Kako da saopštite šefu da ste u drugom stanju?

Saznali ste da ste u drugom stanju – čestitamo!

Ali sad dolazi težak deo – kako i kada da saopštite šefu novosti?

1. Sprovedite malo istraživanje i upoznajte se sa svojim pravima.

I pre nego što ste zaista zatrudneli, proverite šta vam nudi besplatno zdravstveno osiguranje kao i prava koja imate kao trudnica na radnom mestu. Pročitajte svoj radni ugovor ili ako kompanija u kojoj radite ima sektor za ljudske resurse, potražite informacije kod njih. Saznajte na koje plaćeno i neplaćeno odsustvo imate pravo. Porazgovarajte sa ljudima o njihom ličnom iskustvu. Oni vam mogu pružiti razne informacije koje će vam koristiti, kao i kako sve to izgleda u teoriji, a kako je to zapravo u praksi.

Kako da saopštite šefu da ste u drugom stanju2. Razgovarajte sa vašim lekarom.

Razgovarajte sa lekarom kad bi trebalo objaviti veliku vest u kancelariji. Mnoge buduće majke vole da sačekaju da prođe prvi trimestar ne bi li saopštili novosti. Vaš doktor će svakako imati stručno mišljenje o tome kad bi trebalo da prestanete sa radom i koliko bi trebalo da odsustvujete sa posla, zavisno od vašeg zdravstvenog stanja i radnog mesta.

3. Razmislite o vrsti odsustva koje bi vam odgovaralo.

Teško je zamisliti kako će život izgledati jednom kad beba stigne. Mnogi ljudi misle da će imati iste stavove po pitanju rada, brige o deci i provođenju vremena sa bebom. Bilo kako bilo, mnogi od nas osete promenu jednom kad postanu roditelji. Dok se pripremate da razgovarate sa šefom o vašoj trudnoći i njenom uticaju na vaš posao, spremite se na nekoliko različitih scenarija. To će vam omogućiti da lakše i jasnije izrazite svoje želje i zahteve i daće vama i vašem šefu mogućnost da napravite što prikladniji i fleksibilniji plan.  Možete da napravite plan za povratak na posao za šest meseci, dvanaest ili osamnaest. Takođe, možete da razgovarate o polovini radnog vremena ili radu od kuće ako vaš posao to dozvoljava.

4. Analizirajte svoje finansije.

Iako nema para koji dobro ne razmisli o svojim finansijskim mogućnostima pre nego što reši da pravi bebu, još jednom vas podsećamo kako biste sebi ostavili što više otvorenih opcija da razmislite dobro o svojim prihodima, budžetima i troškovima. Zamislite kako bi izgledao vaš život da ostanete nekoliko meseci bez prihoda, ili čak nekoliko godina.  Razmislite o smanjenim prihodima, kako biste imali više vremena da provodite kod kuće, radeći samo polovinu radnog vremena.

5. Ugovorite sastanak sa šefom u dobrom trenutku.

Jednom kad ste se informisali o pravima vaše kompanije i utvrdili svoje želje, zakažite sastanak da razgovarate sa svojim šefom. Dobro ocenite momenat u kom ćete to uraditi. Pored toga što želite da saopštite vašem šefu da želite da idete na trudničko bolovanje, razgovarajte sa njim i o vašem dugotrajnim interesima da radite u kompaniji. Neki šefovi će svojim radnicima dati dodatne beneficije, ako misle da su korisni za kompaniju, ako ih cene i poštuju, kao i ako vide da su posvećeni svome poslu.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako se gube kilogrami posle porođaja ?

Kako se gube kilogrami posle porođaja ?

Prosečna težina novorođene bebe je oko 3,5 kg. Postavlja se pitanje koliko ćete Vi biti teški kada napustite porođajnu salu. Drugo pitanje je kada ćete moći da se vratite na ... »»

Hrana koju treba izbegavati u trudnoći

Koju hranu treba izbegavati u trudnoći ?

Da li znate šta ne bi trebalo da jedete u trudnoći? Evo šta bi trebalo da izbacite iz ishrane u mesecima u kojima jedete za dvoje: Nepasterizovano mleko i sokovi Srećom ne morate ... »»

Drugi trimestar

Drugi trimestar i simptomi

Drugi trimestar je period od 13-e do 27-e nedelje trudnoće i naziva se periodom medenog meseca. Prestaje mučnina, emocije se uravnotežavaju i vraća se želja za seksom. Tada se i ... »»