Kako sprečiti nastanak strija u trudnoći?

Nastanak strija u trudnoći i kako ih izbeći je nešto što svakoj trudnici padne na pamet barem jednom.

Pretpostavljamo da je skidanje u kupaći kostim sledećeg leta, poslednje o čemu trenutno mislite i verovatno ste zaboravili, ili vam jednostavno nije bitno, kako izgledate, dok se vaše telo, ishrana i veza navikavaju na promene koje donosi trudnoća.

Nemojte se potpuno predati. Između 75% i 90% žena dobiju strije tokom trudnoće. Kako dobijate na težini, vaš stomak se povećava i otprilike u šestom ili sedmom mesecu većini žena se pojave strije. Ako nemate sreće strije će vam se, osim na stomaku pojaviti i na butinama, stražnjici i grudima.

nastajanje strija Strije su obično u početku tanke, paralelne linije u dermusu – srednjem sloju kože. One nastaju kad dođe do istezanja kože u kratkom vremenskom periodu i kako vreme prolazi koža postaje tamna i sivkasta, a mogu se pojaviti i ožiljci. Tragovi dugo blede  i one mogu postati manje vidljive, ali za to je potrebno dosta vremena, a preventivna briga tokom trudnoće vam može pomoći da ublažite njihovo nastajanje, ako ne i potpuno sprečite.

Šta prouzrokuje strije?

Nisu sve žene sklone strijama. Stručnjaci smatraju da neke žene dobijaju strije, jer njihova tela proizvode više hormona kortikosteroida nego što je to normalno. Ovaj hormon smanjuje količinu kolagena u koži, a kolagen je protein koji čini našu kožu rastegljivom. Koži većine žene ja neophodna dnevna nega kako bi preživela trudnoću bez strija.

Nije samo trudnoća uzrok vaših strija već i genetski faktor. Ako ih je vaša majka imala verovatno ćete ih imati i vi. Strije ne izgledaju isto na svima. Izgled strija zavisi od boje vaše kože. Mogu biti rozikaste, crvenkaste, svetlo i tamno braon, a kasnije izblede sve do sive.

Kako da se otarasite strija?

Istraživanja su pokazala da je najefikasnije tretirati strije u ranim fazama, dok su još rozikaste, jer tad najbolje reaguju na lečenje. Kada strije pređu u sledeću fazu, postanu sive ili srebrne postaju veći izazov za lečenje.

1. Masirajte kožu i hranite se zdravo

Masirajte kožu svakog dana hidratantnom kremom ili rukavicom za masažu. To će vam poboljšati cirkulaciju, što podstiče nova tkiva da rastu. Takođe je važno da jedete uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima, naročito vitaminom E, vitaminom C, cinkom i silicijumom, koji pomažu u održavanju zdrave kože.

2. Mažite se redovno

Počnite rano i koristite kreme koje sadrže vitamin E ili vitamin A. Kreme sa biljnim ekstratima su takođe preporučljive, ali nemojte se uljuljkivati, ne postoje dokazi da ove kreme stvarno sprečavaju nastanak strija, ali ranom i čestom upotrebom možete da smanjite efekte održavajući kožu glatkom, a čestim utljavanjem možete podstaći cirkulaciju. Potrudite se da mažete kožu tri do četiri puta dnevno proizvodima koji sadrže kakao butter ili ekstarkt puternog drveta kao glavni sastojak. Kružnim pokretima utrljajte kremu u grudi, stomak, zadnjicu i butine.

Mnogi proizvodi se reklamiraju kao pomoć u prevenciji strija, ali samo neki stvarno funkcionišu.  Evo nekoliko proizvoda koji pomažu u prevenciji:

Ulje od pšeničnih klica

Nema naučnih dokaza kad su upitanju domaći lekovi za strije, kao što su to pšenične klice, ali mnogi tvrde da one pomažu. Nedavno je sprovedeno istraživanje koje tvrdi da pšenične klice pomažu u poboljšanju izgleda kože kad su u pitanju strije u ranoj fazi.

Glikolna kiselina

Utiče na ublažavanje strija tako što povećava proizvodnju kolagena, a dermatolozi tvrde da se ova kiselina može koristiti i u većim količinama.

Vitamin C

Određene formulacije vitamina C takođe mogu da pomognu u povećanju proizvodnje kolagena i pomognu u ranoj fazi nastanka strija. Za maksimalan efekat vitamin C bi trebalo kombinovati sa glikolnom kiselinom. Suplementi vitamina C takođe mogu biti efikasni. Preporučuje se 500 mg tri puta dnevno.

Proizvodi koji sadrže peptide

Ovi proizvodi se reklamiraju kao proizvodi koji su efikasni u borbi protiv strija, ali stručnjaci tvrde da su gubljenje vremena i novca. Uprkos jakom marketingu ne postoje dokazi da oni stvarno funkcionišu.

Retinoidi

Oni su veoma efikasni u povećanju proizvodnje kolagena i poboljšanju elastičnosti kože, ali bi ih trebalo izbegavat tokom trudnoće i dojenja. Retinoidi daju najbolji efekat kad se koriste zajedno sa glikolnom kiselinom, naravno nakon što prestanete da dojite svoju bebu.

3. Ne jedite za dvoje

U trudnoći apetit raste i normalno je da se dobije par kilograma, ali nije istina da bi trebalo jesti za dvoje. Trudnice bi trebalo da unose ekstra kalorije da bi hranile bebu (oko 500 kalorija dnevno). Postarajte se da ove kalorije unosite iz hranljivih namirnica, a ne iz onih masnih, kako se ne bi naglo ugojili i kako biste ove kilograme lakše skinuli jednom kad prestanete sa dojenjem.

Evo nekoliko smernica:

Od 12. do 28. nedelje normalno je dobiti 300g do 400g nedeljno.

Od 28. D.o 40. nedelje normalno je dobijati od 1kg do 3kg mesečno.

Razgovarajte sa vašim lekarom ako ste zabrinuti i smatrate da ste se više ugojili nego što bi trebalo.

4. Laserski poduhvat

Ako ste stvarno rešili da se oslobodite strija, laserska hirurgija neće potpuno ukloniti nastale strije u trudnoći, ali će učiniti da one znatno izblede. Laseri promovišu sintezu novog kolagena, koji je oštećen jednom kad se strije pojave. Ovaj efikasan način uklanjanja strija i ne mogu baš svi da priušte.

Imena za bebe

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako da saopštite šefu da ste u drugom stanju

Kako da saopštite šefu da ste u drugom stanju?

Saznali ste da ste u drugom stanju – čestitamo! Ali sad dolazi težak deo – kako i kada da saopštite šefu novosti? 1. Sprovedite malo istraživanje i upoznajte se sa svojim pravima. I ... »»

Hrana koju treba izbegavati u trudnoći

Koju hranu treba izbegavati u trudnoći ?

Da li znate šta ne bi trebalo da jedete u trudnoći? Evo šta bi trebalo da izbacite iz ishrane u mesecima u kojima jedete za dvoje: Nepasterizovano mleko i sokovi Srećom ne morate ... »»

Šta beba u stomaku može da oseti

Šta beba u stomaku može da oseti ?

Vaša beba u stomaku oseća svoju okolinu. Već krajem prvog trimestra, ondosno trećeg meseca trudnoće, razvija se čulo sluha. Već tada možete početi bebi da puštate umirujuću muziku, koja će stimulisati ... »»