Neočekivana osećanja u trudnoći

Svaku ženu, u momentu kad sazna da je trudna preplave brojne misli i osećanja. Radost, nova nadanja, zadovoljstvo, budućnost, očekivanja… Trudnoća traje devet meseci i za većinu budućih majki to je jako dug period koji sa sobom nosi brojna, raznovrsna i neočekivana osećanja sa kojima se trude da izađu na kraj.

Neočekivana osećanja u trudnoćiKrivica

Svi žele da budu dobri roditelji i rade sve ono što je neophodno za bebu, ali lista stvari koje bi mogle nauditi bebi je toliko dugačka i kao da se proširuje svakog dana. Rezultat svega ovoga su talasi krivice, krivice što ne jedemo ono što bi trebalo, što udišemo izduvne gasove, što se ne odmaramo dovoljno… Zapamtite, dovoljno je da radite sve što je u vašoj moći, a kad je u pitanju trudnoća i majčinstvo, savršenstvo ne postoji.

Tuga

Biti majka je jedno od najvećih životnih radosti, pa ipak mnoge buduće majke osećaju tugu u trudnoći. Iako dugotrajna tuga može biti posledica predporođajne depresije, povremeno osećanje tuge je verovatno uzrok procesuiranja radikalne promene u vašem životu. Roditeljstvo je ogroman poklon, ali postoje i gubitci koji su vezani za ovo zadovoljstvo. U slučaju da tuga ne traje previše, ne brinite o njoj preterano, jer i ona će proći.

Prenaglašena empatija

Nije neuobičajeno da se trudnice nađu u stanju da ne mogu da se izbore sa osećanjima koja izazivaju filmovi, knjige, vesti ili bilo koji drugi mediji, sa tragičnim pričama o bebama, deci ili majkama. Obična reklama za dobrotvornu organizaciju vas može ganuti do suza, a scenu iz filma ćete pamtiti nedeljama. Kaže se da majčina ljubav ne poznaje granice. U ovom slučaju, ona može da se poriširi i na drugu decu.

Bes

Neki aspekti trudnoće su manje prijatni od ostalih. Ljutnja je potpuno prirodna i zdrava reakcija na promene koje trudnoća može uneti u svakodnevni život. Ljuti ste zbog sitnica koje čine vaš život nepodnošljivim – gorušica, nesanica, jutarnja mučnina, umor. Ne dozvolite da se vaša zdrava doza ljutnje pretvori u očajavanje. Nađite svoj način za kanalisanja ovih neizbežnih emocija.

Mir

Prebacivanje svih vaših prioriteta na trudnoću može dovesti do toga da vam se svi doskorašnji problemi čine manje bitnim. U slučaju da niste imali dobar odnos sa nekim od članova porodice ili ste se udalji od prijateljice koja je postala majka, trudnoća vas može ponovo povezati. Možda ćete jednostavno manje brinuti o stvarima koje nisu vezane za vašu trudnoću, a zbog kojih ste pre nego što ste saznali da ste trudni konstanto bili zabrinuti. Teško je živeti u prošlosti, kad ste toliko zaokupirani budućnošću.

Zabrinutost

Trudnoća vam može izgledati kao hodanje na prstima kroz minsko polje. Toliko je stvari oko kojih morate da brinete, bolesti, otrovi, urođene mane… Mogli bi da nastavimo, ali smo sigurni da vaš mozak i sam ima popriličan spisak opasnosti, koje u nekim trenutcima prelazi u opsesiju.

Briga je neizbežan deo roditeljstva, a počinje i pre nego što se beba rodi. Prava anksioznost bi trebalo da bude tretirana od strane stručnjaka, a u manje ekstremnim slučajevima proces razvijanja načina za prevazilaženje anksioznosti je nešto što će vam koristiti i nakon trudnoće.

trudnocaNesigurnost

Nova životna faza vam može poljuljati oslonac i nije neobično ako osetite talas nesigurnosti kad je u pitanju vaš novi status (u ovom smislu, trudnoća se često poredi sa adolescencijoma). Pitanja identiteta i predstave o svom telu se konstantno javljaju dok se krećete iz jedne u drugu fazu, a ponekad je potrebno i vreme da bi počeli da se osećate sigurno u novoj ulozi.

Dosada

Naravno, postoje oni zanimljivi trenutci, posete lekaru, ultrazvuk, razgovori sa prijateljima o vašem novom statusu, ali dani u međuvremenu mogu vam se činiti jako dugim. Poneko jutro možda ustanete iz kreveta, posle neprespavane noći pogledate se u ogledalo i zapitate: “Šta, još sam trudna?“ Iako mnogim ljudima pripreme za dolazak novog člana porodice predstavljaju zabavu, nekima su one beskrajno dosadne. Srećom trudnoća je samo uvod u stvarnu akciju!

Osećaj jačine

Ponekad se buduće majke osećaju gotovo neprirodno jako. Dok vam drugi ljudi govore o rizicima i strahovima, vi se možda osećate neustrašivo i sigurno. Ovo je možda prirodan način jačanja našeg pouzdanja, a može biti i poricanje. Jedina stvarna opasnost u činjenici da se osećate kao superheroj, može biti nerealna slika o izazovnim trenutcima koji dolaze (porođaj ili briga o detetu). Dakle, uživajte u osećanju sigurnosti, ali držite oko na realnost.

Imena za bebe

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

5 znakova da počinje porođaj

5 znakova da počinje porođaj

Kako da prepoznate da počinje porođaj i treba da krenete ka porodilištu? Čak i porodilje koje su se već porađale, često nisu sigurne da li ono što osećaju znači da počinje porođaj, ... »»

Kako se gube kilogrami posle porođaja ?

Kako se gube kilogrami posle porođaja ?

Prosečna težina novorođene bebe je oko 3,5 kg. Postavlja se pitanje koliko ćete Vi biti teški kada napustite porođajnu salu. Drugo pitanje je kada ćete moći da se vratite na ... »»

kad stigne beba

Stiže beba – šta nam treba?

U toku trudnoće imate dovoljno vremena da se pripremite za prve dane sa bebom u kući. Razmenite mišljenja o potrebnim stvarima i sredstvima za negu sa bliskim osobama u koje ... »»