Kako se gube kilogrami posle porođaja ?

Prosečna težina novorođene bebe je oko 3,5 kg. Postavlja se pitanje koliko ćete Vi biti teški kada napustite porođajnu salu. Drugo pitanje je kada ćete moći da se vratite na težinu koju ste imali pre trudnoće. Za svaku ženu promena težine nakon porođaja je različita i zavisi od mnogo faktora – koliko ste kilograma dobili tokom trudnoće, da li dojite, kakve su vam navike u ishrani, da li vežbate… Ipak, ima nekih stvari za koje možete predvideti kada će se desiti.

Kako se gube kilogrami posle porođaja ?

24 časa nakon porođaja

Gotovo odmah nakon porođaja žena izgubi oko 5,5 kg. Tu je težina bebe, mali gubitak krvi, tečnosti, amnioteske tečnosti. Dobar deo težine otišao je na bebu.

 

Nedelju dana posle porođaja

Još uvek dosta tečnosti izbacujete mokraćom, naročito ako su koristili epidural pri porođaju, što znači da gubite težinu, ali nemojte gledati standarde već obratite pažnju na to kako vam stoji odeća.

Dojenje takođe može igrati ulogu u gubljenju težine. Iako se ženama savetuje da unose dodatnih 500 kalorija ukoliko doje bebu, obično izgube više težine od toga nakon porođaja. Dojenje troši kalorije, ali ovo ne mora da bude tačno za sve. Neke žene brže gube težinu od drugih bez obzira na to da li doje bebu ili ne.

 

Dve nedelje posle porođaja

Smatra se da mama ne treba da se meri prve dve nedelje nakon porođaja, dok još uvek uspostavlja dojenje i hormoni se još uvek smiruju. Neželjena kilaža koju bi mama videla na vagi mogla bi da je rasplače, a to ne bi morala nužno da bude težina zbog gojaznosti.

 

Mesec dana kasnije

Gotovo da zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, ali uobičajeno je da novopečene mame mesec dana nakon porođaja izgube oko 9 kg. Preporuka je da žena u trudnoći dobije između 11 i 16 kg, pa je ovaj gubitak vraća skoro na težinu pre trudnoće.

 

Šest nedelja posle porođaja

Otprilike u ovom periodu materica se vraća na svoje mesto, pa stomak deluje manji, što je velika promena. Možda opet obučte bikini.

 

Par meseci posle porođaja

Ako zadržite zdrave navike u ishrani sa kojima ste započeli tokom trudnoće, posle par meseci bićete bliži svojoj težini iz vremena pre nego što ste zatrudneli. Ukoliko krenete sa vežbanjem to će vam pomoći da oslabite i rezultati će doći brže.

 

Devet meseci posle porođaja

Obično za devet meseci možete da se vratite na težinu pre porođaja, ali ako ste se tokom trudnoće ugojili više od preporučenih 11-16 kg, može potrajati nešto duže dok ne izgubite neželjene kilograme. Uostalom, svaka žena gubi težinu svojim ritmom.

Ne treba primenjivati stroge dijete jer ne obezbeđuju trajan gubitak težine. Što je još gore mogu dovesti do toga da vaš organizam ne dobije dovoljno hranljivih materija i odložiti oporavak nakon porođaja. Ako dojite bebu ne unosite dovoljno hrane, možete doći u situaciju da vaše mleko ne sadrži dovoljno kalorija i hranljivih materija. Mame treba da jedu dovoljno kaloričnu hranu koja sadrži dovoljno minerala i vitamina neophodnih za zdravu kožu, a  koja će dovesti do gubitka težine. Tome dodati malo fitnesa svaki dan i nećete biti samo izuzetno zdrava mama, već ćete predstavljati uzor za zdrav život svojoj deci. I dobro ćete izgledati.

Imena za bebe

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Vežbanje posle porodjaja

Vežbanje posle porodjaja

Vežbanje posle porodjaja nije zabranjeno, ali bi svakako trebalo da počnete oprezno. Mnogi lekari smatraju da žena ne bi trebalo da počne sa energičnim treningom sve do šeste nedelje posle ... »»

Možete li uticati na pol bebe?

Možete li uticati na pol bebe?

Da li je moguće uticati na pol bebe koristeči se prastarim teorijama, ili su to samo bapske priče? Postoji veliki broj različitih teorija i zabavno ih je isprobati, ali se nemojte ... »»


Post-porođajna depresija – prepoznajte simptome

Post-porođajna depresija je uobičajena pojava. Vaša nova beba je napokon tu. Svi su srećni, zadovoljni i zahvalni što je vaš porođaj prošao mirno i bez većih komplikacija. Zašto se onda vi ... »»