Hrana iz frižidera ili zamrzivača

Zamrzavanje hraneZnamo da je hranu najzdravije jesti odmah čim se spremi i ako je moguće od svežih namirnica.

Stvarnost je međutim da su mame najčešće pre podne na poslu i moraju da se snalaze, pa ručak spremaju prethodnog dana, ili rano ujutru. Zato pripremljenu hranu često ostavljamo u frižider ili zamrzivač za kasnije, bilo da su u pitanju ostaci od ručka, ili smo namenski pripremili obrok za neki drugi dan.

Da bi hrana zadržala hranljiva svojstva i bila bezbedna za jelo, što vam postaje još bitnije kada imate malo dete ili bebu, treba se pridržavate nekih pravila:

– Ako ostavljate hranu u frižider, ohladite je što brže. Idealno je da bude u frižideru u roku od 90 minuta od kuvanja.

– Dobro zatvorite hranu pre nego je stavite u frižider.

– Hranu iz frižidera treba pojesti u roku od 2 dana.

– Nemojte podgrevati hranu više od jednom.

– Ako zamrzavate hranu, ohladite je pre nego što je stavite u zamrzivač.

– Hrana u zamrzivaču može stajati zauvek, ali se hranljiva svojstva gube. Gledajte da je iskoristite u roku od najviše 3 meseca.

– Hranu iz zamrzivača treba odmrznuti pre nego što je podgrejete. Najbolje je da je ostavite u frižideru preko noći, ili odmrznete u mikrotalasnoj rerni.

– Odmrznutu hranu, koja već spremljena, nemojte ponovo zamrzavati. Gledajte da je pojedete u roku od 24 sata. (Ako ste odmrzli namirnice koje ste pripremili, gotovo jelo možete zamrznuti)

– Obeležite hranu koju stavljate u zamrzivač, kako bi znali koliko je dugo tu.

Hrana u frižideru

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Prirodni načini da imate dovoljno mleka za bebu

Prirodni načini da imate dovoljno mleka za bebu

Mnogo novih mama je u nedoumici da li imaju dovoljno mleka za bebu i šta mogu da učine po tom pitanju. Najčešći uzroci lučenja nedovoljne količine mleka su neadekavtna hrana i ... »»

Kako navići dete da jede zdravo

Kako navići dete da jede zdravo

Za svako dete je važno da se oseća kao ravnopravan član porodice. Jedan od načina je i da ih roditelji uključe u kućne poslove u meri koja je prikladna za ... »»

čokolada

Čokolada

Čokolada raste na drvetu. Dobro, možda ne raste baš čokolada, ali rastu plodovi drveta kakovca, od čijih se semenki ona pravi. Sam proces proizvodnje je komplikovan, ali ono što na ... »»