Oblik glave kod bebe

Da li oblik glave vaše bebe predstavalja razlog za brigu ili ne? Pedijatri se često susreću sa pitanjima majki o obliku glave njihove bebe, zabrinutih što je bebina glava neravnomernog oblika, obično ravnija od pozadi ili sa neke od strana lobanje.

Američka Akademija Pedijatara je svojevremeno savetovala roditelje da svoje bebe stavljaju na spavanje isključivo na leđima. Od tada se prijavljuje veći broj beba sa „smešno oblikovanim“ glavama, kako roditelji to obično opisuju. Neželjena posledica toga da je detetu isti deo glave svake noći oslonjen na dušek i da to prouzrokuje je nepravilano formiranje lobanje.

Oblik glave kod bebeZapravo, asimetrija lobanje se može javiti iz nekoliko razloga, uključujući i položaj u materici.

Koliko je ozbiljan ovaj problem?

Mnogi roditelji su zabrinuti da bi mogao da utiče na razvoj mozga i da može biti uzrok ili znak invaliditeta. Stručnjaci tvrde da ovaj problem ne uzrokuje nikakve ozbiljnije posledice na pravilan razvoj bebe.

Kad bi roditelj trebalo da se zabrine? Koliko „ravnjanja“ glave se smatra normalnim? U kom trenutku bi trebalo konsultovati bebinog lekara?

Lekar bi trebalo da uzima mere bebine glave na svakom obaveznom pregledu. Niko nema simetričnu, savršeno ovalnu glavu. Kako kosa raste i telo se razvija pa nepravilnosti oblika glave postaju manje uočljivi. Oblik glave se normalizuje kad beba dovoljno poraste i u stanju je da pomera svoju glavu samostalno u svim pravcima. Obično oko osamnestog meseca bebina glava je razvijena u pravilnijem obliko nego što su to roditelji očekivali da će biti.

Ipak, postoje neke tehnike koje su preporučene, a sa kojima možete sprečiti ili umanjiti nepravilan razvoj detetove glave.

Kako biste ublažili ovu pojavu, stručnjaci preporučuju okretanje bebe na njen stomak sat vremena dnevno (to može bit tri puta po 20 minuta, četiri puta po 15 minuta itd), naravno uz konstantno nadledanje bebe. Ova praksa smanjuje pojavu preterane asimetrije. Mnogi eksperti savetuju čak i više vremena tokom dana provedenog u ovom položaju. Neki lekari tvrde da bi bebu trebalo držati na stomaku što duže u periodima kad je budna. Ovo je bitno kako za pravilan razvoj lobanje, tako i za razvoj motorike.

Vreme provedeno u igri na podu, omogućiće bebi pravilan razvoj šaka, ruku i kompletne telesne muskulature. Sedišta za automobile, ljuljaške i nosiljke imaju svoju svrhu, ali svakoj bebi je potrebno vreme tokom dana, u kojem nema podršuku od strane ove vrste opreme, kako bi razvila mišiće, kao i da bi dozvolila pravilan razvoj glave.

Dojenje, prirodno tera mame da drže bebu sa obe strane, što pomaže da se glava razvija pravilnije. U slučaju da bebu hranite iz flašice, postarajte se da menjate stranu, ili tokom svakog hranjenja, ili je hranite držeći bebu sa jedne i druge strane naizmenično.

Saveti kako smanjiti neujednačeni pritisak na bebinu glavu:

Smišljeno postavite igračke i sitnice koje privlače bebinu pažnju sa svih strana krevetca, kako bi ona što više pomerala glavu u različitim pravcima ne bi li gledala u njih.

Okrećite dete svaki put na suprotnu stranu krevetca (nogice na mesto glave, glava na mesto nogu) kako bi vaša beba okretala glavu u suprotnu stranu kako bi vas videla.

Koristite različite opcije u kolicima, sedištima za kola i ljuljaškama. Kačite premete na različite strane u različitim periodima. Ako se vaše starije dete često vozi sa bebom u kolima, vodite računa na kojoj strani ono sedi, jer će beba prirodno okretati glavu u tom pravcu.

Ostavte bebu što duže na stomaku dok je budna (naravno uz vašu punu pažnju).

Ponekad ove mere nisu dovoljne da se umanji i spreči ravnjanje bebine glave, ali ne zaboravite da niko nije savršeno proporcionalan kad su u pitanju glava i ostali delovi tela. Često je oblik glave nasleđen, više nego što je rezultat bebinog položaja tokom spavanja.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Šta vas čeka kad beba malo poraste?

Šta vas čeka kad beba malo poraste?

Mislili ste da je teško brinuti o maloj bebi i jedva čekali da ona malo poraste, ako ništa drugo, bar da ne morate da je nosite sve vreme. Pripremite se ... »»

Prirodni načini da imate dovoljno mleka za bebu

Prirodni načini da imate dovoljno mleka za bebu

Mnogo novih mama je u nedoumici da li imaju dovoljno mleka za bebu i šta mogu da učine po tom pitanju. Najčešći uzroci lučenja nedovoljne količine mleka su neadekavtna hrana i ... »»

Plaženje jezika i tremor kod beba

Često plaženje jezika i tremor kod beba

Plaženje jezika najčešće predstavlja jednu od takozvanih faza u razvoju deteta. Najčešće se javlja upravo u periodu odojčeta, dakle u prvoj godini života. Razlozi mogu biti različiti - od odbijanja ... »»