Kako da saopštite šefu da ste u drugom stanju?

Saznali ste da ste u drugom stanju – čestitamo!

Ali sad dolazi težak deo – kako i kada da saopštite šefu novosti?

1. Sprovedite malo istraživanje i upoznajte se sa svojim pravima.

I pre nego što ste zaista zatrudneli, proverite šta vam nudi besplatno zdravstveno osiguranje kao i prava koja imate kao trudnica na radnom mestu. Pročitajte svoj radni ugovor ili ako kompanija u kojoj radite ima sektor za ljudske resurse, potražite informacije kod njih. Saznajte na koje plaćeno i neplaćeno odsustvo imate pravo. Porazgovarajte sa ljudima o njihom ličnom iskustvu. Oni vam mogu pružiti razne informacije koje će vam koristiti, kao i kako sve to izgleda u teoriji, a kako je to zapravo u praksi.

Kako da saopštite šefu da ste u drugom stanju2. Razgovarajte sa vašim lekarom.

Razgovarajte sa lekarom kad bi trebalo objaviti veliku vest u kancelariji. Mnoge buduće majke vole da sačekaju da prođe prvi trimestar ne bi li saopštili novosti. Vaš doktor će svakako imati stručno mišljenje o tome kad bi trebalo da prestanete sa radom i koliko bi trebalo da odsustvujete sa posla, zavisno od vašeg zdravstvenog stanja i radnog mesta.

3. Razmislite o vrsti odsustva koje bi vam odgovaralo.

Teško je zamisliti kako će život izgledati jednom kad beba stigne. Mnogi ljudi misle da će imati iste stavove po pitanju rada, brige o deci i provođenju vremena sa bebom. Bilo kako bilo, mnogi od nas osete promenu jednom kad postanu roditelji. Dok se pripremate da razgovarate sa šefom o vašoj trudnoći i njenom uticaju na vaš posao, spremite se na nekoliko različitih scenarija. To će vam omogućiti da lakše i jasnije izrazite svoje želje i zahteve i daće vama i vašem šefu mogućnost da napravite što prikladniji i fleksibilniji plan.  Možete da napravite plan za povratak na posao za šest meseci, dvanaest ili osamnaest. Takođe, možete da razgovarate o polovini radnog vremena ili radu od kuće ako vaš posao to dozvoljava.

4. Analizirajte svoje finansije.

Iako nema para koji dobro ne razmisli o svojim finansijskim mogućnostima pre nego što reši da pravi bebu, još jednom vas podsećamo kako biste sebi ostavili što više otvorenih opcija da razmislite dobro o svojim prihodima, budžetima i troškovima. Zamislite kako bi izgledao vaš život da ostanete nekoliko meseci bez prihoda, ili čak nekoliko godina.  Razmislite o smanjenim prihodima, kako biste imali više vremena da provodite kod kuće, radeći samo polovinu radnog vremena.

5. Ugovorite sastanak sa šefom u dobrom trenutku.

Jednom kad ste se informisali o pravima vaše kompanije i utvrdili svoje želje, zakažite sastanak da razgovarate sa svojim šefom. Dobro ocenite momenat u kom ćete to uraditi. Pored toga što želite da saopštite vašem šefu da želite da idete na trudničko bolovanje, razgovarajte sa njim i o vašem dugotrajnim interesima da radite u kompaniji. Neki šefovi će svojim radnicima dati dodatne beneficije, ako misle da su korisni za kompaniju, ako ih cene i poštuju, kao i ako vide da su posvećeni svome poslu.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako beba spava u stomaku

Kako beba spava u stomaku?

Beba spava u stomaku više od dvadeset sati dnevno. Vaša beba je ušuškana u materici, u sredini koja je tamna, topla i tiha, a kada hodate, ili se pomerate uljuljkujete svoju ... »»

Folna kiselina

Folna kiselina

Folna kiselina je poznata i kao vitamin B9, vitamin M ili pteroil-L-glutaminska kiselina i pteroil-L-glutamat. Folna kiselina je od suštinskog značaja za brojne telesne funkcije. Ona pomaže telu da stvori zdrave ... »»

zimske cipele

Trudnoća zimi – 10 saveta

Svaka trudnoća donosi promene, a trudnoća zimi ima posebne karakteristike.   1. Adekvatne zimske cipele za trudnice   Kada krenu sneg i poledice, u strahu smo da se ne okliznemo i kada nismo trudni. Sve trudnice ... »»