Beba i nega usne duplje

Kod male bebe obično nema potrebe za negom usne duplje

Dok je beba sasvim mala, u prvim mesecima života, obično nema potrebe za svakodnevnom negom usne duplje, pogotovo ako se hrani prirodno, dojenjem. Potrebno je, međutim, da svakodnevno pratite i kontrolišete da nije došlo do nekih promena.

U ovom uzrastu česte su gljivične infekcije sluzokože usne duplje. Najčešći problem predstavlja SOOR (mlečac). To je gljivična infekcija, koja se javlja u vidu beličastih tačkica, koje izgledaju kao kapi mleka na sluzokoži. Ako se ne primete na vreme, tačkice se uvećavaju i kasnije spajaju u vidu skrama i mogu da pokrivaju veliku površinu sluzokože. Jako je važno da u reagujete na vreme i konsultujete pedijatra. U suprotnom, infekcija se može raširiti na ceo sistem organa za varenje. Beba može početi otežano da guta, da povraća, odbija dojku, ili hranu. Za lečenje SOOR-a kod bebe, morate se obratiti lekaru.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Hrana za bebe - domaća ili iz teglice ?

Hrana za bebe – domaća ili iz teglice ?

Hraniti bebu, koja je tek počela da jede čvrstu hranu, je naporan posao. Ne samo da morate sedeti i strpljivo stavljati bebi kašičicu po kašičicu u usta, već tu hranu ... »»

Srećno dete - 10 saveta za roditelje

Srećno dete – 10 saveta za roditelje

Šta to čini srećno dete koje se razvija u zadovoljnu odraslu osobu?   Odgajiti srećno dete je suština uspeha vaspitanja za mnoge roditelje. A šta je zapravo to što decu, a i ... »»

Sa kojom hranom treba biti oprezan tokom dojenja ?

Sa kojom hranom treba biti oprezan tokom dojenja ?

Mame koje doje treba da jedu. Tokom dojenja, potrebno je da vam ishrana bude dobro izbalansirana i puna namirnica koje volite da jedete. Međutim, ma koliko voleli neke vrste hrane, možda bebi ... »»