5 znakova da počinje porođaj

Kako da prepoznate da počinje porođaj i treba da krenete ka porodilištu?

Čak i porodilje koje su se već porađale, često nisu sigurne da li ono što osećaju znači da počinje porođaj, ili je nešto drugo u pitanju. Možda su grčevi u stomaku posledica sinoćne obilne večere?Malo vas jače bole leđa jer ste ovih dana spremali sve za dolazak bebe?

Da bi ste znali da li treba samo malo da se odmorite, ili je vreme da uzmete torbu sa stvarima, koju ste spremili za porođaj, i krenete ka porodilištu, proverite da li imate neke od ovih pet simptoma.

5 znakova da počinje porođaj1. Pukao vam je vodenjak

Verovatno ste već razmišljali šta ako vam se desi kao na filmu, da vam pukne vodenjak na ulici, ili u prodavnici dok plaćate na kasi. Realnost je da se to dešava veoma malom broju žena. Manje od 8% porodilja je iskusilo pucanje vodenjaka pre nego što su krenule pravilne kontrakcije. Čak iako vam se dogodi da vodenjak nenadano pukne, curenje verovatno neće biti obilno kao na filmu, već mnogo manje, jer se bebina glava nalazi na putu i sprečava ga.

2. Imate jake kontrakcije

Kontrakcije bi trebale da su siguran znak da počinje porođaj, ali kako da razlikujete prave porođajne kontrakcije od „lažnih“ Brekston Hiks kontrakcija?

Brakston Hiks kontrakcije retko postanu jake ili ritmične i obično im se smanjuje intrenzite ili nestanu. Može ih izazvati glad ili dehidratacija i dešava se i da utihnu ako popijete ili pojedete nešto ili samo promenite položaj.

Prave kontrakcije, kada počnu, ne smanjuju se do porođaja. One postaju sve jače i frekventnije. Na primer, blagi osećaj grčenja u stomaku u razmacima od 10 minuta, prerasta u jasne kontrakcije sa vremenskim razmakom od 3-5 minuta. Osećaj koji kontrakcije stvaraju je individualan i žene ga različito opisuju, ali generalno počinje u leđima i završava se u prednjem delu stomaka.

3. Primetili ste sekret

Tokom trudnoće grlić materice je zatvoren. Priroda je tako regulisala da beba bude zaštićena od infekcija. Kad se približi porođaj, grlić se opusti i omekša i ono njegov sadržaj, koji je količinski otprilike jedna kafena kašičica, iscuri. Takođe, prilikom širenja grlića može doći do pucanja kapilara, što može obojiti sekret krvlju. Ovo još uvek ne znači da se porađate. Od ovog trenutka porođaj može uslediti za par sati, par dana ili čak nedelja.

4. Dijareja

Na početku porođaja vaše telo počinje da luči prostaglandin, supstancu sličnu hormonu, koja stimuliše kontrakcije materice i opuštanje i širenje grlića. Međutim prostaglandin može stimulisati i creva uzrokujući česte stolice ili čak proliv.

5. Jaki bolovi u leđima

Leđa vas, kao i svaku trudnicu bole već neko vreme, ali ako bolovi postanu izuzetno jaki, to može biti znak da počinja porođaj. Kod otprilike jedne trećine porođaja beba se okrene tako da glavom udara u maminu kičmu. Tada bolovi budu skoncentrisani u leđima i prostiru se do abdomena. Bez obzira da li spadate u ovu trećinu porodilja ili ne, jaki bolovi u leđima su siguran znak da počinje porođaj.

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Trudnoća u različitim godinama

Trudnoća u različitim godinama

Kako će trudnoća uticati na vas, a kako vaše godine na trudnoću? Većina stručnjaka smatra da ne postoji neko određeno „pravo vreme“ za zasnivanje porodice. Međutim postoje i prednosti i mane ... »»

Treći treimestar

Treći trimestar i simptomi

Poslednji, treći trimestar trudnoće je pun kontrasta. Sa jedne strane puni ste života, dok ste sa druge umorni. Žedni ste, ali morate često da idete do toaleta. Najvažnije je da ... »»

zimske cipele

Trudnoća zimi – 10 saveta

Svaka trudnoća donosi promene, a trudnoća zimi ima posebne karakteristike.   1. Adekvatne zimske cipele za trudnice   Kada krenu sneg i poledice, u strahu smo da se ne okliznemo i kada nismo trudni. Sve trudnice ... »»