Uvod u dojenje

Nove mame imaju podugačku šoping listu. Kolica, krevetac, sedište za auto, pelene, garderoba… Mnogo je neophodnih stvari kad su bebe u pitanju, a računi se polako gomilaju. Jedna od osnovnih i najvažnijih stvari koja je bebi potrebna i potpuno je besplatna je – mleko.

Uvod u dojenjeDojenje ili flašica?

Da li ćete da dojite ili ne, to je potpuno na vama i predstavlja ličnu odluku. Svaka majka bi trebalo do postupi onako kako ona oseća i kako misli da bi trebalo naravno, ako nisu ozbiljniji zdravstveni problem u pitanju. Neke mame isključivo doje svoje bebe, neke isključivo koriste flašice. Neke i doje i hrane svoje bebe na flašicu. Postoje i majke koje hrane svoje bebe sopstvenim mlekom prethodno sipanim u flašicu. Obično je u pitanju lični izbor.

Pre nego što donesu konačnu odluku, nove majke bi trebalo da se informišu o dobrobitima dojenja. Stručnjaci savetuju da se beba prvih šest meseci isključivo hrani majčinim mlekom, što znači, bez vode, bez sokova, tvrde hrane ili veštačkog mleka. I kad dete pređe na tvrdu hranu, posle šestog meseca, do prve godine života trebalo bi je dojiti, kako stručnjaci savetuju. Svetska Zdravstvena Organizacija savetuje dojenje do druge godine života.

Osnovni razlog za ove preporuke su zdravstvene koristi za vašu bebu. Majčino mleko sadrži antitela i nutrijente koji pomažu bebi da se zdravo razvija. Istraživanja pokazuju da majčino mleko štiti bebu od raznih infektivnih bolesti, kao što su to dijareja, upale ušiju, bakterijski meningitis, dijabetes, gojaznost, astma…

Dojenje je takođe dobro za mamino zdravlje. Nakon što se beba rodi, dojenje izaziva kontrakcije stomačne duplje koje pomažu da se telo vrati u stanje pre trudnoće. Osim toga dojenje topi kaloriije I pomaže ženama u borbi sa dobijenim kilogramima.

Postoje I dokazi da dojenje može da umanji rizik od dijabetesa tipa II kao i raka jajnika i dojke, a vrlo verovatno i od osteroporoze.

Najvažnije je otpočeti pravilno. Odmah nakon porođaja, ukoliko je to moguće, majka bi trebalo da prinese dete dojci. Novorođenčad se instiktivno okreću ka dojci i imaju potrebu da sisaju, ali su im ipak potrebna određena usmeravanja.

Od suštinske je važnosti da od početka naviknete bebu da pravilno sisa. Beba bi trebalo širom da otvori usta i obuhvati što veći deo areole (tamni deo dojke). Ponekad je korisno potražiti savet od medicinske sestre, lekara ili babice. Oni ni su iskusni i pomoćiće bebi i mami da nauče kako se to radi.

Nakon rođenja i prvog hranjenja, počinje maraton. Novorođenčad jedu u isto vreme, obično na dva, tri sata. Šta to znači? Na primer, ako je beba jela u 9:15h, sledeće hranjenje je u 11:00h. Naravno ovo je gruba procena. Ponekad bebe jedu i češće, a ponekad ređe. Posle mesec dana beba se doji na svaka tri, četiri sata.

Stručnjaci savetuju, da se beba hrani kad je gladna, čak iako je tek jela. Zato, obratite pažnju na signale. Ako beba plače, galami, negoduje, oblizuje usnice ili sisa šakicu, najverovatnije je gladna.

Postoji nekoliko načina da proverite da li vaša beba dobija dovoljno hrane. Pre svega, bebin doktor će proveravati težinu bebe i ako ona dobija na težini, verovatno se dobro hrani. Mama bi trebalo da vodi evidenciju koliko često beba jede, mokri i prazni creva. Novorođenčad u proseku jedu 8 do 12 puta dnevno. Oni mogu prazniti creva 3 do 4 puta i mokriti 5 do 8 puta.

Neke tek rođene bebe su pospane i majke će morati da ih bude ne bi li ih nahranile. Držeći se rasporeda hranjenja, ne samo da osiguravate da će beba uneti dovoljno hrane već ćete omogućiti da se količina reprodukovanog mleka ustali. Majčino mleko funkcioniše po principu ponude i potražnje. Što više mleka beba isisa, više će se mleka napraviti. Iz tog razloga je jako bitno da mama hrani bebu iz obe dojke. Možete voditi evidenciju ili tokom svakog dojenja menjati stranu.

Iako je je dojenje nešto što je prirodno, ono nam ponekad i ne dolazi tako jednostavno. Nove mame obično postavljaju puno pitanja o tome šta bi trebalo da rade, naročito u početku. Osim toga, mogu da se jave i određeni problemi. Ponekad mame mogu da dobiju upalu bradavica, gljivične infekcije, začepljene mlečne kanale ili mastitis.

Na prvi znak bilo koje od komplikacija, majke bi trebalo da zatraže pomoć lekara u najkraćem mogućem vremenskom roku. Što se više odlaže, problem može postati veći. Mame mogu dobiti savete i preporuke u bolnici i od svog lekara.

Odvikavanje od dojenja

Kako beba raste, uči da sedi, puzi i brblja, neke majke počinju da razmišljaju o odvikavanju. Još jednom, vreme odvikavanja je stvar ličnog izbora. Neke majke nastavljaju da doje svoju decu i posle druge godine života. Veliko pitanje je kako odvići decu.

Najvažnije je da odvikavanje teče postepeno. Mame bi trebalo da preskaču po jedno hranjenje. Skratite vreme hranjenja, a zatim ga i potpuno eliminišite. Držite se novog rasporeda nekoliko dana pre nego što pređete na još noviji režim. Probajte da hranite mlekom bebu samo kad ona to zatraži ili pokušajte da joj ometete pažnju igrajući se, šetnjom ili mazeći se. Možete dati nekom drugom da bebi da flašicu. Bebe mlađe od godinu dana bi trebalo da konzumiraju veštačko mleko za bebe, dok starije možete hraniti i kravljim mlekom. Konsultujte svog pedijatra pre nego što napravite bilo kakve promene.

Pronalaženje pravilnog sistema podrške tokom trudnoće je možda i kljušč uspeha. Majke bi trebalo da razgovaraju i sa drugim ženama u istoj situaciji, a mogu ih pronaći i online.

I za kraj, bilo da majka doji jedan dan, nedelju dana, mesec ili godinu, ona će uvek biti centar univerzuma svoje bebe.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Ako sami kupuju užinu, dečiji izbor je najčešće brza hrana

Pubertet i ishrana

Pubertet je osetljivo doba kada je zdrava ishrana jako važna. Kako da dete zadrži zdrave navike i zdravu ishranu kroz pubertet? Devojčice i dečaci su danas okruženi reklamama, na kojima "savršeno" ... »»

Masti - maslinovo ulje

Koliko deca treba da unose masti i kojih?

Masti (lipidi) su najveći izvor energije i imaju najveću energetsku vrednost od svih hranljivih materija. Jedan gram masti proizvodi 9 kalorija. Masti su neophodne za: - Unos  vitamina - vitamini A, D, E i ... »»

sladoled

Sladoled – koliko je zdrav za Vaše dete?

Sladoled je omiljena letnja poslastica sve dece i većine odraslih. Osvežava i rashlađuje u vrelim letnjim mesecima. Ali koliko je sladoled zdrav za Vaše dete? Sladoled je namirnica, koja se baš ... »»