Ishrana tinejdžera – izazov za roditelje

uzina

Ishrana srednjoškolske dece – tinejdžera, odvija se pod sloganom „ jedem šta hoću i kad hoću”. Zbog novog načina života većina dece ovog uzrasta radikalno menja ishranu, koju su imali kao osnovci.

Sa polaskom u srednju školu povećava se količina školskih obaveza. Srednja škola obično nije tako blizu kuće, kao što je bila osnovna, pa dete neko vreme provede i u prevozu. Većina dece ima i neke vanškolske aktivnosti (sport, dodatni časovi, škole jezika), koje treba uklopiti u raspored, a počeli su i izlasci sa društvom, žurke…

Pored ovakvog dnevnog rasporeda kako očekivati od srednjoškolca da se „bakće oko zdrave hrane”?

Užina bi trebalo da se pojede za vreme velikog odmora u školi, ali da li je 20 minuta zaista dovoljno da dete kvalitetno užina? Oko škole su u glavnom pekare, kiosci sa sendvičima, picom…, dešava se i da novac predviđen za užinu ode na zabavnije stvari.

Roditelji tinejdžera imaju pune ruke posla i veliki broj zamki u koje mogu da upadnu.  Kontrolisanje ishrane deteta bi trebalo uporedtiti i sa kontrolisanjem samog deteta, za neke roditelje je to lakše, a za neke nemoguća misija.

Za početak je bitno da dete ima neko predznanje o osnovama pravilne ishrane, da poznaje grupe namirnica, pravilno raspoređivanje obroka, da zna potrebe za nutrientima, potrebnima za pravilan rast i razvoj u ovom periodu. Ako je dete sportista treba razmišljati i o povećanim potrebama organizma… Takođe treba imati u vidu i loše uticaje određene vrste hrane na organizam.

Velku pomoć roditeljima pružaju savetovališta za ishranu, gde mogu dobiti stručne savete nutricionista, spisak namirnica koje bi treabalo izbegavati i poneki recept za pripremu zdravih obroka. Svakako da većina roditelja već ima manje ili veće znanje iz ove oblasti, ali nije loše podsetiti se i razmeniti iskustva sa stručnim licem.

pica

Nekoliko praktičnih saveta:

  • Dete treba da ima obroke svakog dana u približno isto vreme
  • Ishrana u toku dana treba da se sastoji od tri glavna obroka i dve užine
  • Večera ne treba da bude neposredno pre spavanja, već, ako je moguće, bar dva sata pre toga
  • Dete treba da unosi što raznovrsniju hranu, iz svih grupa namirnica.
  • Voće i povrće treba jesti svaki dan, najbolje sveže.

Ograničiti unos masti i slatkiša na minimum.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...


Tvrdoglavo dete – Kako se izboriti ?

Da li je vaše dete tvrdoglavo? Neka deca su jednostavno stvorena da se prepiru sa svojim roditeljima. Možete ih zvati tvrdoglavim, decom jake volje ili kako već hoćete. U slučaju ... »»

Kad su tinejdžeri neprijatni... Kako se postaviti

Kad su tinejdžeri neprijatni… Kako se postaviti?

Dok deca ne dođu u tinejdžerske godine, roditelji misle kako će njihova porodica biti imuna na sve te promene u ponašanju. "Ne", govorite sebi, vaše dete vama nikad neće odbrusiti, ... »»

dinja

Zašto je dobra dinja?

Ako pitate stručnjake koji se bave klasifikacijom voća i povrća u koju grupu spada dinja i lubenica izazvaćete pravu debatu. Naime jedni će tvrditi da je dinja voće, a drugi ... »»