Vežbanje posle porodjaja

Vežbanje posle porodjaja nije zabranjeno, ali bi svakako trebalo da počnete oprezno. Mnogi lekari smatraju da žena ne bi trebalo da počne sa energičnim treningom sve do šeste nedelje posle porodjaja. Čak i tada bi prvo trebalo da dobije zeleno svetlo od svog lekara.

Vežbanje posle porodjajaGeneralno ako ste redovno vežbali tokom trudnoće i imali normalan vaginalni porođaj možete da radite lagane vežbe kao što su to šetnja, modifikovani sklekovi i istezanje odmah nakon porođaja. Stručnjaci savetuju da počnete lagano sa šetnjom, a kako vam se snaga bude vraćala možete povećavati razdaljine koje prelazite. Imajte na umu da su vaši zglobovi i ligamenti još uvek osetljivi zbog lučenja hormona u trudnoći i da balansranje još uvek može predstavljati problem.

Ako je u pitanju bio carski rez, trebalo bi sačekati najmanje dve nedelje pre bilo koje vrste istezanja. Takođe bi trebalo tražiti savet lekara, kad bi se moglo početi sa trbušnjacima. Ako vas ožiljak zaboli tokom vežbanja, to verovatno znači da ste se preforsirali.

Ako kojim slučajem želite da krenete na neki od programa vežbanja, postarajte se da krenete na onaj koji je prilagođen ženama koje su se tek porodile. Postoje mnogi program prilagođeni novim mamama. Možete se odlučiti i za blaže vrste treninga kao što je to na primer joga.

Vežbanje posle porođaja jeste preporučljivo, ali se potrudite da ne preterate u prvih par meseci. Vašem telu je potrebno vreme da se vrati u normalu, a vama treba vremena da se prilagodite vašoj novoj ulozi, kao i da se povežete sa bebom.

Da li će vežbanje posle porođaja uticati na sposobnost dojenja?

Ne. Dokle god pijete dosta tečnosti, čak ni energičnije vežbanje neće uticati na količinu i sastav vašeg mleka. Svakako izbegavajte vežbe koje izazivaju bol u grudima. Nosite sportski grudnjak dok vežbate i potrudite se da dojite pre vežbanja kako vam za vreme vežbanja grudi ne bi ostale neprijatno pune.

Da li postoje fizički znaci da se previše forsirate?

Previše fizičke aktivnosti tokom prvih nedelja posle porođaja može da izazove pojačan vaginalni sekret, koji postaje crveniji i gušći. Ovo je znak da bi trebalo da usporite. Pozovite svog lekara ako uočite da se vaginalno krvarenje nastavlja, ili ako osećate bol tokom vežbanja, a ako se nakon vežbanja osećate iscrpljeno, a ne okrepljeno, verovatno bi trebalo da usporite.

Koji su najbolji načini da izgubite kilograme posle porodjaja?

Najbolji način da počnete sa skidanjem kilograma koje ste dobili u trudnoći jesu lagane aerobne vežbe, koje će pojačati vaš srčani puls. Probajte hodanje, trčanje, plivanje ili vožnju bicikla. Ali sačekajte nekoliko nedelja, ako ne i nekoliko meseci da bi se aktivno posvetili mršavljenju. Ne bi trebalo da gubite više od pola kilograma nedeljno, naročito ako dojite.

Otpočinjanje dijete prerano posle porođaja može da utiče na vaše raspoloženje i nivo energije, kao i na količinu mleka. Ako ste strpljivi i pustite telo da se samo oporavi možete biti iznenađeni kako ste prirodno izgubili na težini.

Ovo su neke od vežbi koje možete raditi nakon porođaja:

Disanje – duboko udahnite, a zatim izdište polako, uvlačeći stomačne mišiće. Ponavljajte ovo tokom celog dana. Ovu vežbu možete da radite dok ležite u krevetu ili dok stojite, sedite ili hodate.

Lagano istezanje – dok ležite u krevetu ili stojite, istegnite ruke iznad glave, a noge raširite što je više moguće. Kad osećate da vam prija možete proći kroz istezanja koja ste radili i u trudnoći.

Keglove vežbe – ove vežbe će vam pomoći da vam mišići vagine ponovo ojačaju.

Hodanje – sa hodanjem možete početi dok ste još uvek u bolnici.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Hrana koju treba izbegavati u trudnoći

Koju hranu treba izbegavati u trudnoći ?

Da li znate šta ne bi trebalo da jedete u trudnoći? Evo šta bi trebalo da izbacite iz ishrane u mesecima u kojima jedete za dvoje: Nepasterizovano mleko i sokovi Srećom ne morate ... »»

Česte greške u trudnoći koje možete izbeći

Česte greške u trudnoći koje možete izbeći

Greške u trudnoći su normalne bez obzira na činjenicu da se svaka buduća mama trudi da radi ono što je najbolje za bebu. Sa velikim brojem različitih smernica i stavova ... »»

kad stigne beba

Stiže beba – šta nam treba?

U toku trudnoće imate dovoljno vremena da se pripremite za prve dane sa bebom u kući. Razmenite mišljenja o potrebnim stvarima i sredstvima za negu sa bliskim osobama u koje ... »»