Kakav dečiji zubar je pravi za vaše dete ?

Dečiji zubar će vam biti potreban verovatno ranije nego što mislite, a naći adekvatnog dečijeg zubara i nije tako jednostavno.

Deca su spremna za svoju prvu posetu zubaru čim se pojavi prvi zubić. Većina roditelja žure kod stomatologa za odrasle očekujući specijalnu negu tih malih zuba.

Roditeljima se savetuje da do prve godine bebinog života nađu odgovarajućeg zubara za dete. Dobar početak vodi do lepog osmeha. Dečiji zubari informišu, edukuju i daju prave savete roditeljima kako bi to obezbedili.

Voditi brigu o usnoj duplji bebe od šestog do osamnaestog meseca predstavlja odgovoran posao i zato se potrudite da nađete adekvatnu osobu za taj posao. Kako biste pronašli odgovarajućeg zubara vašoj bebi i obezbedili joj odgovarajuću negu, vodite se ovim savetima pri donošenju odluka.dečiji zubar

Naglasak na preventivnoj nezi

Tokom prve posete roditelj bi trebalo da utvrdi da li je stomatolog dovoljno motivisan da izgradi kod deteta dugoročne, efikasne oralno-zdravstvene navike. Da li vam je objasnio zašto se neki tretmani preduzimaju (ako se preduzimaju)? Utvrdite da li zubar zalazi u srž problema (ako oni postoje) i  da li vas savetuje kako probleme lečiti proaktivno kod kuće, kao i kako sprečiti ponovno nastajanje istih problema.

Pristupačna ličnost

Da li je stomatolog uspeo da umiri i vas i vaše dete? Da li on govori detetovim jezikom? Trebalo bi da zna na koji način će objasniti situaciju detetu od tri, pet ili sedam godina, na koji način će im predstaviti instrumente i trebalo bi da je vešt u smirivanju uplašenog i preterano uzbuđenog deteta. Stomatolog mora da odvoji vreme kako bi učinio da se vaše dete oseća sigurnim i kako bi ga edukovao. Strah od zubara može kasnije navesti dete da izbegava rutinske preglede i vodi adekvatnu brigu o zubima, koja se kasnije nastavlja i u odraslom dobu. U slučaju da ste našli odgovarajućeg zubara za vaše dete, najpametnije je njemu prepustiti razgovor o važnosti odlaska na redovne predloge. Što se manje kaže kod kuće, to bolje.

Dobra saradnja roditelja i zubara

U nekim situacijama roditelj strahuje više od deteta. U idealnom slučaju ne bi trebalo insistirati na kompletanom opisu pregleda vašeg deteta. Stomatolog bi trebalo da kratko informiše roditelja pre i posle pregleda, koristeći razumljive izraze. Jedna od odgovornosti roditelja jeste i da ohrabruje dete da pere zube, koristi konac i pažljivo vodi računa o svojim zubima. Najbolji način da se izbegnu komplikovani zahvati jeste odgovarajuća i preventivna briga o zubima. Oralno zdravlje uvek je rezultat timskog rada.

Organizovana, efikasna ordinacija

Da li zubarska praksa funkcioniše kao dobro podmazana mašina? Da li zaposleni mogu da odgovore na dodatna pitanja dok se zubar bavi vašim detetom? Da li predugo čekate unapred zakazani termin? Kašnjenja se u praksi uvek dešavaju, ali obratite pažnju da li ste ih doživeli u više navrata. Kraće vreme čekanja obično znači da je stomatolog organizovaniji i pažljiviji. Imajte na umu da svaka dobra praksa ceni svoje vreme.

Imajte ovo na umu i lako ćete prepoznati posvećenog, staloženog profesionalca vođenog rezultatima. Najbolji dečiji zubari kombinuju znanja iz dečije psihologije sa brigom o dečijim zubićima koji rastu. Potrudite se da izabrani zubar ima pozitivan uticaj na doživotnu posvećenost vašeg deteta održavanju lepog osmeha.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Odgajiti odgovorno dete

Odgajiti odgovorno dete

Odgovorno dete odrasta u odgovornog čoveka i odgovornost je jedna od najvažnijih lekcija za svakog mališana. Odgajanje odgovorne dece je jedan od ciljeva svakog roditelja. Biti odgovoran podrazumeva da donosite dobre ... »»

Kad mama i tata imaju drugačije pristupe roditeljstvu

Kad mama i tata drugačije vaspitavaju

Kad mama i tata imaju drugačije pristupe roditeljstvu, deca mogu biti zbunjena, ali mogu i lako da iskoriste takvu situaciju, zato se potrudite da sa partnerom nađete zajednički jezik po ... »»

aditivi u dečijem tanjiru

ADITIVI u dečijem tanjiru

Verovatno se često zapitate, šta označava slovo „E“ koje se nalazi na deklaracijama raznih prehambrenih proizvoda pa i onih namenjenih deci? „E“ je skraćenica za numeričke kodove koji podrazumevaju razne hemijske ... »»