Odeća za bebu – kako izabrati?

Odeća za bebu je preslatka, a sama kupovina ženama pruža veliko zadovoljstvo. Oblačenje bebe je svojevrsna igra za mame, ali postoje stvari na koje bi trepalo obratiti pažnju pri kupovini garderobe.

Odeća za bebu - kako izabrati?

Sam izbor odeće za bebu je zabavan, naročito za prvu bebu.  Mnogi roditelji će se složiti da je oblačenje dece jedna od najzanimljivijih delova roditeljstva. Svi volimo da oblačimo decu na način koji je po našem ukusu i koji nam se dopada. Često, stil oblačenja roditelja se prenosi i na njihovu decu. Stil odevanje deteta, kasnije kad ono odraste, često može biti inspirisan načinom na koji se oblače njegovi roditelji.

Dok biraju odeću za svoju decu roditelji često žele da ona bude slatka i neodoljiva. Pored toga, postoje još neke činjenice kojih bi trebalo da budete svesni pri odabiru.

Veličina odeće za bebe

Novorođenčad rastu jako brzo u prvim mesecima. Možda su vam prijatelji i rođaci poklonili odeću koju su njihova deca prerasla, još uvek novu i neiznošenu. To vam govori da se odeća za bebe stvarno brzo prerasta i vama će možda biti žao ako vaše dete samo par puta stigne da obuče onaj preslatki kompletić pre nego mu postane mali. Zato, kad kupujete odeću uvek gledajte da ona bude za dva tri broja veća. Kupovina odeće za bebe uzrasta od 6 do 9 meseci kad je vaša beba stara 3 meseca je mudra odluka. Najbolje je da ne kupujete mnogo odeće za novorođenčad.

Boja bebine garderobe

Kao što svi znamo roze boja je rezervisana za devojčice, a plava za dečake. Ako se još uvek niste porodili najbolje je kupovati odeću neutralnih boja. Nikad ne možete biti potpuno sigurni dok se ne porodite. Pored roze i plave boje, pri kupovini se možete odlučiti i za svetlije tonove kao što su to bledožuta, svetlozelena, boja lavande, svetlonarandžasta…

Kupujte dnevnu i noćnu garderobu

Odvojite odeću za dan od one za noć. Biraje lakšu odeću za dan i deblju za noć. Noću bebi ne bi trebalo da bude ni previše vruće ni previše hladno, u suprotnom možete imati problema sa uspavljivanjem. Naravno, odeću treba prilagoditi i godišnjim dobima, bez obzira na to koliko dobro održavate ravnomernu temperaturu u stanu tokom godine.

Tkanina

Kupujte odeću od mekanih materijala. Bebina odeća mora da bude udobna. Najbolje je da birate odeću sa velikim procentom pamuka kako bi koža vaše bebe mogla da diše.  Postarajte se da materijal ne grebe vašu bebu. Oštre ivice na haljinicama mogu da izazovu iritaciju.

Koliko god da vam se cena garderobe čini privlačno, pametniji izbor je kupovati garderobu boljeg kvaliteta. Kvalitetna odeća traje duže. U slučaju da imate i mlađu decu, ona će moći lako da je naslede.

Pranje nove odeće

Koža bebe je osetljivija od kože odrasle osobe i sklonija je iritacijama. Operite novu odeću, pre nego što obučete svoje dete u nju. Ne znate koliko dugo je odeća stajala u radnji pre nego što ste je vi kupili i koliko majki ju je detaljno ispipalo. Pored toga pranje garderobe će je učiniti mekšom i udobnijom za vašu bebu.

Tipovi odeće

Proizvođači odeće su uglavnom jako pažljivi pri pravljenju garderobe za bebe. Bilo kako bilo, postvoje stvari na koje ipak treba obratiti pažnju. Ne kupujte odeću sa labavom dugmadi, ili detaljima koje beba može lako da isčupa i krene da žvaće.

Čarape za bebe

Čarape su od velike važnosti za bebe. Neki roditelji ne kupuju bebi obuću, ali čarape su im svakako obavezne, pogotovu ako je beba rođena u zimskom periodu. Obezbedite im veći broj čarapica, pošto one lako spadaju sa bebinih nogu. Pazite da lastiš na čarapama ne bude suviše jak. Kada jednom nađete trag stezanja na nogižicama, te čarapice sigurno više nećete oblačiti svojoj bebi.

Budite praktični

Iako je jako uzbudljivo kupovati odeću za bebe, nemojte preterivati u tome. Imati bebu znači mnogo troškova i dodatnih izdataka za roditelje. Zato razmislite dva puta pre nego što potrošite novac na garderobu. Razmislite da li će je vaša beba sigurno nositi. Iako vam se određeni predmeti mogu činiti neodoljivim, izaberite ono što je najbolje i najsigurnije za vaše dete.

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

stajati-pravo

Stajati pravo i hodati zdravo

Da li će Vaše dete stajati pravo i hodati zdravo umnogome zavisi od toga kada ste se Vi kao roditelj setili da obratite pažnju na to. Neki roditelji još pre ... »»

devojčica ili dečak

Torta otkriva da li će beba biti devojčica ili dečak! Nova moda za buduće roditelje!

Torta, koja otkriva pol još nerođene bebe je u poslednjih godinu dana postala pravi hit u Americi - a to znači da će uskoro biti popularna i kod nas! Nisu u ... »»

Lekar obavlja prvu procenu stanja novorođenčeta

Apgar score – ocena bebe

Izašli ste iz porodilišta i dobili otpusnu listu, na kojoj piše da je Vaše dete na rođenju obilo neku ocenu. Šta to zapravo znači? Lekar obavlja prvu procenu stanja novorođenčeta odmah ... »»