Pranje ruku

pranje rukuPranje ruku je najvažnija higijenska navika koju dete mora da stekne u životu! Mnoge bolesti prenose se upravo prljavim rukama. Mala deca često nekontrolisano stavljaju ruke u usta pa tako mogu uneti razne vrste vidljive i nevidljive prljavštine.

  Dok je dete malo lakše je kontrolisati čistoću ruku jer je pranje pod nadzorom roditelja. Problem može nastati pri osamostaljivanju i odrastanju dece. Zato je važno od malena naučiti dete da pravilno i redovno pere ruke.

  Deca treba da nauče da se ruke peru pre jela, posle kijanja, kašljanja i duvanja nosa, posle korišćenja toaleta, kada dođu kući posle igranja ili šetnje, nakon igre sa životinjama…

  Od uzrasta bebe perite ruke detetu, a vlažne maramice koristite samo kada je to neophodno – ako nisu dostupni sapun i voda. Pri pranju ruku potrebno je da se napravi obilna pena i da se ruke dobro istrljaju – dlanovi, zglobovi šake i između prstiju. Jednako je važno ispiranje, a dete treba da nauči da posle pranja ruku peškir, kojim se ruke brišu, ne sme ostati prljav.

 deca peru ruke I kada primetite da je dete naviklo da smo pere ruke kada je potrebno, nemojte prestati da obraćate pažnju da li to redovno radi. U nekom periodu im ova navika može dosaditi pa se može desiti da povremeno „zabušavaju“. Starija deca ponekad umeju ovu obavezu da preskoče, ili ne obave kako treba pa je stalni nadzor potreban i u pubertetu.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Ugljeni-hidrati

Ugljeni hidrati – dnevne potrebe dece

Ugljeni hidrati predstavljaju izvor energije za naš organizam i čine najveći deo naše ishrane. 1 gram ugljenih hidrata proizvodi 4 kcal kalorija. Ugljeni hidrati su dele u  zavisnosti od toga od ... »»

dete spava

Spavanje i dete u uzrastu od 6-10 godina

Deci starosti od 6 do 10 godina potrebno je oko 10 do 11 časova sna, međutim deca ovog uzrasta danas ne spavaju toliko. Pored svih ostalih razlika, koje primećujemo u ... »»

Kada bebe prohodaju ?

Kada bebe prohodaju ?

Kada bebe prohodaju je jedno od uobičajenih pitanja koje postavljaju roditelji. Svaka beba počinje da hoda u svoje vreme. Ako je beba napunila 11 meseci, a još uvek ne hoda ... »»