Treći trimestar i simptomi

Treći treimestarPoslednji, treći trimestar trudnoće je pun kontrasta. Sa jedne strane puni ste života, dok ste sa druge umorni. Žedni ste, ali morate često da idete do toaleta. Najvažnije je da vodite računa o sebi.

Do sada ste se već ugojili 9-13kg, ako ne i više. Materica se proširila i ispomerala druge organe u vašem telu. Verovatno ćete morati da usporite malo, ali moraćete i da sačuvate energiju.

Bavite se laganim vežbanjem. Dovoljno je da prošetate oko vašeg bloka. Možete da plivate ili da se bavite prenatalnom jogom, ali pratite signale svog tela. Ako se brže umarate, usporite malo. Ukoliko imate osećaj da i sama pomisao na to da se podignete iz fotelje predstavlja fizički napor, jednostavno ostanite da sedite.

Mama koja radi može da pravi kratke pauze na poslu. Može da podigne noge i ispruži ih, ili čak i da odmori par minuta zatvorenih očiju.

Treba jesti češće, a manje obroke. Hrana treba da predstavlja zdravu mešavinu proteina i kompleksa ugljenih hidrata. Sušeno voće i orasi su zgodni da ih ponesete sa sobom u tašni, ili ih držite u fioci radnog stola.

Ako je vam je nivo energije baš nizak obavezno posetite doktora. Moguće je da patite od anemije, što se može rešiti uzimanjem suplemenata sa gvožđem.

Bolovi u leđima

Zbog uvećanja stomaka i lučenja hormona relaksina, koji opušta zglobove i priprema vas za porođaj, vaš organizam je pod uvećanim stresom. Dolazi do pojave bolova u leđima. Kako bi sebi olakšali možete da kleknete, spustite se na sve četiri i ljuljate karlicu napred nazad držeći leđa pravo. Pokušajte sa jastukom koji podupire leđa. Ako spavate okrenuti na stranu postavite jastuk između nogu, kako bi napravio ravnotežu za kukove. Izbegavajte  podizanje bilo kakvog tereta i uvek potražite pomoć.

Često mokrenje

U ovom trimestru bešika je još više pritisnuta zbog  uvećane materice pa, verovatno, često morate do toaleta. Može se dogoditi da nekontrolisano ispustite malo mokraće. Više od 40% prvorotki iskusi nešto slično. Pokušajte da napravite neki raspored kada ćete ići u toalet, na primer na svakih sat ili dva, kako bi izbegli ovakve stvari. Nakon par nedelja, postepeno povećavajte vreme između dva odlaska u toalet dok ne postignete da taj razmak bude oko tri sata. Važno je i da pijete dosta tečnosti, kako bi ostali hidrirani. Jedite hranu sa visokim sadržajem vlakana, kako bi izbegli opstipaciju. Izbegavajte kofein jer ima diuretična svojstva i samo će pojačati potrebu za mokrenjem.

Treći treimestarGorušica

Skoro polovina budućih majki ima problema sa gorušicom. Zahvaljujući lučenju hormona tokom trudnoće mišić na vrhu stomaka, koji obično sprečava da kiseline koje se luče tokom varenja zapljusnu jednjak, opušta se i dolazi do nastanka gorušice. Uterus je već zauzeo veći deo stomačne šupljine, podižući stomačne organe na gore, pa je gorušica još više primetna.

Kako bi sebi pomogli, izbegavajte jako začinjenu i kiselu hranu, citruse, kao i mleko i sladoled. Umesto tri obroka, jedite šest puta, ali manju količinu hrane. Jedite sedeći uspravno i izbegavajte da jedete pred spavanje.

Oticanje

Zbog zadržavanja tečnosti dolazi do oticanja nogu i zglobova u donjem delu tela. Ako oslabe krvni sudovi u venama nogu, mogu nastati proširene vene, što omogućava da se krv vraća nazad i nastanu bolna proširenja. Mada se otoci mogu povući, proširene vene najčešće ostaju. Kako bi izbegli probleme koji nastaju zbog otoka i proširenih vena, često menjajte položaj iz sedećeg u stojeći. Kad god možete podignite noge i ispružite ih i izbegavajte da ih držite prekrštene. Kad god je moguće trebalo bi da legnete, po mogućstvu na stranu. Nemojte oblačiti ništa što ometa cirkulaciju, kao što su dokolenice.

Ne treba ograničavati unos tečnosti kako bi se smanjilo oticanje. Vaše telo će na to odgovoriti još većom potrebom za tečnošću. Lezite u kadu napunjenu vodom. Dokazano je da pritisak vode smanjuje nelagodnosti usled oticanja.

Kontrakcije

Do osmog meseca verovatno ćete osetiti prekontrakcije, koje predstavljaju još jedan od simptoma da se telo priprema za porođaj. Lažne kontrakcije obično se osećaju u prednjem delu stomaka. Prave se javljaju u leđima pa se šire ka napred, ponekad se pružajući odozgo na dole. Ukoliko menjate položaj, prave kontrakcije mogu se pojačati, pa probajte da se krećete okolo kako bi utvrdili da li ima promena i odredili da li je vreme za odlazak u bolnicu. Ako i dalje niste sigurni, najbolje je da se obratite lekaru.

Snovi

Mnogo budućih mama ima ružne snove u kojima rađaju lutku ili sanjaju da su izgubile dete. U poslednjem trimestru bolje se sećate snova jer se često budite noću kako bi otišli u toalet ili zbog bebino udaranja i okretanja po stomaku. Ovakvi snovi su normalni jer odražavaju vašu zabrinutost. Pokušajte da se ne uznemiravate zbog njih i popričajte o njima sa partnerom ili nekom bliskom prijateljicom.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kvalitet kose tokom trudniće

Vaša kosa u trudnoći

Postoji gomila saveta šta treba i šta ne treba raditi sa kosom tokom trudnoće, koji se odnose na stvari kao što je farbanje kose ili ne i slično. Činjenica je ... »»

zimske cipele

Trudnoća zimi – 10 saveta

Svaka trudnoća donosi promene, a trudnoća zimi ima posebne karakteristike.   1. Adekvatne zimske cipele za trudnice   Kada krenu sneg i poledice, u strahu smo da se ne okliznemo i kada nismo trudni. Sve trudnice ... »»

kad stigne beba

Stiže beba – šta nam treba?

U toku trudnoće imate dovoljno vremena da se pripremite za prve dane sa bebom u kući. Razmenite mišljenja o potrebnim stvarima i sredstvima za negu sa bliskim osobama u koje ... »»