Pomozite detetu da stekne prijatelje i izgradi društveni život

Društveni život vašeg deteta može vam se činiti jako komplikovan. Ako upitate bilo koje dete reći će Vam da je vreme provedeno sa drugovima najvažniji deo školskog dana. Nastavnici se takođe slažu da je jedna od najvažnijih stvari tokom odrastanja sticanje prijatelja. Mnogim roditeljima društveni život njihove dece veoma je zbunjujući. Pitaju se kako da pomognu detetu da se izbori sa izazovima, ljubavnim jadima, i radostima stvaranja novih prijateljstava, a tu je i prestanak prijateljstva i nalaženje novih prijatelja.

Pomozite detetu da stekne prijatelje i izgradi društveni životPrijateljstvo postepeno uči dete kako da postane nezavistan član društva, koji pruža svoj doprinos. To je spor proces jer ima jako puno društvenih veština koje treba savladati. Napredak se vidi tokom vremena, kako dete raste, metodom pokušaja i grešaka, kao i kroz osećaj zadovoljstva kada doprinese nečim da se postojeće prijateljstvo produbi.

Sticanje prijatelja započinje onog trenutka kada je dete u stanju da odpuzi iz krila roditelja i priđe drugom detetu. Od tog trenutka počinje procenjivanje života sa Vama i života sa prijateljima. Počinju problemi kao što je ljubomora, raskidi, nasilje u školi, zadirkivanje. Sve ovo su teme o kojima roditelji, deca i nastavnici stalno pričaju, a roditelje brinu.

Postoje neke zakonitosti u prijateljstvu i ono počinje dok je dete još uvek beba. Obično su roditelji prvi najbolji prijatelji deteta. Kada beba počne da puzi, sreće se po prvi put sa drugom decom. Oko treće godine deca postaju sposobna da se igraju sa drugom decom i da formiraju dublja prijateljstva. U dobi od oko osam godina prijatelji zauzimaju veći deo interesovanja i energije kod deteta.

Deca otkrivaju sebe kroz prijateljstvo. U proseku deca imaju do pet najboljih prijatelja, ali neće sva ta prijateljstva potrajati zauvek.

Konflikti sa bliskim prijateljima su neizbežni. Dete se neće ljutiti na poznanike. Za njega je najvažnije šta će im prijatelji reći u određenim situacijama. Kako je reč o prijateljima biće motivisano da te nesuglasice reši.

Pomozite detetu da stekne prijatelje i izgradi društveni životVeliki korak u razvoju je kada dete počne da se igra, umesto samo sa jednim prijateljem, sa nekim trećim u isto vreme. Ovo može biti neka vrsta iskušenja za dete. Ima dece koja u triu odlično funkcionišu, ali neka deca više vole igranje u dvoje, dok druga vole igranje sa velikom grupom.

Većina dece voli da se igra sa decom istog pola u školi. Sa druge strane, van škole mnoga deca više vole da se druže sa decom suprotnog pola. Takvo druženje treba podsticati.

Oko jedanaeste godine dečaci i devojčice počinju da budu zainteresovani jedni za druge. Sa pubertetom dolazi i platonsko druženje na relaciji dečak-devojčica. Devojčice obično provode vreme pričajući o dečacima, dok su dečaci malo nezgrapniji i pitaju se kako da se odnose prema devojčicama. Kako se dete bliži pubertetu, roditelji bi trebali da na odgovarajući način pričaju sa njim o seksu i pomognu mu da uspostavi prave putokaze vezane za društvene interakcije. Dobar način da se podstakne bezbedno druženje je pozivanje dečaka i devojčica na druženje u Vašem domu uz umereno nadziranje.

Već do pete godine života deca shvate da isključivanje nekog deteta iz društva ili zadirkivanje nosi određenu društvenu moć. Deca su skolna proveravanju svojih „moći“ i uočavanju efekata koje one proizvode.

Deci je stalo da budu popularna, ali prijateljstvo treba da je važnije. Prijatelji dete vole zbog toga što je takvo kakvo je. Zato podstičite svoje dete da stiče prijatelje. Pomozite mu da

neguje ta prijateljstva i neće biti strašno jednog dana ako i nije najpopularnije od sve dece.

