Prijatni simptomi trudnoće

Kad se sponemu simptomi trudnoće, obično se misli na one neprijatne: jutarnja mučnina. Natečena stopala, strije, promene raspoloženja… Međutim, ako pitate mame koje su kroz to već prošle, neke od njih će vam priznati malu nostalgiju prema tom osećaju.

Pojačana želja za seksom

Ovo je prvi od dobrih simptoma trudnoće koji svima pada na pamet. Vaš libido se u trudnoći pojačava i to najčešće u drugom trimestru. Relativno smirivanje učestalosti hormonskih promena nakon olujnog prvog trimestra, zajedno sa pojačanim dotokom krvi u genitalni predeo, kod budućih mama pojačavaju želju za seksom. Stručnjaci kažu da je ova pojava individualna i ne dešava se svima, kao što se ni jutarnje mučnine ne javljaju kod svih trudnica.

Prijatni simptomi trudnoćeLjubav prema svom telu

Vaš narasli stomak pokazuje da se dešava nešto fantastično – vaša beba raste! Uzgredno zadovoljstvo je i u tome što najzad možete biti ponosni na svoj stomak. Većina trudnica uživa u tome što ne mora da uvlači stomak, već ga sa zadovoljstvom pokazuje.

U zavisnosti od toga da li vam je ovo prva, ili neka sledeća trudnoća, stomak će poreti da se primećije između dvanaeste i dvadesete nedelje trudnoće. Do tada ćete izgledati “normalno”, ili ćete biti malo natečeni. Od trenutka kada stomak počne da se vidi, primetićete da se svi smeše kada ga primete.

Kosa

Niste uobrazili, većina trudnica zaista ima kosu kao da su izašle iz reklame za šampon. To je zbog hormona i biotina (poznat i kao vitanim H), koji se često nalazi prenatalnim vitaminima.

Uživajte u svojoj bujnoj kosi dok možete, jer samo par sati nakon porođaja, kosa će početi da vam opada i vrlo brzo će se vratiti na pređašnju gustinu.

Ukus

Hormonima možete zahvaliti i na pojačanom čulu ukusa i mirisa. Koliko će vam se čula pojačati je individualno, ali može vam se desiti da namirišete picu na kilometer, ili da vam obična supa sada uma bogovski ukus. Naravno, iz istih razloga može vam se desiti da vam pomisao na picu ili supu izazove mučninu. I to je potpuno individualno.

Želja za određenom hranom u trudnoći i gađenje prema nekoj drugoj umeju da budu prilićno jaki i uživaćete u udovoljavanju svom novom ukusu. Zapamtite samo da to što vam se nešto jede, ne znači da je to vašem telu zaista i potrebno u količinama većim nego što je to zdravo.

Dremke

I žene koje inače preko dana ne spavaju, uživaće u trudnoći u dremkama u najrazličitije doba dana. Vašem telu će trebati više sna i želja za spavanjem će biti toliko jaka, da nećete moći da je ignorišete. Mnoge mame opisuju to kao jedno od najvećih zadovoljstava u trudnoći, uživanje u osećaju da tonete u san i sjajano opravdanje koje za to imate.

Uživajte u ovim dremkama jer vam taj luksuz neće biti dugo omogućen.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Neobična imena za bebe

Neobična imena za decu – Razmislite još jednom

Neobična imena za decu su popularnija nego ikad.   Domaće i strane zvezde se takmiče u tome ko će smisliti originalnije ime, pa je i "običan" svet prihvatio trend. Naravno, nema ničeg ... »»

nastajanje strija

Kako sprečiti nastanak strija u trudnoći?

Nastanak strija u trudnoći i kako ih izbeći je nešto što svakoj trudnici padne na pamet barem jednom. Pretpostavljamo da je skidanje u kupaći kostim sledećeg leta, poslednje o čemu trenutno ... »»

Folna kiselina

Folna kiselina

Folna kiselina je poznata i kao vitamin B9, vitamin M ili pteroil-L-glutaminska kiselina i pteroil-L-glutamat. Folna kiselina je od suštinskog značaja za brojne telesne funkcije. Ona pomaže telu da stvori zdrave ... »»