Apgar score – ocena bebe

Lekar obavlja prvu procenu stanja novorođenčetaIzašli ste iz porodilišta i dobili otpusnu listu, na kojoj piše da je Vaše dete na rođenju obilo neku ocenu. Šta to zapravo znači?

Lekar obavlja prvu procenu stanja novorođenčeta odmah nakon rođenja, a procena se izražava metodom za ocenjivanje, koja je široko rasprostranjena u svetu i vrši se po tabeli, koju je napravila Virdžinija Apgar (1953god.). Ocena se zove  Apgar score (Apgar zbir) i predstavlja zbir ocena za pet elemenata koje lekar procenjuje kod novorođenčeta: boja, srčani rad, respiracija, muskularni tonus i refleksi.

U tabeli možete videti da svaki od ovih elemenata ocenjivanja može imati maksimalno 2 poena. Po tome je najbolja ocena za novorođenče 10.

Većina novorođenčadi ima ocenu preko 7, a nižu vrednost Apgar score-a imaju prevremeno rođena deca, kao i ona, kod kojih je porođaj dugo trajao, ili nije išao normalnim tokom.

ZNACI OCENA
0 1 2
BOJA PLAVA+BLEDA RUŽIČASTA BOJA TELA RUŽIČASTA BOJA TELA I EKSTREMITETA
SRČANI RAD NEMA PULSA EKSTRMITETI PLAVI (puls ispod 100) PULS VIŠE OD 100
RESPIRACIJA (disanje) NEMA RESPIRACIJE NEPRAVILNE DOBRE RESPIRACIJE, SNAŽAN PLAČ
MUSKULARNI TONUS (mišići) MLITAV AKTIVNE SAMO NEKE FLEKSIJE AKTIVNO POKRETLjIV
REFLEKSI NEMA REAKCIJE SAMO GRIMASE KAŠLjE

 

Većina novorođenčadi ima ocenu preko 7

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

7 saveta za lakši prelazak na čvrstu hranu

7 saveta za lakši prelazak na čvrstu hranu

Oko bebinog prvog rođendana većina roditelja misli da sad već dobro poznaje svoje dete. Shvatili ste koji mu ritam spavanja najviše odgovara, prepoznajete njegov plač izdaleka, znate kojim se igračkama najviše ... »»

Kako postaviti bebu na dojku

Kako postaviti bebu na dojku

Dojenje je veština koja se uči i trebaće vam malo vremena i vežbe dok je savladate. Možete dojiti bebu u različitim položajima. Proverite samo da li ste ispunili nekoliko uslova ... »»

pranje ruku

Pranje ruku

Pranje ruku je najvažnija higijenska navika koju dete mora da stekne u životu! Mnoge bolesti prenose se upravo prljavim rukama. Mala deca često nekontrolisano stavljaju ruke u usta pa tako ... »»