Tinejdžerska soba – izađite na kraj sa neredom

tinejdzerska sobaTinejdžerska soba u neredu je prizor sa kojim ste se, kad ste otvorili vrata sobe vašeg tinejdžera, sigurno suočili makar jednom. Bez obzira na to koliko je vaše dete odgovorno i koliko se lepo ponaša, jednom vam se sigurno dogodilo da otvorite vrata i ugledate gomilu veša na podu, krevet nije namešten, prljavi sudovi su na stočiću pokraj kreveta, radni sto prekriven gomilom knjiga i papira dok se na sve to sa zidova smeše pevači poznatih grupa i popularni glumci.

Drugim rečima, tinejdžerska soba, koju ste sa puno pažnje dekorisali za vaše dete, sada je u potpunom haosu i nema ni traga od sobe koju ste vi osmislili za vašeg tinejdžera.

Nemojte se odmah ljutiti na dete, jer postoji mogućnost da ono nije namerno neuredno, već da na dugom spisku šta sve treba da uradi i gde da stigne, sređivanje sobe jednostavno nije pri vrhu prioriteta.

U ovakvoj situaciji imate izbor između tri mogućnosti, šta možete da uradite:

  1. Zatvorite vrata i ignorišete nered
  2. Sami pospremite sobu
  3. Kažete detetu da pospremi sobu

Svako od ovih rešenja ima svoje prednosti i mane.

– Ako zatvorite vrata i ignorišete nered:

Za – Nećete gledati nered i na ovaj način ćete sigurno izbeći konflikt sa svojim detetom.

Protiv – Nered je još uvek tu, što vas može učiniti napetim, ako volite da održavate kuću veoma čistom, takođe, razne studije su pokazale da prostor u neredu utiče na sposobnost koncentracije i obrade informacija, a ako je tinejdžerska soba ista ona u kojoj vaše dete uči, onda bi nered u sobi mogao da prouzrokuje i dodatne probleme.

– Ako tinejdžersku sobu vi pospremite:

Za – Soba je očišćena prema vašim standardima i sigurno je da ćete na ovaj način izbeći konflikt sa vašim detetom.

Protiv – Vaše dete se na ovaj način neće naučiti da prihvati odgovornost, plus vaš tinejdžer može da oseti da ste ugrozili njegovu privatnost time što ste njuškali i premetali stvari po njegovoj sobi, što je u ovom slučaju neizbežno.

– Ako kažete detetu da pospremi svoju sobu

Za – Soba će biti čista i naučićete dete da bude odgovorano.

Protiv – Zavisno od ličnosti vašeg deteta, kao i porodične dinamike, ovo može prerasti u otvoren sukob između vas i vašeg deteta.

tinejdzerska soba 01

Šta roditelji da rade?? Postoji zlatna sredina koja može da se postigne u ovakvoj situaciji.

Razmislite o tome koja su pravila vama najvažnija i postavite par ključnih pravila. Jedno od njih bi moglo da bude da hrana i piće, osim flaša vode, nisu dozvoljeni u dečijoj sobi. Tako biste izbegli prljave sudove i eventualno privlačenje raznih insekata.

Dajte primer. Ako postavite pravilo za dečiju sobu, pridrzavajte ga se u svojoj sobi. Ako zahtevate od dece da svakog jutra nameste krevet, svakog jutra namestite i vi vaš.

Pomozite detetu indirektno. Kupujte funkcionalan nameštaj kao što su kreveti na sprat, praktične police, kutije za odlaganje, veliku korpu za prljav veš. Nabavite i udoban sto za učenje. Ako mislite da bi sve trebalo da bude na svom mestu, za početak nadjite mesto za svaku stvar.

Ne nervirajte se previše. Zapamtite da vaš tinejdžer u glavi ima mnogo briga. Između škole, domaćih zadataka, vanškolskih aktivnosti, hobija, prijatelja i vremena koje vaši tinejdžeri provode sa porodicom, sređivanje sobe nije jedan od prioriteta.

tinejdzerska soba 02Odlučite šta je dovoljno dobro i ponekad mu pogledajte kroz prste kad vidite da je imalo napornu nedelju. Imajte na umu da će se vaš tinejdžer ubrzo osamostaliti i ta neuredna soba će biti uskoro prazna i bićete iznenađeni što ćete možda poželeti da još jednom vidite prljave čarape na podu.

Uostalom, setite se sebe i svoje sobe kada ste bili u sličnim godinama…

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Pomozite detetu da stekne prijatelje i izgradi društveni život

Pomozite detetu da stekne prijatelje i izgradi društveni život

Društveni život vašeg deteta može vam se činiti jako komplikovan. Ako upitate bilo koje dete reći će Vam da je vreme provedeno sa drugovima najvažniji deo školskog dana. Nastavnici se ... »»

Zašto tinejdžeri kasno ležu na spavanje

Zašto tinejdžeri kasno ležu na spavanje ?

Skoro da nema tinejdžera, koji na spavanje odlazi bez rasprave, u vreme u koje bi roditelji želeli. Ako čitate ovaj tekst verovatno se ove rasprave vode i u vašoj porodici. Zašto tinejdžeri ostaju ... »»

aditivi u dečijem tanjiru

ADITIVI u dečijem tanjiru

Verovatno se često zapitate, šta označava slovo „E“ koje se nalazi na deklaracijama raznih prehambrenih proizvoda pa i onih namenjenih deci? „E“ je skraćenica za numeričke kodove koji podrazumevaju razne hemijske ... »»