Šargarepa

šargarepaŠargarepa je prijatnog slatkastog ukusa i mirisa, koji varira od perioda branja. Dobra i zdrava šargarepa ima sočan spoljni sloj i ne preterano drvenkast unutrašnji deo.

Šargarepa, za razliku od većine povrća i voća, kuvanjem gubi jako malo vitamina, zbog čega je omiljeni sastojak svake čorbe i supe i dodatak mnogim kuvanim jelima. Termički obrađenu, odnosno skuvanu šargarepu organizam čak bolje iskoristi i lakše vari.

Šargarepa se može dodati u svaku salatu.

Sok od šargarepe je ukusan i zdrav, a često se meša i sa sokom od breskve i kajsije.

Lepu narandžastu boju šargarepi daju karotenoidi (provitamini vitamina A). Karoteni su antioksidansi i veoma su korisni jer neutrališu dejstvo slobodnih radikala u ćelijskim procesima i deluju antikancerogeno, takođe čuvajući i krvne sudove.

U oraginizmu se od karotenoida sintetiše grupa vitamina A od kojih je najvažniji A1 (retinol). Vitamin A1 je značajan za dečiji vid jer igra važnu ulogu u pravilnom razvoju i funkcionisanju oka. Ostali vitamini iz grupe A imaju ulogu u obnavljanju ćelija kože.

U 100g šargarepe ima čak 1000μg vitamina A!

Za bebe, odnosno decu do 2 godine se smatra da je potrebno da unesu 375μg vitmima A1 dnevno.

vitamin A1Sa rastom deteta potrebe za vitaminom A1 rastu tako da po uzrastu izgledaju ovako:
–              od 1-3 godine su 400 μg
–              od 4-6 godina su 500 μg
–              od 7-10 godina 700 μg

100g šargarepe sadrži samo 42,99kcal, 0,3g masti i 8,8g ugljenih hidrata, a tu se nalaze još i  kalcijum-34mg, gvožđe-0,8mg, vitamini B1-0,06mg, B2-0,05mg; vitamin C-6mg.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

dete jede

Kada dete može početi samo da jede?

Vaše dete ne može samo naučiti da koristi pribor za jelo, morate mu vi pomoći u tome. Kada je vreme da počnete? Većina dece već kada napuni godinu dana prestaje da ... »»

uzina

Ishrana tinejdžera – izazov za roditelje

Ishrana srednjoškolske dece – tinejdžera, odvija se pod sloganom „ jedem šta hoću i kad hoću”. Zbog novog načina života većina dece ovog uzrasta radikalno menja ishranu, koju su imali ... »»

Večera

Večera za decu

Večera je sve češće obrok, kada se okuplja cela porodica. Nekada je to bio ručak, ali današnji način života diktira drugačiju satnicu. I namirnice za večeru su se nekako zamenile onima ... »»