Postoje stvari koje vi kao roditelj možete učiniti kako bi pomogli svom detetu:

– Verujte u snagu prijateljstva. Čak i kada dete prođe kroz seriju loših iskustava izlečiće se od toga i naći će nove prilike za prijateljstvo, ljubav i prihvatanje od strane neke grupe.

– Upoznajte se sa roditeljima prijatelja svog deteta. Budite dobar domaćin i pozovite ih u goste. Postanite prijatelji sa roditeljima prijatelja Vašeg deteta.

– Imajte razumna očekivanja po pitanju društvenih sposobnosti Vašeg deteta.

– Ističite prijateljstvo iznad popularnosti. Ne možete učiniti ništa da bi Vaše dete postalo popularno, ali ga možete podsticati da ima prijatelje. To će umanjiti značaj popularnosti.

– Navijajte za borbu umesto patnje. Ukoliko dete iskusi društveno odbacivanje obično ga i roditelji iskuse sa njim. Umesto da to pokušate da rešite umesto njega, upitajte dete šta radi da bi to promenilo, hvalite njegove napore i stavite mu do znanja da ste uvek tu. Imajte

na umu da se deca brže posvađaju, ali i pomire nego odrasli.

– Pitajte dete pitanja koja će mu pružati podršku. Umesto da rešavate društvene probleme umesto deteta podstičite ga da problem reši samo.

– Pomažite samo onda kada je detetu pomoć zaista neophodna ili Vam je ono zatraži. Pomozite detetu da pokuša da samo smisli rešenje. Ukoliko ima problem da verbalizuje svoja osećanja pomozite mu da se izrazi ostavljajući svoja osećanja van toga.

– Analizirajte priče o borbama za premoć. Ako Vaše dete zadirkuju, ili je izloženo nasilju, ili odbacivanju pokušajte da mu pomognete da stekne utisak o nečijem ponašanju.

Nazovite pravim imenom ponašanje druge dece, u smislu „to dete je zlobno“ i slično kako bi steklo pojam o nečijem ponašanju. Na taj način podižete nivo svesti svog deteta i motivišete ga da se isključi iz takvih borbi.

– Razmotrite obe strane priče. Koliko god da volite Vaše dete i verujete mu saslušajte uvek i drugu stranu ukoliko je reč o problemu koji zahteva Vašu intervenciju.

Pomozite detetu da stekne prijatelje i izgradi društveni život

– Razdvojite Vaše detinjstvo od detinjstva Vašeg deteta. Društveni život Vašeg deteta najverovatnije neće biti kao što je bio Vaš u istim godinama. Pokušajte da stvari sagledavate iz detetovog ugla.

– Razmotrite da li postoji rizik za Vaše dete. Ukoliko je Vaše dete izloženu nasilju u školi, samotnjak je, ili ono čini nasilje nad drugom decom, trebalo bi da popričate sa njegovim nastavnicima. Opišite šta ste primetili, saznajte šta oni vide i pokušajte da dobijete neki savet i pomoć. Zamolite nastavnika da Vam direktno kaže ukoliko misli da postoji neki problem. Ako je reč o zadirkivanju od strane grupe, tražite od škole da preduzme neku akciju. Ukoliko Vas upozore da Vaše dete vrši nasilje razmotrite neku terapiju za Vaše dete i Vas.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Spavanje

Redovno spavanje je važno za dete

Kada dete treba da ide na spavanje i koliko sati dnevno da spava zavisi od uzrasta. Bebe i spavanje, mala i veća deca... Redovno spavanje je veoma važno za decu jer ... »»

Važno je da beba lepo obuhvati cuclu

Uputstvo za hranjenje bebe mlekom na flašicu

Kada hranite bebu na flašicu uzimate je u naručje u sličan položaj kao za podoj. Držite dete što bliže svom telu da bi osetilo prisnost i toplinu tela. Pripremljeno mleko ... »»

Kako sprečiti gojaznost kod dece ?

Kako sprečiti gojaznost kod dece ?

Gojaznost je problem velikog broja dece danas. Nije tajna da su gojazna deca zadirkivana i tretirana loše od strane vršnjaka, ali pored toga gojaznost nepovoljno utiče i na zdravlje. Deca ... »»