Razvoj bebine ruke

Kako teče razvoj bebine ruke i kako ona počinje da ih koristi?

Kad se rodi, beba nije svesna toga da ima ruke, ali će ih za samo par godina koristiti da njima stvara prelepe crteže.

Evo kako se kod beba razvija kontrola nad ručicama:
2 meseca – Vidi imam ruke!

Beba oko osme nedelje starosti otkriva da ima šake i stopala. Dok posmatra te „stvari“, koje su joj „prikačene“ za telo, u pogledu joj vidite koliko je fascinirana. Interesantne su joj ne samo njene ručice već i vaše. Neke bebe u tom dobu već imaju sposobnost da rukom drže malu igračku, naravno uz malu pomoć.

Razvoj bebine ruke3 meseca – Počinjemo da hvatamo

Kada vaša beba ima oko 12 nedelja trebalo bi da može da uhvati ono što je zanima i drži ispred sebe. Proći će još neko vreme pre nego što beba bude lepo držala stvari rukom. Bebi treba pomoći da nauči kako da „zgrabi“ nešto. Ponudite joj nešto što nije ni prelako, ni preteško za hvatanje. Ako uspe nagradite je gomilom komplimenata!

5 meseci – Nekontrolisano grabljenje

Mnoge bebe u ovom uzrastu nisu u potpunosti savladale hvatanje rukom, ali uspevaju u tome. One grabe i preturaju sve redom oko sebe i mnoge majke polako ostaju bez strpljenja i počinju da im brane da diraju stvari. Morate zapamtiti da ovo „divlje“ hvatanje stvari nema veze sa divljim ponašanjem kasnije u životu. Ovo je pokušaj vaše bebe da otkriva svet oko sebe, samo što još nije u potpunosti ovladala svojim ručicama.

6 meseci – Zaista držimo stvari u rukama

Vaša beba je sada odlično savladala hvatanje ručicama. Može da otvori i zatvori slikovnicu, a u ovom uzrastu postaje zainteresovana je i za međusobni odnos objekata, za stvari koje su „ispod“, „iznad“ „u nečemu“, kao i za prostor između stvari. Ručice se sada koriste da bi se sada igračke stavile jedna u drugu, jedna pored druge, jedna na drugu… Beba sada praktično koristi ruke kao i vi, odnosno radi nešto koristeći ih i ruke sada imaju funkciju.

12 meseci – Od igračke – plačke

Od desetog meseca beba postaje zainteresovana za pevanje i igrice sa pokretima. Dečije pesmice, kao što je „Taši, taši, tanana“ su sada sjajna zabava. Međutim beba, osim što koristi ručice za zabavu, sada može upasti i u nevolju. Sada je sve zanima, svakim danom je pokretnija i osvaja nove teritorije, a još uvek ne razume da nešto može biti opasno. Hvata sve što joj dođe pod ruku i ne zna koje su posledice.

Razvoj bebine ruke18 meseci – Umetnost neprosipanja

U ovom uzrastu bebi treba dozvoliti da vežba da radi nešto rukama. Sada može ponešto sama da jede i da pije iz šolje bez prosipanja. Može sama da okreće strane u knjizi. Dajte joj flomastere i napraviće vam svoja prva umetnička dela. Izaberite prave flomastere za ovaj uzrast, nešto deblje, koji se mogu prati vodom sa odeće i drugih predmeta.

2 godine – Vežbanje fine motorike

Vaša beba sada vežba sitne mišiće šake. Slaganje kocki, kao što su Lego, je odlična vežba jer se moraju postaviti pravilno jedna na drugu i pritisnuti da se pričvrste. Uz malo truda sada može napraviti kulu od više kocki. Svaki trud obavezno nagradite pohvalama. Tako hranite bebuno samopouzdanje.

3 godine: Gordijevi čvorovi

Dete sada sve više koristi ruke kao vi i za slične stvari koje vi radite. Uz malo vežbe moglo bi da otkopčava i zakopčava dugmiće na svojoj garderobi. Ohrabrujte ga da što više stvari obavlja samostalno. To će mu pojačati i samopouzdanje. Ono je u ovom uzrastu napravilo veliki korak u razvoju mozga i motorike ruke. Možete mu dati dečije makaze i papire za sečenje. Ovo će mu biti zabavno a dodatno će stimulisati razvoj mozga i motorike.

Levoruko ili desnoruko?

Ranije se smatralo da je bolje biti desnoruk nego levoruk. Zbog toga su decu u školama primoravali da pišu desnom rukom. Danas vlada drugačije mišljenje. Vi kao roditelj nemate uticaja na to koju će ruku vaše dete dominantno koristiti. Ako bi ste pokušali da na levoruko dete vršite pritisak da postane desnoruko, povećali bi mogućnosti da dete počne da muca, ili razvije psihološke probleme.

Dok je dete malo, koristiće skoro podjednako i jednu i drugu ruku. Činiće vam se nekad da je desnoruko, a nekad levoruko. U nekom trenutku primetićete da dete počinje jednu ruku da koristi više. Ovu ruku koristiće više tokom celog života

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Nos i uši Vaše bebe treba očistiti posle svakog kupanja

Kako čistiti uši i nosić male bebe

Nos i uši Vaše bebe treba očistiti posle svakog kupanja. Uši možete očistiti smotuljčićem vate, ili gaze, tako što ćete blagim kružnim pokretima pokupiti vlagu i eventualne masnoće iz ušnog kanala. ORL ... »»

Odeća za bebu - kako izabrati?

Odeća za bebu – kako izabrati?

Odeća za bebu je preslatka, a sama kupovina ženama pruža veliko zadovoljstvo. Oblačenje bebe je svojevrsna igra za mame, ali postoje stvari na koje bi trepalo obratiti pažnju pri kupovini ... »»

pregled-kukova

Zašto je važno da se ultrazvuk kukova bebe obavi rano, do trećeg meseca života?

  Ultrazvuk kukova bebe treba obaviti što je ranije moguće, jer se samo tako mogu dijagnostikovati razvojni poremećaj kuka već na rođenju, a to je sa aspekta lečenja najpovoljnije vreme. Taj ... »»