Velika dečja tura – NOĆ MUZEJA

Jubilarna, 10. Noć muzeja, koja se održava 18. maja, posebna pažnju posvećuje najmađim posetiocima. Specijano za njih je kreirana VELIKA DEČJA TURA na čak 12 lokacija u okviru programa, u trajanju od 18 do 22.

 

VELIKA DEČJA TURA Noć muzeja Ideja „Velike dečje ture“ je da se interaktivnim radionicama i programima podstaknu dečja kreativnost i radoznalost, da bi se srušile barijere i deca videla muzeje u drugačijem svetlu.

U Dečjem muzeju u Skender begovoj ulici, najmlađi posetioci moći će da probaju popularne igrice iz osamdesetih godina prošlog veka – Tetris, Super Mario, Pac-man, Buble Bobble, Space Invaders, Frogger, Bolder Dash, Prince of Persia, ali će i njihove mame i tate moći da se podsete na šta su trošili vreme svoje mladosti.

Vrata Galerije nauke i tehnike SANU će u Noći muzeja otvoriti učenici srednje brodarske škole iz Beograda, obučeni u mornarske uniforme. Brojni zanimljivi eksponati: makete brodova,  plovidbene mape, autentične fotografije, uniforme, ordenje i plakete probudiće u mališanima radoznalost i ljubav prema rekama i moru. Svi posetioci će moći da od budućih mornara nauče kako se vezuju mornarski čvorovi i ponesu za uspomenu parče kanapa sa čvorom.

Galerijski prostor Kuće legata u Knez Mihajlovoj ulici pretvoriće se u pravi otvoreni atelje za  mlade posetioce. Dečje radionice Šumatovačke – „Šareni tabani“ i „Baušumova“ će u okviru programa „Muzej igračaka“ potražiti odgovor na pitanje kakvu svest deca imaju o muzeju, kakvo je njihovo znanje, a kakve potrebe?

U Noći muzeja najmlađi će biti i u prilici da u  Zadužbini Ilije M. Kolarca nauče koji se lepi maniri podrazumevaju tokom trajanja koncerta ozbiljne muzike. U društvu moderatora, svi zainteresovani imaće priliku da prošetaju kroz prostorije ovog fascinantnog zdanja, posete Likovnu i Muzičku galeriju uz zvuke Gudačkog kvarteta Intermezzo.

Posebno za 10. Noć muzeja u Galeriji „SULUJ“, biće organizovan koncert i ORIGAMI radionica umetnosti za decu. Najmlađima će biti omogućeno da učestvuju u izradi instalacije pod nazivom „Priziv noćnog vetra“, uz pomoć slikara Vojislava Radovanovića.

U Prirodnjačkom muzeju na Kalemegdanu, posetioci će biti u prilici da vide orginalne preparate jednog od najvećih noćnih leptira na svetu Attacus atlas-a, koji živi u tropskim i suptropskim šumama Jugoistočne Azije.

Skromno nazvana prostorna instalacija „Mala fabrika efekta“, biće postavljena u Gornjem gradu Kalemegdana. Specijalno za jubilej, instalacija od vrbovog pruća i grančica drveća lešnika formiraće oblik ušća Save i Dunava. „Mala fabrika efekata“ realizovana je u saradnji sa ambasadom SR Nemacke.

U Vazduhoplovnom muzeju biće organizovana dečja likovna radionica sa učenicima osnovnih škola opštine Surčin, a u saradnji sa saradnicima sa Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

10. Noć Muzeja VELIKA DEČJA TURA

U Galeriji Singidunum posetioci će biti u prilici da u Noći muzeja bez vremeplova odškrinu vrata drevnih civilizacija – prepuste se preciznoj veštini izrade mozaika i saznaju više o složenoj simbolici, značaju i uticaju čuvenog keltskog krsta. Radionica predviđena za najmlađe posetioce čiji se radovi fotografišu, a potom materijal vraća u aktivnu upotrebu otvorena je od 18-21h.

Tokom Noći muzeja posetioci će moći da uživaju i da se opuste u intimnoj i prijatnoj atmosferi Muzeja Vuka i Dositeja, dok njihovi mališani kroz igru i zabavu spoznaju nešto više o predmetima koji su pripadali Vuku i njegovoj porodici, o ulozi koju su imali u 19. veku ali i kako su se promenili i kako izgledaju danas. Kako su izgledale igračke sa kojima su se igrala Vukova deca i šta je ispunjavalo njihovo slobodno vreme.

Iako je dečja tura namenjena prvenstveno najmlađima, i pratioci će za sebe pronaći više nego zanimljive i pitke postavke i priče. Ne zaboravite, Noć muzeja se dešava samo jednom u godini, stoga ne propustite da sa svojim mališanima prošetate, u sumrak majskog dana, po najzabavnijim beogradskim lokacijama!

Deca starosti do pet godina ne plaćaju ulaznicu.

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...


Gradska opština Rakovica organizuje besplatnu školu šaha za osnovce

Gradska opština Rakovica organizuje besplatnu školu šaha za osnovce sa ove opštine. Kancelarija za mlade Gradske opštine Rakovica u saradnji sa šahovskim klubom 'Vidikovac'  osmislila je koncept  besplatne škole šaha za ... »»

Kung Fu Panda 3

Novi Kung Fu Panda 3 3D

Najpoznatiji animirani panda, Po, vraća se na velike ekrane sledeće godine u najvećem i najsmešnijem filmu do sada! Novi trejler studija 20th Century Fox otkriva lik Poovog pravog oca, ali i ... »»


Teatar na Savi – Od 1. juna počinje 7. Revija pozorišnih predstava za decu

Teatar na Savi je spremio  101. predstavu za period od 01. Juna do 08. Septembra, sa početkom od 19.30h (cena ulaznice je 250 rsd). Svečano otvaranje je 1. juna kada će ... »»