Zašto tinejdžeri kasno ležu na spavanje ?

Skoro da nema tinejdžera, koji na spavanje odlazi bez rasprave, u vreme u koje bi roditelji želeli. Ako čitate ovaj tekst verovatno se ove rasprave vode i u vašoj porodici.
Zašto tinejdžeri ostaju budni do kasno?
Najlakše je pretpostaviti da tinejdžeri kasno idu na spavanje jednostavno da bi pomerali granice i insistirali na sprovođenju svoje volje, pošto su “odrasli”. Svakako da ovo jesu faktori, koji pomalo utiču, ali postoji i naučno objašnjenje zbog čega se tinejdžerima jednostavno ne spava rano uveče.
Ljudsko telo proizvodi hormon koji se zove melatonin i koji nam pomaže da zaspimo. Kod odraslih ljudi melantonin počinje da se luči oko 10 sati uveče.
Kod tinejdžera, međutim, melatonin počinje da se luči 3 sata kasnije, odnosno oko 1 sat ujutru. Zbog toga se većini tijedžera jednostavno ne spava u vreme, u koje bi roditelji voleli da ih vide u krevetu.
Zašto tinejdžeri kasno ležu na spavanjeZašto se melatonin luči kasnije?
Stručnjaci ne znaju tačno šta je uzrok kasnijem oslobađanju melatonina kod tinejdžera. Postoji stav da je kašnjenje uzrokovano igranjem igrica i gledanjem televizora. Međutim, ne postoje studije iz vremena pre nego što su kompjuterske igrice bile široko rasprostranjene, kako bi potvrdile ovoj stav. Drugi stav je da je uzrok u kašnjenju uzrokovan pubertetskim promenama.
Nedostatak sna
Kasno oslobađanje melatonina kod tinejdžera je prilično nezgodno jer je deci u pubertetu zapravo potrebno više sna nego odraslima ili maloj deci, kako bi mogli da iznesu sve promene kroz koje njihovo telo prolazi. Zbog toga tinejdžeri uglavnom nadoknađuju san kad god mogu, na primer dužim spavanjem vikendom.
Ostali faktori
Pritisak i uticaj vršnjaka, koji je bio prisutan u svim generacijama, sada podstiče tinejdžere da ostaju budni još duže uveče. Mnogi od njih se sada dopisuju preko mobilnih telefonima i društvenih mreža do jutra.
Koliko sna je tinejdžerima potrebno?
Prosečnom tinejdžeru je potrebno oko 9 sati sna svakog dana.
Znači, ako dete ustaje u 7 ujutru, trebalo bi da zaspi uveče u 10 kako bi spavalo 9 sati. To nije uvek lako, kada melantonin počinje da deluje tek 3 sata kasnije.
Kako da tinejdžeri legnu ranije na spavanje?
Kao ni za ostale roditeljske probleme, ni za ovaj nema univrzalnog rešenja, koje bi upalilo kod sve dece. Nema sumnje da većina tinejdžera spava manje nego što je njihovom organizmu potrebno. To što u školu idu neispavani će svakako uticati na uspeh u školi i nema jednostavnog uputstva za roditelje za rešenje ovog problema, ali će vam pomoći ako razumete šta je uzrok ovog problema.
Pored ovoga, to da li ćete uspeti u tome da vaš tinejdžer zaspi na vreme, zavisi od vaših pregovaračkih sposobnosti i od vašeg odnosa sa detetom generalno.
Sportske aktivnosti u večernjim satima, odnosno u kasno popodne, mogu pomoći da deca ranije budu umorna.
Nezgodno je to što zapravo vodite bitku protiv načina na koji njihov organizam trenutno radi, pa čak i ako vam uspe da dete legne ranije u krevet, to ne znači da će ono zaspati na vreme. Većini tinejdžera je fizički teško da utonu u san pre 10 sati uveče.
Na šta treba obratiti pažnju?
Većina tinejdžera će se izboriti sa malo manje sna nego što je to potrebno, ali obratite pažnju na znake, koji govore da je vašem detetu zaista neophodno da spava više:
Zasto-tinejdzeri-kasno-lezu-na-spavanje 2– Teškoće u buđenju i ustajanju iz kreveta ujutru
– Konzumiranje kofeinskih napitaka (Kafa, Coca Cola, Red Bull…)
– Lošiji uspeh u školi
– Dobijanje na težini
– Loše zdravlje
– Zaboravnost
– Depresije kod tinejdžera se takođe dovode u vezu sa nedostatkom sna.
Pošto se svi ovi simptomi mogu povezati i sa gomilom drugih problema, sa kojima se roditelji tinejdžera susreću, teško je biti siguran da je njihov uzrok baš nedostatak sna.
Pomeranje granica
Možete postaviti razumne granice, ako se pokaže da aktivnosti tipa igranje igrica, ili aktivnosti na društvenim mrežama utiču na sposobnost deteta da zaspi. Ove granice bi podrazumevale da nema igranja igrica ili fejsbuka i drugih društvanih mreža posle nekog doba uveče.
Naravno, postavljanje ovih zabrana može dovesti do problema druge vrste, pošto vaš tinejdžer verovatno najviše uživa u ovim aktivnostima uveče. Sve će biti još teže ako se računar i televizor nalaze u dečjoj sobi.
Kao i kod većine roditeljskih problema, biće vam lakše ako uspostavite rutinu. Ako ste se dogovorili da odlazak u krevet bude u određeno vreme, držite se toga sa što manje izuzetaka, kako bi se lakše nosili sa situacijom. Ako dozvolite da tokom vikenda dete kasnije ujutru ustane i uveče kasnije legne na spavanje, teško ćete se vratiti na dogovoreni režim radnim danima.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Deca obično sama smisle interesantnu igru... :)

Kad drugari dolaze na igranje…

Sa polaskom u školu dete treba da počine samo da planira vreme koje provodi u školi sa drugom decom. Htelo to, ili ne, moraće da odlučuje sa kim će se ... »»

Ako sami kupuju užinu, dečiji izbor je najčešće brza hrana

Pubertet i ishrana

Pubertet je osetljivo doba kada je zdrava ishrana jako važna. Kako da dete zadrži zdrave navike i zdravu ishranu kroz pubertet? Devojčice i dečaci su danas okruženi reklamama, na kojima "savršeno" ... »»

pravilna nega zuba

Pravilna nega zuba

Nega zuba i usta treba da počne čim detetu niknu prvi mlečni zubići - što je obično između 6 i 8 meseci života. Tada treba gazicom izmasirati desni i očistiti ... »»