Velika dečja tura – NOĆ MUZEJA

Jubilarna, 10. Noć muzeja, koja se održava 18. maja, posebna pažnju posvećuje najmađim posetiocima. Specijano za njih je kreirana VELIKA DEČJA TURA na čak 12 lokacija u okviru programa, u trajanju od 18 do 22.

 

VELIKA DEČJA TURA Noć muzeja Ideja „Velike dečje ture“ je da se interaktivnim radionicama i programima podstaknu dečja kreativnost i radoznalost, da bi se srušile barijere i deca videla muzeje u drugačijem svetlu.

U Dečjem muzeju u Skender begovoj ulici, najmlađi posetioci moći će da probaju popularne igrice iz osamdesetih godina prošlog veka – Tetris, Super Mario, Pac-man, Buble Bobble, Space Invaders, Frogger, Bolder Dash, Prince of Persia, ali će i njihove mame i tate moći da se podsete na šta su trošili vreme svoje mladosti.

Vrata Galerije nauke i tehnike SANU će u Noći muzeja otvoriti učenici srednje brodarske škole iz Beograda, obučeni u mornarske uniforme. Brojni zanimljivi eksponati: makete brodova,  plovidbene mape, autentične fotografije, uniforme, ordenje i plakete probudiće u mališanima radoznalost i ljubav prema rekama i moru. Svi posetioci će moći da od budućih mornara nauče kako se vezuju mornarski čvorovi i ponesu za uspomenu parče kanapa sa čvorom.

Galerijski prostor Kuće legata u Knez Mihajlovoj ulici pretvoriće se u pravi otvoreni atelje za  mlade posetioce. Dečje radionice Šumatovačke – „Šareni tabani“ i „Baušumova“ će u okviru programa „Muzej igračaka“ potražiti odgovor na pitanje kakvu svest deca imaju o muzeju, kakvo je njihovo znanje, a kakve potrebe?

U Noći muzeja najmlađi će biti i u prilici da u  Zadužbini Ilije M. Kolarca nauče koji se lepi maniri podrazumevaju tokom trajanja koncerta ozbiljne muzike. U društvu moderatora, svi zainteresovani imaće priliku da prošetaju kroz prostorije ovog fascinantnog zdanja, posete Likovnu i Muzičku galeriju uz zvuke Gudačkog kvarteta Intermezzo.

Posebno za 10. Noć muzeja u Galeriji „SULUJ“, biće organizovan koncert i ORIGAMI radionica umetnosti za decu. Najmlađima će biti omogućeno da učestvuju u izradi instalacije pod nazivom „Priziv noćnog vetra“, uz pomoć slikara Vojislava Radovanovića.

U Prirodnjačkom muzeju na Kalemegdanu, posetioci će biti u prilici da vide orginalne preparate jednog od najvećih noćnih leptira na svetu Attacus atlas-a, koji živi u tropskim i suptropskim šumama Jugoistočne Azije.

Skromno nazvana prostorna instalacija „Mala fabrika efekta“, biće postavljena u Gornjem gradu Kalemegdana. Specijalno za jubilej, instalacija od vrbovog pruća i grančica drveća lešnika formiraće oblik ušća Save i Dunava. „Mala fabrika efekata“ realizovana je u saradnji sa ambasadom SR Nemacke.

U Vazduhoplovnom muzeju biće organizovana dečja likovna radionica sa učenicima osnovnih škola opštine Surčin, a u saradnji sa saradnicima sa Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

10. Noć Muzeja VELIKA DEČJA TURA

U Galeriji Singidunum posetioci će biti u prilici da u Noći muzeja bez vremeplova odškrinu vrata drevnih civilizacija – prepuste se preciznoj veštini izrade mozaika i saznaju više o složenoj simbolici, značaju i uticaju čuvenog keltskog krsta. Radionica predviđena za najmlađe posetioce čiji se radovi fotografišu, a potom materijal vraća u aktivnu upotrebu otvorena je od 18-21h.

Tokom Noći muzeja posetioci će moći da uživaju i da se opuste u intimnoj i prijatnoj atmosferi Muzeja Vuka i Dositeja, dok njihovi mališani kroz igru i zabavu spoznaju nešto više o predmetima koji su pripadali Vuku i njegovoj porodici, o ulozi koju su imali u 19. veku ali i kako su se promenili i kako izgledaju danas. Kako su izgledale igračke sa kojima su se igrala Vukova deca i šta je ispunjavalo njihovo slobodno vreme.

Iako je dečja tura namenjena prvenstveno najmlađima, i pratioci će za sebe pronaći više nego zanimljive i pitke postavke i priče. Ne zaboravite, Noć muzeja se dešava samo jednom u godini, stoga ne propustite da sa svojim mališanima prošetate, u sumrak majskog dana, po najzabavnijim beogradskim lokacijama!

Deca starosti do pet godina ne plaćaju ulaznicu.

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Šetnja sa dinosaurusima 3D

Vodimo vas u bioskop: Šetnja sa dinosaurusima 3D

Vodimo vas na film Šetnja sa dinosaurusima u sredu, 25. decembra u 17:20 Prva 3 čitaoca koji danas u 20h pošalju mail na adresu kalendar@superdete.com  sa odgovorom na nagradno pitanje, dobiće ... »»


Humanitarna predstava Dečije kuće Bubamarica 15.12.2013 u SKC Grad

Velika humanitarna predstava Dečije kuće Bubamarice! Dečija kuća Bubamarica, privatni dečiji koji se trudi da se izdvaja od ostalih, kako samim radom sa decom, tako i celokupnim odnosom prema zajednici u ... »»

Sinhrono plivanje

Poklanjamo 5 mesečnih treninga sinhronog plivanja sa obukom

Poklanjamo 5 besplatnih mesečnih treninga sinhronog plivanja za mesec april, za devojčice od 7-12 godina sa popustom od 25% za naredna 2 meseca treninga!   Sinhrono ili umetničko plivanje je kombinacija plivanja, ... »»