Stajati pravo i hodati zdravo

Da li će Vaše dete stajati pravo i hodati zdravo umnogome zavisi od toga kada ste se Vi kao roditelj setili da obratite pažnju na to. Neki roditelji još pre prohodavanja deteta previše brinu da li je sve u redu sa stopalima bebe, neki se toga sete pred prvi polazak deteta na školovanje, a neki tek kada se u periodu naglog rasta i sportskih aktivnosti jave prve tegobe u stopalima.

stajati-pravoAko izuzmemo ozbiljnije urođene deformitete stopala (koja se uglavnom primete na vreme već na prvim redovnim medicinskim kontrolama), preostali lakši deformiteti stopala se uglavnom uoče kada dete počne da hoda. Brzo zamaranje jedne noge, saplitanje zbog nedovoljnog podizanja uvek istog stopala, nesimetrično izlizane đonove na cipelama, kao i bolove pri dužem hodanju ili stajanju i roditelji i lekari najčešće primete između druge i četvrte godine starosti deteta. Ukoliko nije reč o neurološkim tegobama, onda se pregledom kožnih nabora stopala, načina stajanja, propinjanja, skakanja na jednoj ili obe noge, hoda na petama i prstima, kao i na spoljašnjoj i unutrašnjoj ivici stopala, mogu uočiti deformiteti već u ordinacijama lekara opšte medicine ili pedijatra. Detaljnijim pregledom na podoskopu (aparatu koji sistemom ogledala prikazuje oblik tabana i način oslonca i gaženja) ili različitim statičkim i dinamičkim merenjima na elektronskim i kompjuterskim aparatima (video analizom hoda) može se precizno postaviti dijagnoza o kakvom i koliko izraženom (više stečenom nego neprepoznatom urođenom) deformitetu stopala se radi. Tada se mogu primetiti i deformiteti i u skočnim zglobovima i na kolenima, a koji se odražavaju i na držanje gornjeg dela tela. Blagovremenim otkrivanjem poremećaja na bilo kom delu nogu (kukovi, kolena, skočni zglobovi, stopala i prsti) može se i mora započeti neizvesna i dugotrajna borba, koja će tek na duži rok dati svoj pravi efekat koji će se do duboke starosti održavati nastavkom brige o svom koštano-mišićnom sistemu.

Posle otkrivanja o kakvom se deformitetu stopala stajati-pravo-2radi mora se početi sa statičkim i dinamičkim korekcijama. Statičke podrazumevaju pravljenje ortopedskog uloška za korekciju uočenog deformiteta (jednog ili oba) stopala, od metala, plute, kože, sunđerasto-plastičnih materijala ili silikona, uz ili bez posebno pravljenih cipela (plićih ili dubljih) koji se dalje nose u propisanom vremenskom trajanju (na dnevnom i mesečnom nivou) sve do naredne kontrole lekara koji je postavio dijagnozu i koji prati razvoj Vašeg deteta (ortopeda, pedijatra, fizijatra). Dinamičke korekcije se postižu svakodnevnim vežbama za jačanje mišića stopala u sedećem i stojećem položaju, sa posebnim pomagalima i rekvizitima (improvizovanim ili namenski proizvedenim), uz pomoć stručno obučenih terapeuta, roditelja ili samostalno uz nadzor.

Najbolju korekciju ćemo postići samo ako kombinujemo i sprovodimo oba navedena principa- i statičku korekciju i dinamičke vežbe. Važno je da se roditelji ne razočaraju ako ne bude brze i potpune korekcije uočenog deformiteta, već da se sa još više entuzijazma posvete svakodnevnoj borbi za pravilan i zdrav hod svog deteta.

 

mr.sc dr Predrag Vidaković

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

Opšta bolnica Bel Medic

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Gledanje televizije – koliko da dozvolimo?

Gledanje televizije – osnovna pravila

Sigurno Vam se dešava da sebi postavite pitanje koliko da dozvolim gledanje televizije, šta je dovoljno, a šta previše? Ukoliko dete ostavite da sve svoje slobodno vreme, ili veći deo, ... »»

tinejdzerska soba

Tinejdžerska soba – izađite na kraj sa neredom

Tinejdžerska soba u neredu je prizor sa kojim ste se, kad ste otvorili vrata sobe vašeg tinejdžera, sigurno suočili makar jednom. Bez obzira na to koliko je vaše dete odgovorno ... »»

Kako naučiti dete da se nosi sa stresom ?

Kako naučiti dete da se nosi sa stresom ?

Kao i odrasli, deca se takođe bore sa stresom. Suviše obaveza, konflikti u porodici i problemi sa vršnjacima su stresori kojima su deca najčešće izložena. Izvesna doza stresa je normalna. Na ... »»