Kako Joga utiče na razvoj deteta?

 

Joga je zdrava i korisna za pravilan razvoj naše dece. Upoznati smo sa pozitivnim efektima joge za odrasle, dok se malo priča o tome kako ona utiče na razvoj dece.

Period odrastanja je stresan i ispunjen mnogobrojnim obavezama. Naporan školski raspored i sve manje prekopotrebnog slobodnog vremena, tehnologija, i brz tempo života, svakako se odražavaju i na decu, a ako uzmemo u obzir da su i roditelji izloženi prekomernom stresu, postavlja se pitanje kako se izboriti sa tim.

jogaU nekim evropskim i svetskim školama joga je već odavno uvršćena u redovan školski program, a veliki broj programa prilagođen deci se pojavio i kod nas.

Razlog tome su nebrojene beneficije ove veštine, osim što povećava snagu i vitalnost deteta, istovremeno utiče i na pravilan razvoj i rad svih unutrašnjih organa, nervnog sistema i krvotoka i na pravilan razvoj kostiju. Kod dece koja praktikuju jogu povećan je stepen koncentracije, postoji viša svest o sopstvenom telu i o drugima ljudima, veća empatija, bolja kordinacija, a kod mlađe dece i bolji razvoj motornih sposobnosti. Joga, takođe, pomaže deci da se lakše opuste, ohrabruje kooperaciju i timski rad, jača svest o životinjama, prirodi i okolini, nekompetitivna je, pa samim tim jača i samopouzdanje.

Ne postoji uzrast u kom dete ne može praktikovati jogu. Njome mogu da se bave i bebe, naravno uz prisustvo roditelja, a vežbe se baziraju na pomeranju i ukrštanju ruku i nogu, kao i pomoć roditeljima u izvođenju određenih asana. Joga u ovom uzrastu je bazirana na dodiru i fizičkom kontaktu između roditelja i bebe.

Naučno je dokazano da je dodir čudotvoran – prvi i osnovni oblik komunikacije. Ljudskim bićima, a pogotovo deci je neophodan, kao što su im neophodna hrana i voda. Dokazano je da deca, koja nisu dovoljno dodirivana i mažena, kao odrasli pate od mnogih psiholoških problema. Većina disciplinskih problema će nestati, samo ako spustite ruku na dete. Dodir povezuje ljude više nego bilo šta drugo, a mi primamo ljubav ne pogledom već dodirom. On pomaže i da se razvije prekopotrebno samopouzdanje i poverenje kod dece.

Iz svih ovih razloga dodir zauzima ključno mesto u jogi za najmlađe.

Deca od treće do šeste godine već mogu da izvode neke joga položaje uz dosta igre, pevanja i mašte. U ovom uzrastu deca počinju da sklapaju svoja prva prijateljstva, tako da im joga pomaže u prvim interakcijama sa decom.

Časovi za stariju decu  mogu biti složeniji i na njima se dosta radi na međusobnom povezivanju i jačanju grupe. Deca u ovom uzrastu vole da se hvale, tako da im se poklanja posebna pažnja, kao i njihovom načinu izvođenja asana. Mogu da razumeju objašnjenja benefita joga poza i neophodnosti vođenja računa o sopstvenom zdravlju, uz osvrt na opis položaja i zašto je on dobar za njih.

Svi znamo da je život tinejdžera težak i komplikovan. Joga u ovom uzrastu pomaže deci da prihvate svoje telo i promene koje se dešavaju, motiviše decu da razmišljaju o filozofskim pitanjima i da razvijaju sopstveno mišljenje i svest. Kod devojčica, koje praktikuju jogu, ređe su pojave neredovnog menstrualnog ciklusa pravilaniji rad hormona.

Časovi joge su prilagođeni svakom uzrastu sa akcentom na igri i zabavi.

Bitno je znati da časovi joge za decu nisu nalik časovima za odrasle. U njih je uključeno dosta igre, zajedničkih i partnerskih položaja, vežbe disanja, asana i relaksacija. Radeći na svom zdravlju, deca kroz zabavu uče o životinjama i svome okruženju, imitirajući pokrete i zvuke životinja, što je za njih nezaboravno iskustvo puno novih prijatelja i mašte.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako očistiti žvakaću gumu

Kako očistiti žvakaću gumu iz dečije kose ?

Ako se nađete u situaciji da vaše dete nekako ulepi kosu žvakaćom gumom - nemojte se uzbuđivati. Postoji lakši način da ovo rešite bez potrebe da detetu sečete ulepljeni deo ... »»

Priprema za uvođenje čvrste hrane u bebinu ishranu

Priprema za uvođenje čvrste hrane u bebinu ishranu

Većina roditelja jedva čeka trenutak u kome mogu da krenu sa uvođenjem čvrste hrane u ishranu beba. Mnoge bebe čine se još nestrpljivijim od svojih roditelja. Beba možda vežba praveći ustima ... »»

Igračke za dete od 3 godine

Igračke za dete od 3 godine

Kad napuni tri godine dete je spremno za još izazovnije igračke. Već ume samo da obuče majicu, svuče pantalone, opere ruke. Naučilo je da slaže blokove i čak igra i ... »»