Kako odgovoriti na čudna dečija pitanja

Tokom godina, dajete mališanima veliku kolićinu informacija kroz odgovore na dečija pitanja, koja mogu biti ozbiljna ali i trivijalna. Neki od Vaših odgovora mogu biti veoma kratki i odsečni, prosto „da“ ili „ne“, dok su ostali duži. Velika većina počinje sa rečju „zato“, i dok neki sadrže proste i jednostavne činjenice, drugi izražavaju osećanja, vrednosti i filozofiju. Bez obzira da li se Vaši odgovori odnose na pitanja zašto je nebo plavo, ili odakle dolaze bebe, oni imaju jednu zajedničku stvar.

Kako odgovoriti na čudna dečija pitanjaSa Vašim odgovorima na prva dečija pitanja uspostavljate jedinstveni stil pružanja informacija, i od tada Vaša deca tačno znaju šta mogu da očekuju kada od Vas traže odgovore. Ipak, na neka dečija pitanja odgovori su mnogo jednostavniji, dok druga zahtevaju Vašu posvećenost i pažnju. Kao roditelj sigurno se pitate u kojoj meri će Vaša deca biti u mogućnosti da shvate odgovore na neke kompleksne, a ponekad i neprijatne teme. Sigurno Vam se desilo da Vas u vožnji Vaše dete iznenadi sa pitanjima „Šta je to seks?“ ili „Šta su to ulošci?“.

Predškolci i školarci u početnim razredima vole da vežbaju zvučnost reči koje vide u novinama ili čuju na televiziji, ali još uvek nisu u mogućnosti da ih razumeju. Naravno, za odgovore, oni se okreću svom pouzdanom izvoru informacija, Vama! Daćemo Vam nekoliko saveta kako da reagujete u situacijama kada Vas iznenade takva dečija pitanja.

Neka Vaš odgovor bude kratak i prilagođen uzrastu deteta. Iako će neke od reči koje su Vam upućene zvučati grubo, one nemaju značenje za dete i zato ostanite smireni. Odgovorite direktno sa rečima koje dete razume i pripremite se na sledeće pitanje. Ukoliko ozbiljno shvatite ova dečija pitanja upućena ka Vama, dete će sigurno i ubuduće prvo dolaziti kod Vas, umesto da traži informacije od manje pouzdanog izvora.

Odložite Vaš odgovor ukoliko je potrebno, ali ne zauvek. Ukoliko ste na javnom mestu, sasvim je u redu da kažete Vašem detetu da sačeka na odgovor, kako bi ste mogli da mu pružite tražene informacije u potpunosti i u poznatom okruženju. Dete će verovatno zaboraviti na taj dan, ali Vi će te biti pripremljeni sledeći put kada bude od Vas tražio odgovor. 

Uzmite u obzir i nivo zrelosti Vašeg deteta. Ukoliko smatrate da je Vaše dete spremno na odgovore, posmatrajte njegove nezgode sa rečima kao priliku za razgovor. Ukoliko je tema jednostavno preozbiljna za njegove godine, objasnite detetu da postoje stvari za koje još uvek nije dovoljno odrastao da bi ih razumeo.

Potrudite se da stvorite dobru međusobnu komunikaciju kako bi ostali uvek pouzdan i poverljiv izvor informacija za sva dečija pitanja.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...


50 pravila za tate koje imaju ćerke

1. Voli njenu mamu. Poštuj je, ceni i otvoreno pokaži da je voliš. Kada tvoja ćerka poraste, velike su šanse da će udati za nekoga ko će se prema njoj ... »»

Uskoro će spavati celu noć...

Beba i spavanje u uzrastu od 3 – 6 meseci

Spavanje beba - koliko sati spavaju bebe zavisno od starosti, po mesecima? Kada bebe počinju da spavaju celu noć? Beba od 3 meseca uglavnom spava oko 15 časova ukupno, tokom celog ... »»

Pet saveta za balansiranje između posla i vremena provedenog sa detetom

Pet saveta za balansiranje između posla i vremena provedenog sa detetom

Pet saveta koji će Vam pomoći da Vaše dete lakše shvati da Vi morate da radite predstavljaju ujedno i saznanje za Vas da se kvalitet Vašeg života ne meri satima ... »»