Drugi razred – nastavni predmeti

drugi razredObavezni predmeti:

1. Srpski jezik (5 časova nedeljno, 180 godišnje)

– cilj nastave srpskog jezika je da učenici ovladaju osnovnim pravilima srpskog književnog jezika, na kojem će se usmeno i pismeno pravilno izražavati; da upoznaju, dožive i osposobe se da tumače odabrana književna dela, pozorišna, filmska i druga umetnička ostvarenja iz srpske i svetske baštine.

2. Matematika (5 časova nedeljno, 180 godišnje)

– cilj nastave matematike jeste da učenici usvoje elementarna matematička znanja, koja su potrebna za shvatanje pojava i zavisnosti u životu i društvu; da osposobi učenike za primenu usvojenih matematičkih znanja u rešavanju raznovrsnih zadataka iz života i prakse, za uspešno nastavljanje matematičkog obrazovanja.

3. Svet oko nas (2 časa nedeljno, 72 godišnje)

– opšti cilj integrisanog predmeta „Svet oko nas“ jeste da deca upoznaju sebe, svoje okruženje i razvijaju sposobnosti za odgovoran život u njemu.

4. Likovna kultura (2 časa nedeljno, 72 godišnje)

– cilj vaspitno-obrazovnog rada u nastavi likovne kulture jeste da se podstiče i razvija učenikovo stvaralačko mišljenje i delovanje u skladu sa demokratskim opredeljenjem društva i karakterom ovog nastavnog predmeta.

5.Fizičko vaspitanje (3 časa nedeljno, 108 godišnje)

-cilj fizičkog vaspitanja je da raznovrsnim i sistematskim motoričkim aktivnostima, u povezanosti sa ostalim vaspitno-obrazovnim područjima, doprinese integralnom razvoju ličnosti učenika, razvoju motoričkih sposobnosti, sticanju, usavršavanju i primeni motoričkih umenja, navika i neophodnih teorijskih znanja.

6. Muzička kultura (1 čas nedeljno, 36 godišnje)

– cilj muzičke kulture je razvijanje intresovanja, muzičke osetljivosti i kreativnosti; osposobljavanje za razumevanje mogućnosti muzičkog izražavanja; razvijanje osetljivosti za muzičke vrednosti upoznavanjem muzičke tradicije i kulture svog i drugih naroda.

7. Strani jezik (2 čas nedeljno, 72 godišnje) – nastava stranog jezika u 2. razredu je nastavak jezičkog gradiva obrađenog u prvom razredu. Teme su uglavnom iste, ali su jezičke konstrukcije malo proširene. I dalje se zadržava isključivo na oralnim karakteristikama (jezička percepcija i jezička produkcija). Cilj je da se kod učenika podstakne upotreba stranog jezika u lične svrhe, da stimuliše kreativnost i doprinse razumevanju kulture stranog jezika.

Obavezni izborni predmeti :

(1 čas nedeljno, 36 godišnje)

1.Verska nastava

2. Građansko vaspitanje

Izborni predmeti :

(1čas nedeljno, 36 godišnje)

1.Čuvari prirode

2. Narodna tradicija

3. Ruke u testu

4. Od igračke do računara

Oblici obrazovno-vaspitnog rada

(1čas nedeljno, 36 godišnje)

1. Dopunska nastava

2. ČOS (čas odeljenskog sta rešinee)

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Školske obaveze i samostalnost deteta

Školske obaveze i samostalnost deteta

Domaći zadatak i kako pomoći svom detetu je pitanje na koje nije toliko jednostavno odgovoriti jer je teže nego što mislimo naći dobar balans na koji utiče više faktora. Mi svi ... »»

radni-sto-m6

Radni sto za decu u malom prostoru

Radni sto, odnosno mesto na kome dete uči, uticaće na njegov stav prema učenju i radnim navikama i zbog toga je važno da, bez obzira koliko je mali prostor u ... »»

Lubenica – dobra za zdravlje i raspoloženje

Lubenica – dobra za zdravlje i raspoloženje dece

Lubenica je savršeni simbol leta i njen jedinstveni miris i ukus nepogrešivo asociraju na vrele letnje dane i opuštenu atmosferu. Rashlađena lubenica isečena na kocke i servirana u činiji je savršeni ... »»