Kako odgovoriti na čudna dečija pitanja

Tokom godina, dajete mališanima veliku kolićinu informacija kroz odgovore na dečija pitanja, koja mogu biti ozbiljna ali i trivijalna. Neki od Vaših odgovora mogu biti veoma kratki i odsečni, prosto „da“ ili „ne“, dok su ostali duži. Velika većina počinje sa rečju „zato“, i dok neki sadrže proste i jednostavne činjenice, drugi izražavaju osećanja, vrednosti i filozofiju. Bez obzira da li se Vaši odgovori odnose na pitanja zašto je nebo plavo, ili odakle dolaze bebe, oni imaju jednu zajedničku stvar.

Kako odgovoriti na čudna dečija pitanjaSa Vašim odgovorima na prva dečija pitanja uspostavljate jedinstveni stil pružanja informacija, i od tada Vaša deca tačno znaju šta mogu da očekuju kada od Vas traže odgovore. Ipak, na neka dečija pitanja odgovori su mnogo jednostavniji, dok druga zahtevaju Vašu posvećenost i pažnju. Kao roditelj sigurno se pitate u kojoj meri će Vaša deca biti u mogućnosti da shvate odgovore na neke kompleksne, a ponekad i neprijatne teme. Sigurno Vam se desilo da Vas u vožnji Vaše dete iznenadi sa pitanjima „Šta je to seks?“ ili „Šta su to ulošci?“.

Predškolci i školarci u početnim razredima vole da vežbaju zvučnost reči koje vide u novinama ili čuju na televiziji, ali još uvek nisu u mogućnosti da ih razumeju. Naravno, za odgovore, oni se okreću svom pouzdanom izvoru informacija, Vama! Daćemo Vam nekoliko saveta kako da reagujete u situacijama kada Vas iznenade takva dečija pitanja.

Neka Vaš odgovor bude kratak i prilagođen uzrastu deteta. Iako će neke od reči koje su Vam upućene zvučati grubo, one nemaju značenje za dete i zato ostanite smireni. Odgovorite direktno sa rečima koje dete razume i pripremite se na sledeće pitanje. Ukoliko ozbiljno shvatite ova dečija pitanja upućena ka Vama, dete će sigurno i ubuduće prvo dolaziti kod Vas, umesto da traži informacije od manje pouzdanog izvora.

Odložite Vaš odgovor ukoliko je potrebno, ali ne zauvek. Ukoliko ste na javnom mestu, sasvim je u redu da kažete Vašem detetu da sačeka na odgovor, kako bi ste mogli da mu pružite tražene informacije u potpunosti i u poznatom okruženju. Dete će verovatno zaboraviti na taj dan, ali Vi će te biti pripremljeni sledeći put kada bude od Vas tražio odgovor. 

Uzmite u obzir i nivo zrelosti Vašeg deteta. Ukoliko smatrate da je Vaše dete spremno na odgovore, posmatrajte njegove nezgode sa rečima kao priliku za razgovor. Ukoliko je tema jednostavno preozbiljna za njegove godine, objasnite detetu da postoje stvari za koje još uvek nije dovoljno odrastao da bi ih razumeo.

Potrudite se da stvorite dobru međusobnu komunikaciju kako bi ostali uvek pouzdan i poverljiv izvor informacija za sva dečija pitanja.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Za šta je sve dobra muzika za decu?

Za šta je sve dobra muzika za decu?

Muzika za decu je odličan način da naterate svog mališana da vrcka, ali ona, takođe može da poveća fond reči, prekine rutinu, učini zabavnim kupanje, vreme čišćenja i još mnogo ... »»

sladoled

Sladoled – koliko je zdrav za Vaše dete?

Sladoled je omiljena letnja poslastica sve dece i većine odraslih. Osvežava i rashlađuje u vrelim letnjim mesecima. Ali koliko je sladoled zdrav za Vaše dete? Sladoled je namirnica, koja se baš ... »»

varicele

Varičele

Varičele se u poslednjih nekoliko godina javljaju preko cele godine, iako im je do nedavno uobičajeno pojavljivanje bilo sezonsko, zimi i u proleće. Pored toga javljaju se, čini se učestalije, ... »»