novim uslovima.

Letnja šetnja

Kao što nas svake godine iznova opominju, izbegavajte izlazak sa bebom kada je velika vrućina. Uskladite svoje obaveze pa izađite sa bebom u jutarnjim i u večernjim časovima. Beba treba da je što manje izložena direktnom suncu. Ranije je sunčanje bilo preporučljivo zbog stvaranja D vitamina, ali su sada indeksi zračenja više puta pojačani pa je sunčanje štetno.

Na šta treba obratiti pažnju:

– Vreme izlaska prilagodite bebinom ritmu – nemojte dete izvoditi ako je nervozno ili gladno. Najbolje vreme za izlazak je između dva obroka.

– Prilagodite oblačenje vremenskim uslovima – ako ste Vi u kratkim rukavima i beba treba da je slično obučena.

– Pratite vremensku prognozu – ako je očekivana promena vremena nemojte sa bebom ići daleko od kuće, ili ponesite jaknicu.

– Uvek ponesite flašicu vode

– Planirajte dužinu izlaska – ako mislite da ćete se duže zadržati ponesite užinicu, rezervnu presvlaku, pelenu i komplet garderobe – i ostalo što Vam može zatrebati.

6-12 MESECI

šetnja sa bebomVeć smo malo porasli i možemo ići u duže šetnje, na izlete i u goste.

O čemu voditi računa u ovom periodu:

– Izbegavajte direktno izlaganje jakom suncu, a ako mislite da to nećete moći izbeći zaštitite bebinu kožu zaštitnom kremom, glavu šeširićem, a oči naočarima za sunce.

– Nosite uvek dovoljno vode i za dete i za sebe, i oboje unosite dovoljno tečnosti.

– Izbegavajte šetnje usnulog deteta iz praktičnih razloga – lakše će Vam biti ako spava kad stignete kući, a dok je da budno uživa u izlasku.

– Ako idete u dužu šetnju, ponesite sve što Vam može zatrebati. Ne se treba pakovati kao za produženi vikend, već poneti eventualno neophodne stvari: pelenu-dve, vlažne maramice, pamučnu pelenu, ili peškirić za brisanje, užinicu, kompletić rezervne garderobe, frotir ili ćebence za sliučaj da beba zaspi.

– Obucite dete u skladu sa vremenskim uslovima i slojevito. Nemojte pretopljavati dete na polasku, bolje ga dodatno obucite u ponetu jaknicu, nego da preznojeno dete svlačite. Upoznajte svoje dete, možda lakše ili teže podnosi vrućinu od Vas ili druge dece.

– Trudite se nosite igračke, koje možete fiksirati za kolica, tako da ne padnu na zemlju ako ispadnu, ili ih beba baci. Isprljanu igračku, koja je pala na zemlju, naravno, možete odložiti, ali rizikujete da se dete rasplače jer želi baš tu igračku.

– Poznanicima, ili strancima ne dozvoljavajte da dodiruju dete. Iz nekog razloga svi prvo diraju bebine ručice, koje ono posle stavlja u usta.

– Izbegavajte da hranite dete koje je vezano zaštitinim kaiševima u kolicima. U slučaju da se zagrcne, može Vam se desiti da Vam kopče zasmetaju i da upadnete u paniku.

– Izbegavajte velike promene temperature. Ako je napolju vruće, a idete na kraći put kolima, nemojte previše rashladiti auto.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kupanje veće bebe

Kupanje veće bebe

Sa 6 meseci Vaše dete već može da sedi, pa ga možete kupati u malo dubljoj vodi. Sad već ume da uživa i da se zabavlja u toku kupanja, Vi ... »»

Nos i uši Vaše bebe treba očistiti posle svakog kupanja

Kako čistiti uši i nosić male bebe

Nos i uši Vaše bebe treba očistiti posle svakog kupanja. Uši možete očistiti smotuljčićem vate, ili gaze, tako što ćete blagim kružnim pokretima pokupiti vlagu i eventualne masnoće iz ušnog kanala. ORL ... »»

Razvoj bebine ruke

Razvoj bebine ruke

Kako teče razvoj bebine ruke i kako ona počinje da ih koristi? Kad se rodi, beba nije svesna toga da ima ruke, ali će ih za samo par godina koristiti da njima ... »»