Kako zaštititi malo dete od duvanskog dima

 

duvanski-dim

Koliko puta ste samo bili u situaciji da boravite u prostoriji gde nekoliko ljudi puši, a Vi, iako ne pušite, imate ostećaj kao da ste popušili nekoliko cigareta, Vaša garderoba smrdi na cigarete, a oči Vas peku. Trebate znati da iako niste pušili Vi ste bili pasivni pušač. Udisanje dima cigareta drugih pušača u prostoriji punoj dima, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme Vašem detetu.

Postoje dva izvora dima kod pasivnog pušenja. Glavni izvor je dim koji pušač izdiše, a sporedni je onaj koji izlazi iz cigare koja gori.

Ukoliko Vi, drugi članovi Vaše porodice, Vaši prijatelji ili komšije pušite u istoj prostoriji u kojoj je Vaše dete ono će sigurno biti izloženo dimu i udisaće ga. Dim se zadržava u prostoriji i u narednih 4-5 sati, ulazi u zavese, odeću i zidove. Bebe i mala deca imaju male disajne puteve, brže dišu i imaju nedovoljno razvijen imuni sistem tako da za isto vreme udahnu mnogo više dima od odraslih i podložniji su štetnim uticajima hemikalija iz cigaretinog dima.

Istraživanja su pokazala da bebe, deca i tinejdžeri, koji su često izloženi dimu cigareta, imaju povećani rizik od mnogih bolesti. Pasivno pušenje može izazvati ozbiljne probleme resperatornog sistema Vaše bebe, kao i ubrzani rad srca. Ako roditelji puše tokom trudnoće i nastave nakon rođenja deteta ovaj rizik se uvećava, a ako oba roditelja puše on se udvostručuje.

Deca, koja su pasivni pušači sklona su obolenju od bronhitisa, meningitisa, astme, upale pluća, leukemije, angine, imaju probleme sa osećajem mirisa i česte upale krajnika. Takođe je vrlo verovatno da će imati problema sa ponašanjem i učenjem. Šanse da će u pubertetu početi da puše se udvostručuju.

duvanski-dim-2Najbolji način da zaštitite Vaše dete od štetnog uticaja cigareta je da, ako ste pušač, prestanete da pušite i time ujedno bude neko na koga će Vaše dete ugledati.

Takođe je bitno da se u prostorijama u kojima Vaše dete često boravi, ne puši. Ukoliko Vam je teško da prestanete da pušite, radite to napolju, ili u posebnoj prostoriji gde Vaše dete ne ulazi. To isto zahtevajte i od drugih članova porodice, Vaših prijatelja i komšija.

Nemojte pušiti u autu u kom vozite Vaše dete. Nije dovoljno što otvorite prozor na vratima jer ga tako nećete zaštiti od štetnog uticaja dima. Insistirajte na ovim pravilima, kojih će te se i sami pridržavati.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Koliko treba hvaliti dete

Koliko treba hvaliti i nagrađivati dete ?

Roditelji su često u nedoumici kada je u pitanju pravilno nagrađivanje dece. Koliko je previše? Koliko je premalo? Šta je bitnije kvantitet ili kvalitet nagrade? Iako ne postoji tajna formula, stručnjaci ... »»

Iskoristite pravi trenutak za uspavljivanje

Beba i spavanje u prvim nedeljama

Beba i spavanje u prvim nedeljama. U prvih par nedelja bebica se budi na 4-5 sati. Prepoznajte pravi trenutak za uspavljivanje bebe i iskoristite ga. Od dolaska Vaše bebe na svet ... »»

Kako da Vas dete sluša...

Kad dete neće da sluša…

Kad dete neće da sluša, jednostavni načini da ga usmerite, tako da budete ponosni na njega, izgleda kao da ne postoje. Ponekad teško naći zajednički jezik sa detetom, ako se od ... »»