Igralište i malo dete – 6 saveta

Igralište ili parkić su mesto najboljeg provoda za svako dete, ali je to ujedno i mesto na kom deca najčešće doživljavaju povrede.

Koliko god da pazite, vaše dete će doći u sitaciju da preživi neki pad, ili slučajan udarac vršnjaka, ali svakako treba učiniti sve da ne dođe do ozbiljnih povreda.

Sa malim detetom na igralištuNa šta sve treba obratiti pažnju?

1. Ne puštajte dete iz vida

Koliko god delovalo da je sve bezbedno, dok trepnete, dete se nađe u sitaciji koju niste očekivali, čak i na ravnom i praznom prostoru. Većina povreda dece na igralištima desi se zbog nepažnje.

2. Obucite dete za igru

Garderoba za igru treba da bude što jednostavnija. Gledajte da dete nema ogrlice, šalove, torbice, tregere ili bilo šta drugo što se može zakačiti, zaglaviti i uzrokovati povrede. Kaciga za biciklo ili rolere se takođe ne preporučuje na penjalicama.

Obuća za igru treba da bude udobna, jednostavna i prilagođena vremenskim uslovima i uslovima na igralištu. Ako znate da će dete ići u pesak, gledajte da nema obuću u koju pesak može da uđe. Nemojte puštati dete na penjalice u papučama, ili obući koja je klizava i nesigurna.

3. Birajte igralište u skladu sa detetovim uzrastom

Velike penjalice, ljuljaške i ostala oprema za decu u parkiću nije prikladna za svaki uzrast. Potrudite se da se vaše dete zabavlja na onima koje odgovaraju njegovoj veličini i motoričkim sposobnostima. Na većini igrališta su odvojene oblasti za decu ispod 5 godina. Povrede pri padu su manje ako se pada sa manje visine.

4. Naučite dete da pravilno koristi opremu na igralištu

Većina ljuljaški je predviđena za jedno dete, koje sedi dok se ljulja. Stajanje i drugi položaji na ljuljaškama nisu bezbedni, kao ni više dece na jednoj ljuljaški. Sa ljuljaške se silazi kada se ona zaustavi. Dete treba da se drži na bezbednoj udaljenosti dok se druga deca ljuljaju, kako ga ne bi slučajno udarila.

Tobogani su predviđeni za spuštanje u sedećem položaju. Vodite računa da se dete ne spušta glavom napred, da ne krene sa spuštanjem dok prethodno dete nije završilo, da se udalji od tobogana čim se spusti, kako ga sledeće dete ne bi povredilo…

Penjalice su različite, ali za sve treba naučiti dete da se čvrsto drži i da se penje polako, korak po korak.

Opremu na igralištu treba koristiti samo ako je suva. Mokre penjalice i tobogani mogu da uzrokuju da se dete oklizne i doživi ozbiljne padove i povrede.

5. Pazite na malo veću decu

Iako su malo veća, to su još uvek mala deca i ne možete računati da će uvek biti obzirni prema još manjoj deci. Kada su zaneti igrom, trče, skaču i penju se, teško da će obratiti pažnju na joše manje dete, koje im se nađe na putu. Vašem detetu će naravno biti zanimljivo sve što veća deca rade, pa planirajte unapred i spremite čime ćete odvući pažnju svog mališana u takvoj sitaciji.

6. Pregledajte igralište

Pre nego što pustite dete na igralište, proverite da li zadovoljava higijenske i bezbednosne standarde. Pre nego što dozvolite detetu da se popne, proverite da se penjalica ili ljuljaska nije pokvarila, neki deo otkačio ili polomio.

Mala deca su radoznala i vole sve da pipnu. Proverite da na igralištu nema stvari koje ne želite da vidite u dečjim rukama, otpadaka, slomljenog stakla…

Trudite se da uvek sa sobom imate sredstvo za dezinfekciju ruku, vlažne maramice, gel, ili tečnost. Bez obzira na uzrast deteta, male su šanse da će mu ruke ostati čiste.

Sa malim detetom na igralištu

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

7 saveta za lakši prelazak na čvrstu hranu

7 saveta za lakši prelazak na čvrstu hranu

Oko bebinog prvog rođendana većina roditelja misli da sad već dobro poznaje svoje dete. Shvatili ste koji mu ritam spavanja najviše odgovara, prepoznajete njegov plač izdaleka, znate kojim se igračkama najviše ... »»

priprema-hrane

Priprema hrane i deca – VIDEO

Priprema hrane, koja je namenjena celoj porodici za decu je pre svega zabavna. Pripremajući hranu dete stiče nova iskustva i provodi više vremena sa Vama što je za decu svih ... »»

Kupanje bebe treba da bude uživanje za celu porodicu

Kupanje bebe pre nego što otpadne pupak

Kupanje bebe je važan i zabavan ritual u životu deteta, a bez mnogo muke može biti i zabava i za roditelje. Ništa nije tako čarobno kao prelepi miris tek okupane ... »»