Nutritivne alergije kod dece

Nutritivne alergije kod dece su jedna od čestih stvari sa kojom se roditelji susreću. Broj dece, a i odraslih sa alergijama u čitavom svetu raste iz godine u godinu. Većina ljudi je jednom u životu imala neočekivanu reakciju na pojedine namirnice.

Šta su uopšte nutririvne alergije?

Nutritivne alergije, ili alergije na određene namirnice su u stvari neočekivane reakcije imunog sistema organizma na proteine iz tih namirnica.

Nutritivne alergije kod deceTe neželjene reakcije se mogu podeliti na:

– alergijske – imunološki mehanizme

– nealergijske – reakcije intolerancije na namirnice, koje nisu uzrokovane imunološkim mehanizmima.

Nutritivne alergije se mogu javiti u svakom životnom dobu ali su ipak najčešće kod dece, odnosno u prvim godinama života. Kako deca rastu, organi za varenje sazrevaju, te je verovatnoća da će pojedine namirnice izazvati neočekivanu reakciju imunog sistema manja. Rizik za nastajanje nutritivne alergije kod deteta se povećava ukoliko dete boluje od neke druge alergijske bolesti, ili neko u porodici ima alergiju na hranu.

Nutritivne alergije i intolerancija organizma na pojedine namirnice zahtevaju dijagnostikovanje od strane lekara.

Koja hrana najčešće uzrokuje alergijske reakcije?

Hrana je sastavljena od belančevina, šećera i masti. Najčešći alergeni u hrani su spojevi koji sadrže šećere i proteine.

Više od 160 namirnica može izazvati alergijske reakcije. Agencija za hranu i lekove (FDA „Notice to Manufacturers“,1996 ) definisala je osam najčešćih nutritivnih alergena (90% osoba sa nutritivnim alergijama):

– Mleko

Kod 2,5% odojčadi i u dece do druge godine života, belančevine kravljeg mleka su obično prve strane belančevine s kojima dolazimo u kontakt. U kravljem mleku nalazi se dvadesetak supstanci koje mogu uzrokovati alergijsku reakciju. Preosetljivost na kravlje mleko često nije trajna pojava. Oko 85% dece, kod kojih je bila dokazana alergija na kravlje mleko prestaje biti alergično do treće godine života.

– Jaja

Češća je alergija na belance, nego na žumance jajeta, kako u sirovom, tako i u kuvanom jajetu. Zanimljivo je da osobe alergične na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove na piletinu, iako piletinu mogu jesti bez alergijskih reakcija.

– Riba i plodovi mora

Kod nekih osoba se nakon konzumiranja plodova mora (plava riba, dagnje, škampi) oslobađa histamin i dolazi do nespecifičnih (nealergijskih) reakcija, mogu se javiti mučnina, povraćanje, grčevi, urtikarija, pa čak i anafilaktoidna reakcija.

Mogu se javiti i prave alergijske reakcije na ribu, rakove (rečni i morski rakovi, jastog, škampi), školjke (dagnje, kamenice, prilepci), na hobotnicu i lignje.Te su reakcije češće kod odraslih osoba koje konzumiraju veće količine tih namirnica. Alergijske reakcije na ribu najčešće se pripisuju pastrmki, lososu, beloj ribi, štuki, sardeli, inćunu, brancinu, tuni itd. Neki alergeni riba ostaju aktivni čak i nakon kuvanja, a drugi termičkom obradom gube alergogenost. Osoba može biti alergična na samo jednu vrstu ribe, ili na ribe različitih vrsta.Nutritivne alergije kod dece

– Kikiriki

– Jezgrasto voće

– Soja

– Pšenično brašno

Alergijske reakcije na hranu neretko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama.

Kako se manifestuju nutritivne alergije?

Prvi simptomi nutritivnih alergija su svrab i otok usana, jezika i grla. Moguće su kožne promene – svrab i otok, ekcem i crvenilo, povraćanje i/ili dijareja, kašalj, “curenje” iz nosa, crvenilo i svrab u očima.

Prve alergijske reakcije na hranu se dešavaju u prvih par minuta, da bi se potpuna klinička slika razvila u roku par sati. Najfatalniji oblik alergijske reakcije je svakako anafilaktički šok.

Kako se dokazuje alergija na hranu kod dece?

Roditelji često uočavaju povezanost alergijskih simptoma i konzumiranja određene vrste hrane kod svoje dece.

Neposredan dokaz alergije na neku od namirnica je eliminacijska dijeta, tj. nestanak alergijskih tegoba nakon izostavljanja pojedinih namirnica.

Alergija na hranu se, kao i u drugim alergijskim bolestima, može dokazati kožnim testovima i određivanjem nivoa specifičnih IgE antitela u krvi bolesnika.

Najvažniji test za dokaz alergija na hranu je provokacijski test. Prema određenom protokolu, daju se namirnice, za koje se sumnja da su uzrok alergije i prati se mogući nastanak alergijskih simptoma.

Deci, koja su alergična na određenu vrstu namirnica preporučuje se eliminacijska dijeta, odnosno izbegavanje tih namirnica.

Važno da roditelji, čija deca su imala sistemsku alergijsku reakciju (anafilaktički šok) nauče sve o merama strogog pridržavanja eliminacijske dijete. Osobe sa rizikom ponovljene teške alergijske reakcije moraju pri ruci imati autoinjektor adrenalina i brzodelujući antihistaminik.

Važno je znati u kojim se namirnicama nalaze pojedine alergogene materije, ako to nije naznačeno na deklaraciji proizvoda (jaja u testenini, maslac od kikirikija u nekim industrijskim slatkišima i sl.).

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Letnji spomenar

Zabava za raspust – Napravite Letnji spomenar

Raspust ponekad predugo traje - naročito za roditelje. Treba osmisliti aktivnosti za dete za svaki dan, tokom skoro 3 meseca i ima dana kada jednostavno nemate odgovor na pitanje „Šta ... »»

Kupanje bebe treba da bude uživanje za celu porodicu

Kupanje bebe pre nego što otpadne pupak

Kupanje bebe je važan i zabavan ritual u životu deteta, a bez mnogo muke može biti i zabava i za roditelje. Ništa nije tako čarobno kao prelepi miris tek okupane ... »»

Urođena opstrukcija nosno-suznog kanala

Urođena opstrukcija nosno-suznog kanala

Prolaznost nosno-suznog kanala normalno se uspostavlja nakon rođenja i taj proces se kod 95 odsto dece završava  do dvanaestog meseca života. U nekim slučajevima, međutim,  uspostavljanje prolaznosti  ovog kanala je ... »»