Koju hranu treba izbegavati u trudnoći ?

Hrana koju treba izbegavati u trudnoćiDa li znate šta ne bi trebalo da jedete u trudnoći?

Evo šta bi trebalo da izbacite iz ishrane u mesecima u kojima jedete za dvoje:

Nepasterizovano mleko i sokovi

Srećom ne morate da brinete o pronalaženju nepasterozovanog mleka u samoposluzi, ali bi trebalo da obratite pažnju na mekane sireve od nepasterizovanog mleka. Potrudite se da ne konzumirate fetu, bri, camembert i kozji sir, osim ako niste potpuno sigurni da su napravljeni od pasterizovanog mleka (uvek proverite etikete). Sigurne alternative: čedar i švajcarski sir ili probajte da zagrejete mekane sireve dok ne provre. Takođe, izbegavajte nepasterizovane sokove od jabuke, kao i sveže ceđene citruse.

Previše kofeina

Čak iako pre trudnoće niste uspevali da preživite dan bez tri kafe dnevno, sad je moment da ovu dozu smanjite maker na dve, ako ne i da pređete na napitke bez kofeina. Iako stručnjaci smatraju da je u redu piti par šoljica kafe dnevno, konzumiranje preko 200 mg kafe tokom dana u trudnoći povezuje sa pobačajem. Takođe, konzumiranje veće količine kafe tokom trudnoće može da utiče na sposobnost tela da apsorbuje gvožđe (što može dovesti do anemije). Osim što smanjite unos kofeina tokom trudnoće, potrudite se da ne unosite i druge namirnice koje u sebi sadrže kofein, kako ne biste prešli preporučenu dnevnu dozu od 200 mg. U slučaju da su energetska pića bila vaš izbor pre trudnoće, sada bi ih svakako trebalo izbegavati.

Sirovi ili termički neobrađeni morski plodovi

Pre nego što se odlučite da sa vašim partnerom posetite lokalni sushi restoran, trebalo bi da znate da su sirova i dimljena riba nepreporučljivi u trudnoći, jer je rizik od unošenja bakterija u organizam previsok.

Sirovo ili nedovoljno pečeno meso

Ako ste imali naviku da naručujete nedoljno ili srednje pečen biftek, sad ćete morati da se suzdržite (isto važi i za sve druge vrste mesa, ptice i svinjsko meso, ali obično se ove namirnice jedu dobro pečene). Sirovo meso može da bude izvor raznih bakterija, kao što je to e. colli, trihinela i salmonela (sve one mogu da izazovu težak slučaj trovanja hranom) ili da prouzrokuju toksoplazmozu. Ako vam se pljeskavica koju ste naručili čini nedovoljno pečenom, ne oklevajte da je vratite. Nije trenutak da budete stidljivi (imajte na umu sigurnost vaše bebe i stidljivost će brzo nestati).

Viršle i suhomesnati proizvodiHrana koju treba izbegavati u trudnoći

Možda vas mami miris hot doga imajući u vidu da sad stvarno možete da pojedete za dvoje, ali možda to i nije najzdravija opcija u vašem trenutnom stanju. Kao buduća majka trebalo bi da izbegavate namirnice, koje su očuvane u nitritima i nitratima, hemikalijama koje se koriste u prehrambenoj industriji, a koje u većim količinama nisu dobre za razvoj fetusa. Pored hot doga možda bi trebalo da jedete što manje sendviča i izbegavate vašu omiljenu paštetu. Pored toga što su ove namirnice prepune konzervanasa i masti, postoji i manji rizik da ove namirnice sadrže u sebi i bakteriju listeria, koja može da dospe u vaš krvotok kao i u krvotok vaše bebe.

Sirova jaja

Iako vam se čini potpuno normalnim da bi sirova jaja trebalo izbegavati iznenadićete se kad uvidite da ih možete pronaći na više mesta nego što je to testo za vaš omiljeni kolač. Izbegavajte namirnice kao što su domaći sladoled, sirovo testo za kolače, majonez, liker od jaja, ako su napravljene od sirovih jaja. Preskočite prelive za Cezar salatu, kao i holandez sos, ako niste potpuno sigurni da su napravljeni bez jaja i postarajte se da su omleti, koje jedete za doručak, dovoljno ispečeni. Kao što je to slučaj i sa mesom, ne želite da se izlažete riziku da budete zaraženi salmonelom. Da biste bli potpuno sigurni, proverite da li su jaja koja kupujete dobro čuvana u frižideru i da im nije istekao rok trajanja.

Riba koja sadrži veliku količinu žive

Svi znamo da je riba zdrava i prepuna Omega3 kiselina, koje su dobre za vaš mozak, kao i za mozak vaše bebe, ali kako prepoznati ribu koja sadrži veliku količinu žive, a kako onu koja je bezbedna za jelo? Izbegavajte ajkulu, sabljarku, skušu i kralj. Ove vrste riba sadrže najveću količinu žive. Klonite se i drugih riba koje sadrže nečistoće: fileti tune i škarpina. Koje vrste ribe su preporučljive u trudnoći? Divlji losos (svež, smrznut ili konzerviran), pastramka, škampi, sardine i školjke. Preporučljivo je jesti 60 gr ribe dva puta nedeljno, ali bi se trebalo potruditi da riba bude dobro termički obrađena.

Sirove klice

Razmišljate da dodate klice u vaš sendvič ili salatu? Bolje razmislite još jednom. Sirove klice su povezane sa ešerihijom koli i salmonelom, tako da je definitivno bolje da ih preskočite. Probajte da ih zamenite spanaćem, rukolom, salatom ili tanko sečenom buranijom. To će svakako poboljšati ukus vašeg sendviča, a ujedno ćete uneti i zdrave namirnice.

Imena za bebe

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Česte greške u trudnoći koje možete izbeći

Česte greške u trudnoći koje možete izbeći

Greške u trudnoći su normalne bez obzira na činjenicu da se svaka buduća mama trudi da radi ono što je najbolje za bebu. Sa velikim brojem različitih smernica i stavova ... »»

Fizička aktivnost u trudnoći

Fizičke aktivnosti u trudnoći

Određena fizičke aktivnosti u trudnoći su preporučljive. Vežbanje na dnevnoj bazi vam može pomoći da ostanete u formi i održite liniju tokom trudnoće. Naravno, trebalo bi da ste dobro upućeni ... »»

Rani znaci trudnoće

Rani znaci trudnoće

Koji su rani znaci trudnoće? Prošlo je nekoliko nedelja od kako ste „obavili posao“ i sad umirete od znatiželje: Da li sam trudna? Biće Vam potreban kućni test za utvrđivanje trudnoće ili ... »»