Kako Joga utiče na razvoj deteta?

 

Joga je zdrava i korisna za pravilan razvoj naše dece. Upoznati smo sa pozitivnim efektima joge za odrasle, dok se malo priča o tome kako ona utiče na razvoj dece.

Period odrastanja je stresan i ispunjen mnogobrojnim obavezama. Naporan školski raspored i sve manje prekopotrebnog slobodnog vremena, tehnologija, i brz tempo života, svakako se odražavaju i na decu, a ako uzmemo u obzir da su i roditelji izloženi prekomernom stresu, postavlja se pitanje kako se izboriti sa tim.

jogaU nekim evropskim i svetskim školama joga je već odavno uvršćena u redovan školski program, a veliki broj programa prilagođen deci se pojavio i kod nas.

Razlog tome su nebrojene beneficije ove veštine, osim što povećava snagu i vitalnost deteta, istovremeno utiče i na pravilan razvoj i rad svih unutrašnjih organa, nervnog sistema i krvotoka i na pravilan razvoj kostiju. Kod dece koja praktikuju jogu povećan je stepen koncentracije, postoji viša svest o sopstvenom telu i o drugima ljudima, veća empatija, bolja kordinacija, a kod mlađe dece i bolji razvoj motornih sposobnosti. Joga, takođe, pomaže deci da se lakše opuste, ohrabruje kooperaciju i timski rad, jača svest o životinjama, prirodi i okolini, nekompetitivna je, pa samim tim jača i samopouzdanje.

Ne postoji uzrast u kom dete ne može praktikovati jogu. Njome mogu da se bave i bebe, naravno uz prisustvo roditelja, a vežbe se baziraju na pomeranju i ukrštanju ruku i nogu, kao i pomoć roditeljima u izvođenju određenih asana. Joga u ovom uzrastu je bazirana na dodiru i fizičkom kontaktu između roditelja i bebe.

Naučno je dokazano da je dodir čudotvoran – prvi i osnovni oblik komunikacije. Ljudskim bićima, a pogotovo deci je neophodan, kao što su im neophodna hrana i voda. Dokazano je da deca, koja nisu dovoljno dodirivana i mažena, kao odrasli pate od mnogih psiholoških problema. Većina disciplinskih problema će nestati, samo ako spustite ruku na dete. Dodir povezuje ljude više nego bilo šta drugo, a mi primamo ljubav ne pogledom već dodirom. On pomaže i da se razvije prekopotrebno samopouzdanje i poverenje kod dece.

Iz svih ovih razloga dodir zauzima ključno mesto u jogi za najmlađe.

Deca od treće do šeste godine već mogu da izvode neke joga položaje uz dosta igre, pevanja i mašte. U ovom uzrastu deca počinju da sklapaju svoja prva prijateljstva, tako da im joga pomaže u prvim interakcijama sa decom.

Časovi za stariju decu  mogu biti složeniji i na njima se dosta radi na međusobnom povezivanju i jačanju grupe. Deca u ovom uzrastu vole da se hvale, tako da im se poklanja posebna pažnja, kao i njihovom načinu izvođenja asana. Mogu da razumeju objašnjenja benefita joga poza i neophodnosti vođenja računa o sopstvenom zdravlju, uz osvrt na opis položaja i zašto je on dobar za njih.

Svi znamo da je život tinejdžera težak i komplikovan. Joga u ovom uzrastu pomaže deci da prihvate svoje telo i promene koje se dešavaju, motiviše decu da razmišljaju o filozofskim pitanjima i da razvijaju sopstveno mišljenje i svest. Kod devojčica, koje praktikuju jogu, ređe su pojave neredovnog menstrualnog ciklusa pravilaniji rad hormona.

Časovi joge su prilagođeni svakom uzrastu sa akcentom na igri i zabavi.

Bitno je znati da časovi joge za decu nisu nalik časovima za odrasle. U njih je uključeno dosta igre, zajedničkih i partnerskih položaja, vežbe disanja, asana i relaksacija. Radeći na svom zdravlju, deca kroz zabavu uče o životinjama i svome okruženju, imitirajući pokrete i zvuke životinja, što je za njih nezaboravno iskustvo puno novih prijatelja i mašte.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

drugi razred

Drugi razred – nastavni predmeti

Obavezni predmeti: 1. Srpski jezik (5 časova nedeljno, 180 godišnje) - cilj nastave srpskog jezika je da učenici ovladaju osnovnim pravilima srpskog književnog jezika, na kojem će se usmeno i pismeno pravilno ... »»

knjige

Deca i knjige

Kada želite da provedete vreme sa svojim detetom na kvalitetan način, da ono nešto nauči i istovremeno obogaćuje svoj rečnik i uživa u trenucima provedeniom sa Vama, knjige i čitanje, ... »»

10 pravila da budete bolji roditelj

10 pravila da budete bolji roditelj

Teško je biti roditelj. Većina nas oseća kako bi mogla bolje da obavi taj posao, ali sama odluka da budete bolji roditelj retko daje rezultate. Tako je jer se obično ... »»