Glavobolje kod dece

Glavobolje kod dece mogu biti čest simptom ali obično ne predstavljaju ozbiljan medicinski problem.

Deca kao i odrasli mogu imati različite tipove glavobolja: migrene, glavobolje povezane sa stresom ili imati hronične svakodnevne glavobolje. Svako dete moze razviti glavobolju ali su one učestale posebno kod devojčica koje ulaze u pubertet I kod dece koji imaju porodičnu istoriju glavobolja ili migrene.

U nekim slučajevima, glavobolje kod dece mogu biti uzrokovane

–          infekcijom (grip,upala sinusa, upala ušiju)

–          “stresom ili anksioznoscu “ (problem u interpersonalni odnosima u porodici, školi) Deca sa

–          depresijom mogu imati glavobolju, posebno ako imaju teškoće da prepoznaju osećanje tuge i usamljenosti. Genetska predispozicija – pojavljivanje u okviru porodica.

–          Lakše povredama glave.

–          Ređi uzroci su tumor mozga, krvarenje u mozgu,upalni procesi mozga. U ovim slucajevima glavobolja je pracena najčešće poremećajima vida i drugim neurološkim znacima.

glavobolje-kod-deceSimptomi migrene kod dece mogu biti različiti od migrena kod odraslih. Poznato je da migrena kod odraslih obično izaziva bol u jednoj polovini glave, dok migrena kod dece obično pogađa obe strane glave. Glavobolje kod dece ne moraju uvek da ispunjavaju sve odredjene kriterujume za određeni tip glavobolje, a posebno kod jako male dece koja nisu u stanju da opišu sve svoje simptome.

Postoje različiti tipovi dečjih glavobolja koje se različito manifestuju.

Dečija migrena izaziva: bol u glavi, nagon na povraćanje, povraćanje, bol u stomaku, osetljivost na svetlost I zvuke.

Ovde treba posebno naglasiti jedan tip dečije glavobolje a to je abdominalna migrena kao varijantu migrene. Obicno se javlja kod dece čije majke i ređe očevi imaju migrenu. Ona je retka kod odraslih, oko 2% dece mogu imati ovaj tip migrene. Devojčice su češće pogođene nego dečaci, na starijem uzrastu je razvijaju. Bol se javlja u stomaku, praćen je mukom i čestim povraćanjem. Ova deca su često izložena brojnim posetama pedijatru, i nepotrebnim dijanostičkim procedurama.

Tenziona glavobolja – bol je pritiskajući, javlja sa obe strane glave, više tup nego oštar, pogoršava se fizičkom aktivnošću, nema muke i povraćanja . Simptomi kod mlađe dece mogu uključivati povlačenje iz igre i želju da više spavaju. Trajanje ove glavobolje je od 30 minuta do nekoliko dana.

Klaster glavobolja, je neobično retka kod dece mladje od 10 godina. Javlja se u vise ataka, od jedne glavobolje dnevno do 8 ataka u oku dana i manifestuje se na sledeći nacin: oštar, probadajući bol u jednoj polovini glave,koji može trajati od 15 minuta do 3 sata dnevno, može se javiti suzenje oka i zapušenje nosa na strani bola. Može biti praćeno jakim nemirom deteta ili promenom ponašanja.

 

Ako dete ima glavobolju više od 15 dana u mesecu, duže od tri meseca onda govorimo o hroničnoj dnevnoj glavobolji. Mogu je uzrokovati mala infekcija ili minimalna povreda glave, kao i učestalo uzimanje analgetika .

Kada posetiti doktora?

–          Ako se glavobolja javlja najmanje jednom nedeljno

–          Ako je praćena prethodno izazvanom povredom ili udarcem u glavu

–          Ako dete učestalo povraća ili ima smetnje sa vidom

–          Ako je glavobolja praćena temperaturom, groznicom, ako bol zrači u vrat

Dečiji neurolog će na osnovu razgovora sa roditeljima i detetom obaviti neurološki pregled, koji je prijatan za dete i odvija se u vidu igre.

Okidači glavobolje

glavobolje-kod-decePromena vremena i barometarskog pritiska, jaki mirisi, nepravilno držanje I sedenje, prevreli sirevi, suhomesnati proizvodi,crveno vino, osvežavajuća bezalkoholna gazirana pića koja u sebi sadrže kofein, čokolada, neredovna israna, pušenje, kafa .

Prevencija:

Ponašanje koje uključuje generalno dobro zdravlje podrazumeva uredno spavanje, fizičku aktivnost, zdravu isranu i izbegavanje kofeina, smanjenje stresa u nekim slučajevima uz stručnu pomoć psihologa

Bitno je I voditi dnevnik glavobolja (zabeleziti kada je glavobolja počela, koliko je trajala, kako je dete reagovalo na lek). Pedantno vodjenje dnevnika će pomoći da zaključite koji su provocirajući faktori i kako i izbeci.

Kako postupiti kada dete ima glavobolju?

Roditelj bi trebalo da dete koje ima glavobolju stavi u krevet u mirnu i zamračenu sobu, stavi mu vlažnu hladnu oblogu na čelo, ako povraća da mu lakšu hranu kao što je voće, kreker ili nemasni sir. Ako je potrebno uz lekove za smanjenje glavobolje lekar će dati i lek protiv muke i povraćanja.

 

dr Biljana Kohen, neurolog

opšta bolnica Bel Medic

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

10! :)

Matematika kroz igru za dete od 7 godina

Između sedme i osme godine je vreme da Vaše dete savlada oduzimanje dvocifrenih brojeva, da gleda na sat i da zna da broji novac. Čak bi možda moglo da počne ... »»

Kako sprečiti rivalitet među braćom i sestrama?

Kako sprečiti rivalitet među braćom i sestrama?

Da li je moguće sprečiti rivalitet i konstantne prepirke između braće i sestara? Konstantan zvuk plača i kuknjave i tužakanja je dovoljan da svakoj majci upropasti dan prepun obaveza. Rivalitet između braće ... »»

Kad dete gurne nešto u nos - Šta raditi?

Kad dete gurne nešto u nos – Šta raditi?

Skoro svako dete je nekad gurnulo nešto u svoj nos. Spisak predmeta je beskonačan: klikeri, perle, bojice, pomfit, lego kocke i sve ono što može makar delimično da stane u ... »»